FOLLOW US: facebook twitter

Αναβιώνει στην Κρέστενα το έθιμο της Λαμπαδηφορίας

Ημερομηνία: 22-03-2023 | Συντάκτης:

Για 10η χρονιά την παραμονή της 25ης Μαρτίου- Με αναμμένες δάδες θα παρελάσουν μικροί και μεγάλοι το βράδυ της Παρασκευής

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Το μακραίωνο έθιμο της Λαμπαδηφορίας που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και το οποίο είχαν σκαρφιστεί οι Έλληνες παραμονές της Επανάστασης για να μεταφέρουν το μήνυμα της εξέγερσης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους, αναβιώνει για 10η χρονιά στο δήμο Κρεστένων το βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης στην οποία συμμετέχει ένα πλήθος κόσμου, μικρών και μεγάλων, μια πορεία με αναμμένες δάδες.

Έτσι, την Παρασκευή 24.03.2023 στις 18:45, μόλις αρχίσει να σουρουπώνει, στην ανατολική πλατεία της Κρέστενας, στην πλατεία Ειρήνης, θα ξεκινήσει με προπορευόμενους ομάδα εφίππων ντυμένους με παραδοσιακές στολές, η 10η Λαμπαδηφορια του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που θα διασχίσει την κεντρική οδό της πόλης και θα ακολουθούν πολίτες με δάδες που θα μοιραστούν σε όλους μικρούς και μεγάλους δωρεάν από την Κοινότητα Κρεστένων. Πέρα από τους συμμετέχοντες πλήθος κόσμου αναμένεται να παρακολουθήσει την αναβίωση του εθίμου της Λαμπαδηφορίας. Την παράσταση για μια ακόμα φορά θα κλέψουν οι λιλιπούτειοι συμμετέχοντες, που θα παρελαύνουν με τις αναμμένες δάδες τους.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ η Λαμπαδηφορία πραγματοποιείται ύπο την αιγίδα του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.

Λαμπαδηφορία και στην Τ.Κ Βρίνας

Την ίδια μέρα, στις 7.30 υο απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη Λαμπαδηφορία και στο χωριό Βρίνα με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Βρίνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot