Ανατρέπονται όσα γνωρίζουμε για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα-Μπορεί να παρατείνουν το πρόβλημα
Τα ίδια τα φάρμακα που παίρνει κάποιος για τους πόνους στη μέση του μπορεί να παρατείνουν τελικά το πρόβλημά του, σύμφωνα με μία νέα μικρή καναδική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύντομης διάρκειας αλλά τακτική χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η δεξαμεθαζόνη, το ιμπουπροφέν και το ντικλοφενάκ, μπορεί στην πραγματικότητα να μετατρέπουν σε χρόνιο το πρόβλημα των πόνων στη μέση.
Θα χρειαστεί, πάντως, επιβεβαίωση από άλλες μεγαλύτερες κλινικές μελέτες ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει. Μερικοί άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη νέα μελέτη, που δεν ήταν κλινική δοκιμή τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης ασθενών, σε συνδυασμό με μελέτη σε ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λούντα Ντιατσένκο του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν επί τρεις μήνες 98 ανθρώπους με πόνους στη μέση.
Το πρόβλημα των πόνων στη μέση είναι από τα συχνότερα στον κόσμο, με περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους να το νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς η αιτία να είναι πάντα σαφής. Οι άνθρωποι με πόνους στη μέση θα πρέπει να δοκιμάζουν αρχικά μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως σωματική άσκηση, φυσικοθεραπεία ή μασάζ και μόνο εάν οι πόνοι επιμένουν θα πρέπει να καταφεύγουν σε φάρμακα.
Επειδή τα οπιοειδή αναλγητικά είναι εθιστικά, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με το σκεπτικό ότι ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της φλεγμονής. Όμως, η τάση χρήσης Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) κατά των πόνων της μέσης επιμένει παρ’ όλο που σύμφωνα με τους ερευνητές δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα από το πλασίμπο από άποψη αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα στη μέση.