FOLLOW US: facebook twitter

Αναβίωση εθίμων από όλη την Ελλάδα στο Καρναβάλι Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 29-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Οι Μωμόγεροι από την Κοζάνη και ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας στις 15 Φεβρουαρίου στην πλατεία Αγίου Αθανασίου

Η αναβίωση των εθίμων της Αποκριάς απ’ όλη την Ελλάδα είναι η καινοτομία του φετινού Καρναβαλιού της Αμαλιάδας, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αποκριάτικα δρώμενα που τελούνται από τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα. Η παράδοση θα έχει ξεχωριστή θέση στο Καρναβάλι Αμαλιάδας το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου με τα δύο αποκριάτικα δρώμενα που φιλοξενούνται φέτος στην Αμαλιάδα, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί από τους τοπικούς συλλόγους παραδοσιακών χορών και τραγουδιών του Δήμου Ήλιδας, οι οποίοι την ίδια βραδιά θα παρουσιάσουν αποκριάτικα δρώμενα και χορούς.

Οι προετοιμασίες για την μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς καθώς και οι δηλώσεις συμμετοχής των πληρωμάτων αναμένεται να αποτελέσουν καινούργιο ρεκόρ συμμετοχών.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με πλήρωμα ή άλλο δρώμενο μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 6937 487 087 κ. Δημήτριο Παναγιωτάρα.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα με όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις θα ανακοινωθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας  είναι ένα ανοιξιάτικο ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους». Αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου και εμφανίζεται σαν αποκριάτικο έθιμο περί τα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη της Θήβας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μωμόγεροι

Μωμόγεροι: Η παλαιότερη μορφή ελληνικού λαϊκού θεάτρου

Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», έρχονται με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot