FOLLOW US: facebook twitter

Ανασχηματισμός «τρικυμία» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”145187″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, πρώην ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αφήνει «ορφανό» το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι προηγήθηκε στο παρασκήνιο.

Ανασχηματισμός «φιάσκο» με τον υπό υπουργοποίηση Ευάγγελο Αποστολάκη να δηλώνει πως δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία που προοριζόταν για να αναλάβει το υπουργείο Πολιτκής Προστασίας.

Η «τρικυμία» που προκλήθηκε στην κυβέρνηση οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώσει πως οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων». Τον επιχειρησιακό συντονισμό αναλαμβάνει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τι προηγήθηκε

Είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν πως η σημερινή υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο κ. Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία».

Ο κ. Αποστολάκης φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

Κυβερνητικές διευκρινίσεις

Από την πλευρά του το Μαξίμου έκανε λόγο για «μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019 (…)» ξεχνώντας πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης είχε προχωρήσει σε προσβλητική σύγκριση του κ. Αποστολάκη με στρατηγούς της χούντας.

Μετά το «όχι» Αποστολάκη η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά  και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη».


Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το φιάσκο, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα «πραγματικά περιστατικά», λέγοντας:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν  διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.


Ανασχηματισμός και… ευθύνες

Κατά τα άλλα, νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης «έφαγε» τους βασικούς υπουργούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των πυρκαγιών για να καλύψει τις δικές του ευθύνες.

Αυτό αποδεικνύεται με το, έμμεσο αλλά ουσιαστικό, «ξήλωμα» του πολυδιαφημισμένου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο  βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς άλλαξε την ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, ενώ απέπεμψε και τον υπουργό Τουρισμού.

Δηλαδή, οι βασικοί υπουργοί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας (Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς, Κικίλιας, Θεοχάρης, Κοντοζαμάνης) είτε βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, είτε μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο.

Κι αν ο πρωθυπουργός επιφύλασσε καλύτερη «μοίρα» στον Βασίλη Κικίλια (νέος υπουργός Τουρισμού) και στον Νίκο Χαρδαλιά (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), τους οποίους διασώζει πολιτικά δια της μετακίνησης, δεν ισχύει το ίδιο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, παρότι διαφημίστηκε το 2019 ως το πρόσωπο της πολιτικής διεύρυνσης της Ν.Δ.,  αποπέμφθηκε, έχοντας, βέβαια κάνει τη βρόμικη δουλειά.  Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι στη θέση του επανέρχεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα…

Το μάρμαρο του βιαστικού και ανοργάνωτου ανοίγματος του τουρισμού για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια πληρώνει ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποχώρησε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αμφότεροι τέθηκαν εκτός κυβέρνησης.

Η «καρατόμηση» των δύο στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ένας δια της αποπομπής ο άλλος δια της «αναβάθμισης», που βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί ομολογία αποτυχίας από πλευράς πρωθυπουργού και στο μέτωπο διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών του, παρά το ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα.

Εξάλλου, τα έργα και ημέρες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι πολλά και… εκρηκτικά και περιλαμβάνουν αντιδημοκρατικές πρακτικές, ξύλο στη νεολαία, εισβολές σε σπίτια και καταλήψεις, αλλά και φιάσκο μεγατόνων σε υποθέσεις που απασχόλησαν εντόνως τη δημόσια σφαίρα.

Πηγή: efsyn.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot