Ανάστατοι και Ηλείοι μαθητές για τα αδίδακτα κεφάλαια των Πανελλαδικών!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62637″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί η μείωση της ύλης των Πανελλαδικών εξετάσεων να είναι προς την σωστή και την αναγκαία κατεύθυνση λόγω συνθηκών με τα σχολεία κλειστά για πάνω από ένα μήνα και να έφερε χαμόγελα στους μαθητές, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει πανελλαδικά σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία. Διότι, η περικοπή της ύλης από το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία στην φυσική τάξη και όχι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέχρι την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία (11/3/20200), δημιούργησε μια νέα εξεταστέα ύλη, το σύνολο της οποίας κάποιοι μαθητές δεν το έχουν διδαχθεί και τους υπολείπονται αδίδακτα κεφάλαια. Βεβαίως όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που εισηγήθηκε και την νέα εξεταστέα ύλη, σε όσα σχολεία δεν έχει καλυφθεί, μπορεί η διδασκαλία της να προχωρήσει σε επέκταση του έτους κατά μια εβδομάδα, εφόσον ανοίξουν τα σχολεία αφού το Υπουργείο βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση τουλάχιστον σε ότι αφορά την Γ. Λυκείου.
Ωστόσο, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους μαθητές σχολείων που έχουν αδίδακτα κεφάλαια στην πανελλαδικώς εξεταζόμενη ύλη όπου έχουν γίνει περικοπές έως και 30% στα περισσότερα μαθήματα – εκτός από την ύλη της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που από φέτος συνεξετάζονται – . Και στην Ηλεία, έχουν ήδη καταγραφεί αρκετά μεμονωμένα σχολεία βεβαίως που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού από την μια έχει μεριμνήσει η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από την άλλη η ΕΛΜΕ Ηλείας, καταγράφει ανά σχολείο την διδαχθείσα ύλη και ενημερώνει την ΟΛΜΕ για να έχει συνολική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εκπαιδευτική κοινότητα, προβλήματα αδίδακτης ύλης έχουν εντοπιστεί στο 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, στο Πελόπιο, την Ν. Φιγαλεία, το Λάλα, την Κρέστενα κ.α και αφορούν κυρίως στην Πληροφορική, την Χημεία και κάποια μαθήματα επιλογής.
Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας μετά την ανακοίνωση της νέας εξεταστέας ύλης από το Υπουργείο, ζήτησε από τους Δ/ντές όλων των Λυκείων του νομού να αποστείλουν στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών, την ύλη την οποία έχουν διδαχθεί για να διαπιστωθεί εάν και που εντοπίζονται τα προβλήματα.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Δευτεοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Νίκος Αγγελόπουλος στον οποίο απευθύνθηκε η Πρωινή για το θέμα αυτό, τόνισε ότι από την Δ/νση έχει υπάρξει μέριμνα, η διδαχθείσα ύλη όλων των Λυκείων του νομου για την γ΄τάξη έχει ήδη αποσταλεί στους Συντονιστές ειδικοτήτων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και αυτοί θα αναλάβουν να διαχειριστούν ως αρμόδιοι το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ο ίδιος είναι ενήμερος για κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μεμονωμένα ‘όπως είπε λύκεια του νομού σε ότι αφορά την εξεταστέα ύλη, είναι μικρές και κυρίως εντοπίζονται στο μάθημα της Πληροφορικής που οφείλεται όχι σε αμέλεια των σχολείων ή των εκπαιδευτικών, αλλά του ίδιου του τρόπου διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος. Τέλος ανέφερε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα αδίδακτης ύλης πανελλαδικά, πρώτον γιατί υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες διδσκαλίας σε κάθε σχολείο και δεύτερον γιατί μπορεί σε ένα σχολείο η έλλειψη λ.χ ενός καθηγητή να καθορίσει και την πορεία της ύλης. Ωστόσο ο κ. Αγγελόπουλος καταλήγοντας τόνισε ότι σε μια- δυο εβδομάδες η αδίδακτη ύλη μπορεί να καλυφθεί εφόσον βεβαίως ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
Εξετάζεται το σενάριο επιστροφής στο σχολείο μόνο για την Γ΄ Λυκείου – 22-29 Ιουνίου φαίνεται να «κλειδώνουν» οι Πανελλαδικές
Η ημερομηνία για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών φέρεται ότι «κλείδωσε». Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι ημερομηνίες είναι δύο είτε στις 22 είτε τις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου κι απομένει να αποδειχθεί αν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μόνο αυτοί, θα μπουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου ή την επόμενη Δευτέρα στις 18 του ίδιου μήνα.
«Πονοκέφαλος» για το υπουργείο φαίνεται πως είναι η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι οι μαθητές να εξεταστούν σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ωστόσο στο πρώτο πλάνο είναι η αξιοποίηση όλων των τάξεων κάθε σχολείου.
Πιθανό σενάριο είναι τάξεις με 20-22 παιδιά να σπάσουν σε τρία τμήματα με 7-9 μαθητές, ενώ τα παιδιά μέχρι τις 15 Ιουνίου θα κάνουν μαθήματα μόνο στα μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές.
Κρίσιμα ζητήματα επίσης είναι εάν θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές όλων των τάξεων και όχι μόνο της Γ΄ Λυκείου, εάν θα γίνουν και πώς εξετάσεις προαγωγής σε Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως και ο τρόπος υλοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια, όλα δείχνουν ότι δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους ως το τέλος του Ιούνη με στόχο να γίνουν κάποια βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά. Οσον αφορά στην ερχόμενη σχολική χρονιά, θα ξεκινήσει νωρίτερα για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]