FOLLOW US: facebook twitter

«Να μη χάσουν τα παιδιά μας το εξάμηνο»: Ανάρτηση απόγνωσης από τη Νίκη Γιάνναρου, μητέρας σπουδάστριας στο τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ Πύργου

Ημερομηνία: 21-12-2020 | Συντάκτης:

Την εγκατάλειψη τών τμημάτων Μουσειολογίας και ΔΟΕΠ & ΤΜ τον Πύργο και την επικείμενη απώλεια του χειμερινού εξαμήνου στηλιτεύει με ανάρτησή της η Νίκη Γιάνναρου, μητέρα σπουδάστριας του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών να δώσει λύση στελεχώνοντας το τμήμα με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η κα Γιάνναρου περιγράφει αρχικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε η κόρη της, Χριστίνα, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σχολιάζοντας ότι χρειάστηκα να περάσουν δύο χρόνια για να δοθεί λύση.

«Το 2017 η Χριστίνα μου έγινε φοιτήτρια του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ της πόλη μας. Από εκείνη την ημέρα και για δύο ολόκληρα χρόνια η Πρόεδρος του τμήματός μας κα  Αναστασία Ζαφειροπούλου και εγώ κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να λειτουργήσει το ασανσέρ της σχολής, ώστε να κάνει η Χριστίνα μου τα  μαθήματά της, που γίνονταν στους επάνω ορόφους. Από τη μία η Πρόεδρος  έστελνε έγγραφα στους αρμοδίους, από την άλλη εγώ ήμουν  σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Πρυτανεία του  τότε ΤΕΙ και τον υφυπουργό Παιδείας για τον λόγο αυτό. Σε αυτά τα δύο χρόνια ο καθηγητής κος Γιώργος Παναγιωτόπουλος ανέβαζε  την κόρη μου και φοιτήτριά του στον επάνω όροφο, που ήταν η αίθουσα των μαθημάτων του, στα χέρια με τη βοήθεια άλλων καθηγητών για να μη χάσει  τα μαθήματά της με εμφανή τον κίνδυνο ατυχήματος. Ώσπου μια Τρίτη, στο δεύτερο έτος η Χριστίνα μου είχε εργαστήριο στον δεύτερο όροφο και εννοείται δεν μπορούσε να ανέβει… Εκεί έβαλε τα κλάματα  και εγώ υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Την ίδια στιγμή επικοινώνησα με τον κ Πρύτανη του ΤΕΙ και τον ενημέρωσα ότι, αν και την επόμενη Τρίτη που η κόρη μου είχε  πάλι εργαστήριο δεν λειτουργούσε το ασανσέρ, εγώ θα απευθυνόμουν στον Εισαγγελέα και σε όλα τα κανάλια γιατί αυτό που γινόταν ήταν απάνθρωπο. Έτσι λειτούργησε το ασανσέρ  και θεωρήσαμε ότι  όλα  θα κυλήσουν ομαλά στην φοιτητική ζωή του παιδιού μου» τόνισε.

«Σε απελπισία γονείς και φοιτητές»

Στη συνέχεια αναφέρεται στις σημερινές ελλείψεις, οι οποίες οδηγούν το τμήμα σε «αργό θάνατο», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πρωτόγνωρη και απαράδεκτη.

«Τα παιδιά είναι σε κατάσταση απελπισίας καθώς βλέπουν το Χειμερινό τους εξάμηνο να χάνεται από την έλλειψη καθηγητών. Χάνοντας το τρέχον εξάμηνο όμως, χάνουν και την πρακτική τους στο επόμενο, δεν μπορούν να αναλάβουν διπλωματική εργασία. Υπάρχουν παιδιά που χρωστούν μόνο ένα μάθημα ή εργαστήρια προηγούμενων εξαμήνων… Ακόμα και παιδιά επί πτυχίω που με όλη αυτή την κατάσταση πηγαίνουν ένα έτος πίσω στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το Χειμερινό εξάμηνο άρχισε την  5η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την 15η Ιανουαρίου  συμπληρώνοντας  13 διδακτικές εβδομάδες. Σήμερα βρισκόμαστε στην 10η εβδομάδα και οι φοιτητές του Ζ΄εξαμήνου στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας ,που ακολουθεί και η κόρη μου δεν έχουν διδαχτεί ούτε ένα μάθημα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές. Η κατεύθυνση της Μουσειολογίας αυτοκαταργήθηκε για τον ίδιο λόγο. Στην κατεύθυνση των Τουριστικών διδάσκονται λιγότερα από τα μισά μαθήματα. Στο σύνολό τους διδάσκονται 13 από τα 34 μαθήματα σε όλες τις κατευθύνσεις» ανέφερε και πρόσθσε ότι γονείς και φοιτητές έχουν ενημερώσει επανειλημμένως όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου και το υπουργείο Παιδείας, τόσο ηλεκτρονικά όσο και τηλεφωνικά.

«Δυστυχώς καμία απάντηση ως και αυτήν τη στιγμή. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Τμήμα δεν έχει ιδίους πόρους ώστε να  τους χρησιμοποιήσει για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού. Η Κοσμητεία δεν έχει κάτι να  μας απαντήσει, ούτε καν μια επίσημη απάντηση στα email μας. Η Πρυτανική αρχή απαντά ότι από τη στιγμή που δεν έχει πιστώσεις καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό… και λυπάται. Το γραφείο της κ Υπουργού δεν υπογράφει καν τις 2 θέσεις ΕΔΙΠ από το καλοκαίρι ,οι οποίες δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες. Οι Γενικοί Γραμματείς  της Ανώτατης Εκπαίδευσης απαντούν ο ένας ότι είναι απόφαση της Υπουργού να δώσει έκτακτες πιστώσεις  προς το τμήμα μας  ώστε να κινηθεί η διαδικασία και ο άλλος ότι  λυπάται αλλά δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του. Το γραφείο του κ Υφυπουργού  σε επανειλημμένα τηλεφωνήματά μας, απαντά ότι είναι γνώστης του θέματος, αλλά επί της ουσίας καμία εξέλιξη που να αφορά το πρώην τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ υπάρχει», σημειώνει η κα Γιάνναρου.

Παράλληλα δηλώνει ότι παρά το 1,27 εκατ. ευρώ που έλαβε το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο πρύτανης της εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει για να προσλάβει διδακτικό προσωπικό αφού προρίζεται αποκλειστικά για λειτουργικά έξοδα, άρα θα είναι παράνομο να χρησιμοποιηθούν αλλού.

«Από τις πιστώσεις  που δόθηκαν τον Οκτώβριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα του Πύργου, δόθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ αλλά για το εαρινό εξάμηνο. Στο Τμήμα υπάρχουν μόνο δύο μέλη ΔΕΠ μόνιμο προσωπικό, δηλαδή από το περασμένο έτος, Παρ’ όλα αυτά,  τα μαθήματα και οι εξεταστικές των παιδιών πραγματοποιήθηκαν άψογα ως και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Εμείς και τα παιδιά μας απαιτούμε να δοθεί οριστική λύση άμεσα. Να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο των παιδιών, να βρεθούν καθηγητές άμεσα και να δοθεί παράταση του εξαμήνου για τα μαθήματα που δεν έχουν διδαχτεί χωρίς τα παιδιά μας να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος