FOLLOW US: facebook twitter

Ανατροπή στην απόφαση του ΜΟΔ Πύργου-Aθώα η μητέρα για την κακοποίηση του βρέφους της

Ημερομηνία: 15-10-2021 | Συντάκτης:
dikastiria_patrwn

-Ανατροπή στην υπόθεση που είχε εκδικαστεί στο ΜΟΔ Πύργου το 2018


Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την πρωτόδικη απόφαση του ΜΟΔ Πύργου ανέτρεψε προχθές το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης βρέφους από τους γονείς του, που είχε διαδραματιστεί το καλοκαίρι του 2017 και είχε σοκάρει την κοινή γνώμη πανελλαδικά.

Όπως αναφέρει το gnomip.gr, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών αθώωσε τη μητέρα του βρέφους με πλειοψηφική απόφαση (4-3) και έκρινε εκ νέου ένοχο τον πατέρα για ενδοοικογενειακή βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αλλά του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας, με συνέπεια τη μείωση της ποινής του σε κάθειρξη 7 ετών και 5 μηνών. Δεδομένου ότι έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του, σύντομα θα αποφυλακιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΜΟΔ Πύργου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το 2018, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κηρυχθεί ομόφωνα ένοχοι, με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως, και τους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών στον καθένα, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση και δίχως να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Από τα προχθεσινά δικαστικά δεδομένα εκτιμάται πως καθοριστικό ρόλο για την αθώωση της μητέρας διαδραμάτισε η κατάθεση της θείας της, η οποία καταλόγισε ευθύνη στον κατηγορούμενο σύζυγο της ανιψιάς της σημειώνοντας ότι χτυπούσε και αυτήν και τα παιδιά της και πως είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για αυτόν τον λόγο.

Όπως και στην πρώτη εκδίκαση στο ΜΟΔ Πύργου, έτσι και προχθές οι δύο κατηγορούμενοι, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, αρνήθηκαν την ενοχή τους και ισχυρίστηκαν πως είναι αθώοι, επιρρίπτοντας την κατηγορία της κακοποίησης ο ένας στον άλλον, γεγονός που επισήμανε και η Εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή τους και στον δεύτερο βαθμό.

Συγκλονιστικές καταθέσεις στην πρώτη δίκη

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Πατρών, ο 19χρονος τότε πατέρας και η 27χρονη σύντροφός του, κατηγορούνταν για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για το αδίκημα της από κοινού ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Όπως είχε αναφέρει το 2018 στην κατάθεσή του ο παιδίατρος που το εξέτασε στην εφημερία του, το παιδί είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, καθώς έφερε κατάγματα, μώλωπες, θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις και πονούσε πολύ.

«Η εικόνα του παιδιού με έβαλε σε υποψίες, όπως και η εκδοχή των γονιών ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από το δίχρονο αδελφάκι του, για αυτό και ζήτησα την εισαγωγή του στο νοσοκομείο παρότι οι γονείς δεν ήθελαν. Για μένα ήταν ένα κακοποιημένο παιδί», είχε καταθέσει ο παιδίατρος. Εξίσου συγκλονιστική ήταν η κατάθεση και του παιδιάτρου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε την επόμενη μέρα το βρέφος.

«Το παιδί είχε φάει πολύ ξύλο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι τέτοιο κάταγμα προκλήθηκε από άλλο παιδί ή από πτώση. Θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα στη βάδιση του παιδιού», ανέφερε ο παιδίατρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως Πύργου. «Το παιδί έφερε τρία κατάγματα και διάσπαρτες εκχυμώσεις. Ήταν “κρεμασμένo” και γυψώθηκε. Έχει υποστεί βλάβη που μπορεί να του επιφέρει σημαντικές συνέπειες στη βάδισή του», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας, επικαλούμενη τις ιατρικές καταθέσεις, και έκανε λόγο για αντιφάσεις και ανεπαρκείς απαντήσεις από τους κατηγορούμενους.

«Τι άλλο βασανισμό να υποστεί ένα παιδί επτά μηνών που έχει ως μόνη άμυνα το τρομαγμένο βλέμμα στους γιατρούς», είχε επισημάνει τότε η Εισαγγελέας, ζητώντας την ενοχή και των δύο με τη διατήρηση του υπάρχοντος χαρακτηρισμού του αδικήματος. Όπως έγινε γνωστό προχθές στο δικαστήριο, και τα δύο ανήλικα παιδιά τους τέθηκαν υπό την προστασία της Πολιτείας και με εισαγγελική παραγγελία τα ανέλαβε το Χαμόγελο του Παιδιού. Μετέπειτα βρήκαν την οικογενειακή θαλπωρή στο «Μητέρα» και πλέον έχουν βρει καταφύγιο σε ανάδοχη οικογένεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος