FOLLOW US: facebook twitter

Ανάσες δροσιάς στις παραλίες της Ηλείας!

Ημερομηνία: 18-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Καμίνι η Ηλεία-Καταρρίφθηκε έπειτα από 43 χρόνια το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας Μαΐου, αφού το Σάββατο στον Πύργο το θερμόμετρο έγραψε 36, 8°C!

-Χθες το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές του νομού

«Βούλιαξαν” στην κυριολεξία από κόσμο το Σαββατοκύριακο οι παραλίες της Ηλείας, αφού εκατοντάδες λουόμενοι αναζήτησαν στη θάλασσα λίγες νότες δροσιάς εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή! Ο μίνι καύσωνας ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο της παραλίας στον κόσμο, καθώς  σε πολλές περιοχές του νομού το θερμόμετρο ξεπέρασε ακόμα και τους 35- 36 °C το Σάββατο και τους 39 βαθμούς την Κυριακή! Το θετικό βεβαίως αυτής της πρόωρης καλοκαιρινής εξόρμησης στη θάλασσα  για την περιοχή μας, με δεδομένα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον κορονοϊό, είναι ότι διαθέτουμε δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής οπότε παρά την πολυκοσμία δεν παρατηρήθηκε απαγορευτικός συνωστισμός, αφού οι λουόμενοι από μόνοι τους φρόντισαν να τηρήσουν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Σε αυτό βεβαίως βοήθησε το ότι στην Ηλεία δεν έχουμε οργανωμένες πλαζ  για να υποστούν οι Ηλείοι την ταλαιπωρία των Αθηναίων, οπότε σε λίγα λεπτά ο καθένας με το αυτοκίνητό του μπορούσε να βρεθεί κοντά στη θάλασσα και να απολαύσει τα μπάνιο του χωρίς ελέγχους και ειδικές απαγορεύσεις.

Βεβαίως από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι καντίνες στις παραλίες- εξεδόθη ήδη η σχετική ΚΥΑ για την απλούστευση των διαδικασιών επαναλειτουργίας τους, θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα εφόσον επιλέξουμε να κάνουμε το μπάνιο μας με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καφεδάκι.

Σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κονδύλης στο metar.gr , στην Ηλεία καταρρίφθηκε το απόλυτο ρεκόρ των 36,4°C  υψηλότερης θερμοκρασίας Μαΐου του 1977  που είχε καταγραφεί  πριν από 43 δηλαδή χρόνια,  από τον μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ στον Πύργο. Ρεκόρ που  «έσπασε» το Σάββατο 16 Μαΐου, όπου το θερμόμετρο στον Πύργο σκαρφάλωσε στους 36, 8°C, με πολύ αφρικανική σκόνη! Και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού οι θερμοκρασίες που καταγράφονται βρίσκονται πάνω από τα ρεκόρ, η Αμαλιάδα κατέρριψε το ρεκόρ του 2008 (35,1)  και έφτασε το μεσημέρι τους  35,3! Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αναμένεται να υποχωρήσουν στο δεύτερο μισό της εβδομάδας και να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα Μαΐου.

60% κάτω τα φετινά μισθώματα για τις καντίνες στις παραλίες

Επανερχόμενοι στο θέμα της μίσθωσης από τους δήμους εκτάσεων αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναρτήθηκε ήδη, οι δήμοι πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τόσο για απευθείας αναθέσεις όσο και για δημοπρασίες μίσθωσης έκτασης αιγιαλού και παραλίας  εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ κατ’ εξαίρεση για το 2020 λόγω κορονοϊού το μίσθωμα θα είναι μειωμένο κατά 60% και θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις δόσεις, ενώ η έκταση που θα δοθεί θα είναι σχεδόν διπλάσια για να μπορέσουν να αναπτύξουν ομπρέλες και ξαπλώστρες σύμφωνα με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα. Επίσης, κατ’ εξαίρεση όσοι επαγγελματίες είχαν συνάψει μισθωτήρια για το 2019, έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν νέες μισθώσεις και για τη φετινή χρονιά. Να θυμίσουμε ότι στους περισσότερους  δήμους, τα τελευταία συμβόλαια είχαν διάρκεια τριετίας, όπως στον δήμο Πύργου και είχαν υπογραφεί το 2017, οπότε οι δικαιούχοι –εφόσον το επιθυμούν θα είναι οι ίδιοι και οι διαδικασίες ακόμα πιο σύντομες. Έτσι κι αλλιώς οι δήμοι της Ηλείας πάντα προχωρούν σε δημοπρασία των παραλιών γύρω στα μέσα Ιουνίου και λίγες μέρες μετά ανοίγουν οι καντίνες.

Ευνόητο είναι ότι θα ισχύσουν και για τις καντίνες – ομπρέλες- ξαπλώστρες, τα ίδια περιοριστικά μέτρα με τις αποστάσεις που ισχύουν για τις οργανωμένες πλαζ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος