FOLLOW US: facebook twitter

«Ανατολικοί» τριγμοί στην οικονομία της Ηλείας

Ημερομηνία: 28-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Ανησυχία για την πορεία της αγροδιατροφής και του τουρισμού λόγω της ρωσικής εισβολής
-Προβληματισμένοι δηλώνουν στην «Πρωινή» εκπρόσωποι κλάδων της τοπικής οικονομίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σοβαροί κλυδωνισμοί στην οικονομία της Ηλείας, όπως και όλης της Ελλάδας, αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την τουριστική κίνηση, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.

Το γεγονός ότι τόσο η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ισχυρό μερίδιο στην εξαγωγή σιτηρών, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αν διαρκέσει για καιρό η εμπόλεμη κατάσταση, με πιθανότερη παρενέργεια τη νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού και συναφών προϊόντων.

Ο Τάσος Καρνάρος , επαγγελματίας αρτοποιός στην περιοχή των Κρεστένων, πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, αφού η τιμή είναι ήδη αυξημένη λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών τους προηγούμενους μήνες.

«Δυστυχώς, η τιμή αυξήθηκε πρόσφατα λόγω του κόστους στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες και τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή νέων αυξήσεων εξαιτίας της ρωσοοουκρανικής σύρραξης. Εμείς εισάγουμε το 25% των σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά τα μαλακά σιτάρια για το ψωμί είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια, αλλά τα καύσιμα –ειδικά το υγραέριο- θα μας οδηγήσουν αναγκαστικά και σε νέα αύξηση, η οποία αν γίνει θα γίνει μόνο για να καλύψουμε το κόστος, δεν υπάρχει κέρδος», τόνισε.


Αναμονή για τις φράουλες

Επιφυλακτικότητα επικρατεί και στις τάξεις των παραγωγών της Ηλείας, παρότι ακόμα δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για την εξαγώγιμη φράουλα. Η φετινή χρονιά είναι ιδιόμορφη σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς ο παγετός αφενός μείωσε την παραγωγή και αφετέρου έχει επιφέρει καθυστέρηση στη συγκομιδή της φράουλας.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Υρμίνη», Φώτης Κυριαζής, οι καιρικές συνθήκες μετέθεσαν τη συγκομιδή φέτος και κατ΄επέκταση και την εξαγωγική δραστηριότητα.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, όμως βλέπουμε ότι οι αγορές φοβούνται και μαζεύτηκαν, περιορίζονται μόνο στα καύσιμα και στα βασικά τρόφιμα. Σημειώστε κι ότι φέτος είναι λίγες οι φράουλες και θα ξεκινήσουμε λίγο πιο αργά τη συγκομιδή. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και ελπίζουμε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Ο φραουλοπαραγωγός Ν. Τακτικός δήλωσε ότι πλέον οι κύριες αγορές είναι στα Βαλκάνια και στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι οι φετινές εξαγωγές προγραμματίζονται για τις αρχές Απριλίου. «Ακόμα δεν ξέρουμε, στέλνουμε κάποιες φράουλες στην Ουκρανία, αλλά κυρίως δουλεύουμε Ρουμανία, Βουλγαρία και Γερμανία. Δεν είμαστε σε πλήρη συγκομιδή γιατί λόγω καιρού πήγαμε λίγο πίσω. Επίσης, λόγω του παγετού είναι μικρότερη η παραγωγή παρότι βάλαμε παραπάνω στρέμματα. Μετά τις 15-20 Μαρτίου θα είναι στο φουλ η σεζόν, ελπίζουμε να έχουν ηρεμήσει ως τότε τα πράγματα», ανέφερε.

Ο παραγωγός Γιάννης Αρβανιτάκης δήλωσε πως στην Ουκρανία δεν εξάγονται πλέον μεγάλες ποσότητες, όμως οι αγορές αναπόφευκτα επηρεάζονται από έναν πόλεμο. «Δεν εξάγουμε μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία, δεν είναι η κύρια αγορά μας. Όμως είναι λογικό να επηρεάζονται οι καταναλωτές και να μαζεύονται. Τηρούμε στάση αναμονής και βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Φέτος δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή και προς το παρόν δεν επηρεάζεται η διάθεση του προϊόντος», σχολίασε.

Πλήγμα και στον τουρισμό

Ο κλάδος που θα επηρεαστεί σημαντικά αν δεν τερματιστεί το συντομότερο η εμπόλεμη κατάσταση, είναι ο τουρισμός, στην πλήρη ανάκαμψη του οποίου έχει επενδύσει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ογενικός διευθυντής του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ομίλου Aldemarστη Σκαφιδιά, Παύλος Ντάκουρης, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη θερινή τουριστική κίνηση.

«Προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο, είναι η διακύμανση της νομισματικής ισοτιμίας. Το ρούβλι κατρακυλά αυτές τις ημέρες, εξέλιξη που αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει δυσκολίες στους επισκέπτες από τη Ρωσία, καθώς θα ακριβύνουν οι διακοπές τους και ουσιαστικά μπορεί να ανατρέψει τον προϋπολογισμό τους», εξήγησε.


Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Ηλείας.«Υπάρχει προβληματισμός, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος των επιπτώσεων από την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Εκτιμούμε πως θα επηρεαστεί και η εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και η τουριστική κίνηση, αλλά και άλλοι κλάδοι του εμπορίου, καθώς εισάγουμε προϊόντα από την Ουκρανία. Παράλληλα, η αγορά των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας θα δεχθεί ισχυρή πίεση στις τιμές σε μια περίοδο που ήδη ο πληθωρισμός είναι υψηλός», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia