FOLLOW US: facebook twitter

Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια – Τι θα γίνει με την εξεταστική

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:

Περισσότερες από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική να είναι υπαρκτός.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου) αποφάσισαν οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και της νομοθέτησης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Tο φοιτητικό κίνημα μαζί με τους μαθητές και του εκπαιδευτικούς δίνουν ένα πολυήμερο αγώνα που παραμένει άγνωστο πότε θα τερματιστεί ενώ οι κινητοποιήσεις ενδεχομένως να επηρεάσουν και την εξεταστική.

Μεταφορά της εξεταστικής

Έτσι, με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση και λήψη απόφασης για τις εξετάσεις περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου λόγω της κατάληψης του Πανεπιστημίου από φοιτητές, από 18 έως 24 Ιανουαρίου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνήλθε σε συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με όλα τα μέλη της παρόντα, προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Μειοψηφούντος ενός μέλους, η Σύγκλητος έλαβε την παρακάτω απόφαση:

«Για όσο χρονικό διάστημα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τελεί σε κατάληψη, και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η πραγματοποίηση εξετάσεων δεν είναι δυνατή.

Για τις ημέρες Δευτέρα 22, Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει κατάληψη, η εξέταση των μαθημάτων που είχαν οριστεί για τις ημέρες αυτές μεταφέρεται αμέσως μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου, δηλαδή από 19 έως 21 Φεβρουαρίου 2024. Η δυνατότητα αυτή, μεταφοράς της εξέτασης των μαθημάτων, μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενδεχόμενη παράταση της κατάληψης μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024».

Σε διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έρθει εντός του μήνα στη Βουλή για διαβούλευση.

«Θα λειτουργούν αποκλειστικά ως παράρτημα ξένου αναγνωρισμένου ιδρύματος»

Για τα κριτήρια ίδρυσης των παραρτημάτων των ξένων ιδρυμάτων σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε «τα κριτήρια είναι θεσμικά, εκπαιδευτικά και υποδομής και είναι πλήρως ανελαστικά. Ένα τέτοιο ίδρυμα χρειάζεται να έχει από την έναρξή του τουλάχιστον τρεις σχολές, να διαθέτει τουλάχιστον 30 καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό, να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υποδομής, ειδικά στις κτηριακές προδιαγραφές, να ιδρυθεί και να λειτουργεί αποκλειστικά ως παράρτημα ξένου αναγνωρισμένου ιδρύματος και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Πηγή: Ιn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot