FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητείται η κανονικότητα στη σταφίδα

Ημερομηνία: 17-06-2024 | Συντάκτης:

-Στόχος οι καλές τιμές μετά από μια δύσκολη διετία, μικρότερη πλέον η παραγωγή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Προσπάθεια να επανέλθουν στην κανονικότητα καταβάλλουν φέτος οι σταφιδοκαλλιεργητές της Ηλείας, καθώς η προηγούμενη τριετία σημαδεύτηκε από υπερβολικά χαμηλές τιμές (κάτω από ένα ευρώ το κιλό) και μυκητολογικές ασθένειες, με συνέπεια να κυριαρχήσει η απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο και η μερική εγκατάλειψη της παραγωγής.

Παρότι οι τιμές πλέον είναι στα επίπεδα του 1,40 με 1,50 με τάση για άνοδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντικατέστησαν τη σταφίδα με ελιά, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες της παραγωγής, εξέλιξη που μειώνει την παραγωγή σε μόνιμη βάση.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, στα σταφιδοχώρια του δήμου Πύργου αρκετοί καλλιεργητές δεν άντεξαν τα προηγούμενα δύο χρόνια και πλέον η παραγωγή είναι αισθητά μικρότερη.

«Φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλή, γιατί πέρυσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον περονόσπορο. Η ποιότητα του προϊόντος παραμένει υψηλή, όμως η τιμή δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την ποιότητα. Το 1,40€ μπορεί να ακούγεται σε κάποιους καλό, αλλά με το σημερινό κόστος παραγωγής δεν επαρκεί, δεν μας μένει τίποτα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι επί δυο χρόνια τη δίναμε στο 0,70€, άρα μπαίναμε μέσα. Εμείς θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την καλλιέργεια της σταφίδας, η οποία είναι και προϊόν άρρηκτα δεμένο με την ιστορία αυτού του τόπου. Με αυτά που περάσαμε δύο χρόνια, κάποιοι παραγωγοί την έκοψαν τη σταφίδα και όπου μπορούσαν έβαλαν ελιά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η παραγωγή δεν μπορεί πλέον να φτάσει τα επίπεδα των 16.000 τόνων αλλά αισθητά μικρότερη, εκφράζοντας την ελπίδα να μην περάσουν ακραίοι καύσωνες στην Ηλεία.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι πολλοί καλλιεργητές έχουν εγκαταλείψει μέρος της σταφιδοπαραγωγής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι χειρισμοί στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

«Η τιμή είναι κοντά στο 1,40€ και εμείς θέλουμε να πάει παραπάνω. Δυστυχώς αρκετοί καλλιεργητές την έχουν κόψει, γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα με τιμές κάτω από ένα ευρώ. Επίσης, στο θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι παραγωγοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση γιατί έτρεξαν να κόψουν τιμολόγια για να προλάβουν τις προθεσμίες και τελικά εκ των υστέρων δόθηκε παράταση. Η ποιότητα της σταφίδας παραμένει ασύγκριτη αλλά πλέον η παραγωγή είναι μειωμένη», ανέφερε.

Να παραμείνει σύμμαχος ο καιρός

Ο γεωπόνος Ξενοφώντας Γιαρμενίτης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το κύριο θέμα συζήτησης ενόψει της συγκομιδής είναι η τελική τιμή του προϊόντος, καθώς τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά.

«Μετά από 3-4 χρόνια με χαμηλές τιμές, βλέπουμε φέτος πως μέχρι τα τέλη του Μαΐου η τιμή είχε διαμορφωθεί πάνω από το 1,50 ευρώ, δείχνοντας δείγματα μιας μικρής αύξησης. Με δεδομένο μάλιστα, πως έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα που είχαν βαρύνει τις αποθήκες από την εποχή του κορωνοϊού και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση στρεμμάτων στον νόμο, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αισιοδοξία στους παραγωγούς για την αύξηση της τιμής στη νέα παραγωγή που ξεκινάει περίπου σε 2,5 μήνες», εξήγησε ο κ. Γιαρμενίτης εκφράζοντας την προσδοκία να παραμείνει σύμμαχος ο καιρός.

«Ο καιρός έχει βοηθήσει τα μέγιστα έως τώρα έτσι ώστε να μην υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μυκητολογικών ασθενειών, κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι όπως πέρσι. Με την ευχή η ξηρασία που παρατηρείται να μην επηρεάσει το προϊόν, θεωρώ ότι επιτέλους θα έχουμε μια καλή χρόνια στη περιοχή μας τόσο από άποψη ποσότητας και ποιότητας όσο και άποψη τιμής. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα το φαινόμενο της μείωσης στρεμμάτων και γενικότερα το πλαίσιο προστασίας του “μαύρου χρυσού“», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος