FOLLOW US: facebook twitter

Αναπόφευκτα τα «λουκέτα» στα ΑΕΙ της Ηλείας το 2022

Ημερομηνία: 14-01-2020 | Συντάκτης:
-Με αλλαγή στη χρηματοδότηση ετοιμάζει τις συγχωνεύσεις το υπουργείο Παιδείας

Δύσκολες μέρες προμηνύονται για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, αφού ο νέος νόμος που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2022, θέτοντας κριτήρια που ανοίγουν την κερκόπορτα για λουκέτα και συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, το 80% της τακτικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται σύμφωνα με τα «παραδοσιακά» κριτήρια, δηλαδή τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

Το υπόλοιπο 20% θα κατανέμεται ανάλογα με τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους επιλέγει να αξιολογηθεί κάθε ΑΕΙ, όπως η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (αριθμητική σχέση αποφοίτων προς εισερχόμενους φοιτητές, αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και η πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων), η ερευνητική δραστηριότητα, όπως ο αριθμός μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ο αριθμός Κέντρων Αριστείας στην έρευνα και ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που κατέχει θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών, κλπ, η διεθνοποίηση, η οποία συνδέεται με τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, των φοιτητών που φοιτούν στο ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κλπ

Εάν ένα τμήμα δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί, τότε το 20% της χρηματοδότησής του θα δοθεί σε άλλα ΑΕΙ. Εύλογα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι τα νεοσύστατα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα θα πρέπει να ενισχυθούν αρχικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών για να επιτύχουν τους στόχους τους και να καταστούν βιώσιμα. Επειδή όμως το έργο το έχουμε ξαναδεί (και εδώ που τα λέμε, το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν ενθουσιάζεται με την αποκέντρωση…),  με πρόσχημα τη δυσκολία στις προσλήψεις προσωπικού θα τεθεί εκ νέου ζήτημα κατάργησης ή μεταφοράς στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι.

«Κερκόπορτα» για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η δεύτερη «κερκόπορτα» που ανοίγει η υπουργός είναι προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Αφού πρώτα νομοθέτησε τον περασμένο Οκτώβριο την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων με αυτή των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, τώρα ετοιμάζεται να θεσπίσει τη δυνατότητα κάλυψης θέσης στο Δημόσιο από απόφοιτους κολεγίων, ακόμα κι αν έχουν εξασφαλίσει μόνο την  αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών με την απλουστευμένη διαδικασία ισοδυναμίας με αίτηση στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ). Η συγκεκριμένη διάταξη κυριολεκτικά βάζει νάρκη στη δημόσια εκπαίδευση διότι μετατρέπει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια διάφορα ιδρύματα αμφίβολων υπηρεσιών εκπαίδευσης και ουσιαστικά ωθεί τους πολίτες στο να σπουδάσουν σε αυτά αντί να προτιμήσουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Πτυχία εξπρές δηλαδή για όσους έχουν χρήματα. Όσοι δεν έχουν, πρόβλημά τους…

Τέλος, η Κεραμέως αποφάσισε να τιμωρήσει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικού με το άρθρο 58, σύμφωνα με το οποίο «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη». Με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως τις δικαιολογημένες αιτιάσεις των αναπληρωτών για τις συνθήκες εργασίας τους όλα αυτά τα χρόνια, αφού με μισθό 850 ευρώ καλούνται να ασκήσουν εκπαιδευτικό έργο σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς καμία πρόνοια για το πού θα μείνουν. Με λίγα λόγια, αφού διοριστήκατε μη μιλάτε καθόλου…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia