Πρόκειται για μια απόφαση που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναστολής λειτουργίας όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και όλων των υπολοίπων δομών (κολέγια, ΙΕΚ κ.ά.).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης μετά το πέρας της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των Α.Ε.Ι. δύναται να παραταθεί για ίσο χρονικό διάστημα με αυτό της απαγόρευσης και έως τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση διεξαγωγής αυτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κάθε πρόγραμμα σπουδών των Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη τυχόν αντίθετων ειδικών ρυθμίσεων στους επιμέρους Κανονισμούς των προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι.
Αντιδράσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Την ίδια στιγμή, πάντως, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ειδικότερα για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε φιάσκο και πολύ γρήγορα σε εργαλείο όχι μόνο υποβάθμισης της εκπαίδευσης αλλά και σε λύσεις προβλημάτων εις βάρος των εκπαιδευτικών.
Προειδοποιούν για: ελαστικοποίηση εργασίας με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων από την κρατική χρηματοδότηση, προνομιακό ρόλο των ιδιωτών, που τώρα παρέχουν δωρεάν, αλλά αργότερα εύκολα θα πωλήσουν τις πλατφόρμες επικοινωνίας εκπαιδευτικών με μαθητές, η διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν σε εύκολες αποφάσεις, μελλοντικά, για την καθιέρωση μορφών τηλεκπαίδευσης, οι οποίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία και τέλος τη δημιουργία ανισοτήτων λόγω διαφορετικής δυνατότητας των μαθητών για εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Πέρα από τις διαμαρτυρίες της ΟΛΜΕ και το επίμονο αίτημα να συζητηθούν και να αντιμετωπισθούν από κοινού με το υπουργείο όλα αυτά τα θέματα, ήδη συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών καλούν τους συναδέλφους τους «να μην συμμετάσχουν στο φιάσκο της τηλεκπαίδευσης» διευκρινίζοντας πως η ανταπόκριση στις επιταγές του υπουργείου δεν είναι υποχρεωτική.
Οδηγίες από το υπουργείο
Κατά τα’ άλλα, το Υπουργείο Παιδείας στέλνει οδηγίες και για τη διαχείριση της εξ αποστάσεως υποστήριξης των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για τα ΚΕΣΥ (για τα οποία άργησε πολύ το υπουργείο να προβληματιστεί), τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και εν γένει όλες τις δομές που εντάσσονται σ’ αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Στόχος των οδηγιών να στηριχθεί η εξ αποστάσεως είτε με ασύγχρονα εργαλεία που υποστηρίζουν την επικοινωνία σε διαφορετικό χρόνο (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παγκόσμιος ιστός, βιντεοδιάλεξη) είτε με σύγχρονα που υποστηρίζουν την επικοινωνία και την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο. Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι η συζήτηση δια μέσου υπολογιστών (chat) και η τηλεδιάσκεψη.
Πηγή: efsyn.gr