FOLLOW US: facebook twitter

Ανάβουν… φωτιές οι απανωτές πυρκαγιές – Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τη διερεύνηση των συμβάντων

Ημερομηνία: 28-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
(φωτογραφία από Γεωργία Λιανού Κατσάνη)
Έντονος ο προβληματισμός σε δημάρχους και Πυροσβεστική
-Υψηλή και σήμερα η επικινδυνότητα στην Ηλεία

Με τις… μάνικες παρά πόδα είναι οι πυροσβέστες της Ηλείας, μετά την πολύ δύσκολη και απαιτητική εβδομάδα που πέρασε, καθώς εκδηλώθηκαν πάρα πολλές πυρκαγιές, με μεγαλύτερη αυτή στο Λαντζόι. Η επιτυχημένη αντιμετώπισή τους και η αποτροπή κινδύνου ανθρώπινων ζωών μπορεί να φέρνει ικανοποίηση για το αξιόμαχο του Σώματος, παράλληλα όμως προξενεί και προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο του καλοκαιριού και ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους μιλώντας στην «Πρωινή», καθώς τόνισαν ότι φέτος εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε «επίφοβα» σημεία, νωρίτερα σε σχέση με άλλα έτη, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση ως προς τα κίνητρα. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, οι «ύποπτες» πυρκαγιές σε ορισμένα σημεία της ορεινής Ηλείας εκδηλώνονταν συνήθως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, φέτος όμως ξεκινήσαν πολύ νωρίτερα.

Η προχθεσινή φωτιά στο Κλινδιά άφησε πίσω της 200 στρέμματα καμένης γης, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος και εδάφους. Το ανησυχητικό ήταν πως αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μία πυρκαγιά στα Καλυβάκια Κρεστένων και στην Πέρσαινα Ολυμπίας. Η πυρκαγιά στα Καλυβάκια αναστάτωσε τους κατοίκους, καθώς ξέσπασε σε πευκόφυτο λόφο πολύ κοντά στην κατοικημένη ζώνη. Ωστόσο, η συγκυρία αποδείχθηκε ευνοϊκή, γιατί αμέσως δόθηκε εντολή σε ένα από τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν στο Κλινδιά, κατευθυνθεί άμεσα για ρίψη στα Καλυβάκια, εξέλιξη που απέτρεψε τα χειρότερα.

Το νέο συμβάν στην περιοχή θορύβησε εκ νέου τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, καθώς ενίσχυσε τις υποψίες που έχει διατυπώσει από την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την πυρκαγιά στο Καλλίκωμο, ότι ο δήμος έχει μπει στο στόχαστρο των εμπρηστών. Για τον λόγο αυτό, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου προέβη σε νέες ανακοινώσεις, ζητώντας από τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι και προσεκτικοί, αποφεύγοντας εργασίες στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εστίες πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για πιθανό εμπρησμό

Παράλληλα, από χθες είναι στο νομό κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής για να διερευνήσουν όλα τα συμβάντα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των μικτών κλιμακίων.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος υπηρέτησε στην Ηλεία ως διοικητής το 2017, αντιμετωπίζοντας ανάλογες καταστάσεις, τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το ότι εκδηλώθηκαν αρκετές πυρκαγιές, για αυτό και είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή τους.

«Έχει δημιουργηθεί μικτό κλιμάκιο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την εξακρίβωση των αιτιών. Στην περιοχή βρίσκονται και στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για ποιο λόγο έχουμε αυτό το μπαράζ πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την ανατολική Πελοπόννησο», ανέφερε.

Η επιχείρηση κατάσβεσης στην Ηλεία είχε και ένα απρόοπτο χθες, καθώς ένα πυροσβεστικό όχημα ανατράπηκε στο πρανές αγροτικού δρόμου στην περιοχή του Κλινδιά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες πυροσβέστες.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ηλεία είναι και σήμερα στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή). Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος