FOLLOW US: facebook twitter

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι με τη «σφαγή» της εξισωτικής

Ημερομηνία: 14-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

provataΑνάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι με τις περικοπές που αναμένεται να υπάρξουν μετά τη δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θεσπίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης (Μέτρου 13 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014−2020). Το ανώτατο όριο των 300 στρεμμάτων αλλά και οι περικοπές αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις της ενίσχυσης που εισέπρατταν μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, τις αιτήσεις τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του 2016, καλούνται να υποβάλλουν οι κτηνοτρόφοι, που θέλουν να συμμετάσχουν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.  Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, οδηγούν ωστόσο σε βαριά περικοπή ενισχύσεων από τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους και νέα ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος «νεοφυών» καλλιεργητών.

Οι αλλαγές δεν αγγίζουν µόνο το ύψος του πριµ αλλά και τον τρόπο υπολογισµού του, όσον αφορά ειδικότερα τους βοσκοτόπους, καθώς η ενίσχυση θα προκύπτει πλέον ανάλογα την στρεµµατική έκταση του τόπου που δηλώνει ο κτηνοτρόφος και όχι βάσει ζωικού κεφαλαίου που έχει στην κατοχή του.

Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι για την εξισωτική ανέρχεται περί τα 155 εκατ. ευρώ και δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, η αίσθηση που υπάρχει στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι αφενός ότι με την πλήρη εκτατικοποίηση των δικαιωμάτων μπαίνουν και νέοι δικαιούχοι στο σύστημα, ενώ παράλληλα ενισχύεται το μερίδιο των καλλιεργητών (γεωργών) σε βάρος των επαγγελματιών με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Έτσι, η εξισωτική αποζηµίωση που εισέπρατταν µέχρι σήµερα γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές της χώρας, μειώνεται με χίλιους τρόπους.

Η ενίσχυση έχει ανώτατο όριο τα 10 ευρώ το στρέμµα, αντί για 16 ευρώ το στρέµµα την προηγούµενη χρονιά και περιορίζεται περαιτέρω πάνω από τα 200 στρέµµατα για να καταλήγει µηδενική πάνω από τα 300 στρέµµατα. Ταχύτερη είναι η αποκλιµάκωση για τους αγρότες που µένουν εκτός «χάρτη εξισωτικής», για να καταλήξει επίσης µηδέν σε βάθος τετραετίας.

Τέλος, όσοι κάτοικοι µειονεκτικών περιοχών λάµβαναν µέχρι σήµερα εξισωτική αποζηµίωση αυτό µπορεί να αλλάξει. Εφόσον, αλλάζει ολοκληρωτικά ο χάρτης των επιλέξιµων αυτών περιοχών, µε τις «αλχηµείες» να είναι άγνωστο µέχρι στιγµής πόσους κτηνοτρόφους θα «πετάξουν» εκτός και πόσους θα ορίσουν ως νέους δικαιούχους.

Η ενίσχυση φτάνει τα 10 ευρώ ανά στρέµµα και µετά τα 200 στρµ. µειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Έκταση εκµετάλλευσης από 0 έως και 200 στρµ.: 100% της ενίσχυσης
  • Έκταση εκµετάλλευσης µεγαλύτερη από 200 στρµ. έως και 250 στρµ.: 80% της ενίσχυσης
  • Έκταση εκµετάλλευσης µεγαλύτερη από 250 στρµ. έως και 300 στρµ.: 50% της ενίσχυσης
  • Έκταση εκµετάλλευσης µεγαλύτερη από 300 στρµ. δεν χορηγείται ενίσχυση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος