FOLLOW US: facebook twitter

Αναπλάσεις σε δύο πλατείες της Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 28-11-2022 | Συντάκτης:

-Αισθητική παρέμβαση ύψους 670.000€ δημοπρατεί ο δήμος Ήλιδας

Την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων σε δύο πλατείες της Αμαλιάδας δρομολογεί ο δήμος Ήλιδας, καθώς η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε ομόφωνα τα τεύχη δημοπράτησης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 670.000 ευρώ και προβλέπει αισθητικές παρεμβάσεις στην πλατεία Ανεμόμυλου και στην πλατεία Καραμαλλούς.

Η πλατεία Ανεμόμυλου αναδιαρθρώνεται συνολικά βάσει της παρούσας πρότασης, αφού οι ολύπλοκες κυκλικές ομόκεντρες οδεύσεις καταργούνται και η πλατεία αναπτύσσεται ως ενιαίος και ομοεπίπεδος χώρος. Το σχήμα της βατής επιφάνειας παραμένει κυκλικό και ως αρχή του νέου σχεδιασμού και ως υπόμνηση της παραδοσιακής διαμόρφωσης. Στο κέντρο του αναπτύσσεται σχήμα επίσης κυκλικό με μοτίβα τα οποία παραπέμπουν στην φτερωτή ανεμόμυλου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η πλατεία πήρε το όνομά της από την ύπαρξη παλαιότερα εδώ ανεμόμυλου, για αυτό και στο κέντρο του κύκλου θα κατασκευαστεί ένα μεγάλων διαστάσεων ηλιακό ρολόι, ως υπόμνηση του ηλιακού ρολογιού το οποίο παλιότερα βρισκόταν εκεί και σήμερα δεν υπάρχει.

Για την ανάπλαση στο κεντρικό τμήμα της πλατείας θα χρησιμοποιηθούν μάρμαρα και γρανιτένιοι κυβόλιθοι διαφόρων τύπων και χρωματισμών, ενώ η ακίδα του ηλιακού ρολογιού προβλέπεται μεταλλική. Το υπόλοιπο τμήμα των σκληρών δαπεδοστρώσεων γίνεται με βοτσαλόπλακες ανοιχτόχρωμες οι οποίες λειτουργούν και βιοκλιματικά έχοντας μεγάλη θερμική ανάκλαση. Θα κατασκευαστούν ράμπες ΑμεΑ και τυφλές οδεύσεις. Θα διατηρηθούν τα πεύκα εκτός από δύο, τα οποία αποσαθρώνουν τα παρακείμενα λίθινα τοιχία. Οι μουριές δεν διατηρούνται και για λόγους συνθετικούς-εργονομικούς και γιατί ήδη κατά την καρποφορία τους δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης και υπερσυγκέντρωσης εντόμων (σφήκες – μέλισσες) τα οποία έχουν δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως σε αλλεργικά άτομα.

Στόχος της ανάπλασης είναι να αυξηθεί η συνολική έκταση του πρασίνου αυξάνεται αφού θα προστεθούν νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων. Όσα από τα υφιστάμενα πεύκα βρίσκονται στις “σκληρά” δαπεδοστρωμένες επιφάνειες της πλατείας, διατηρούνται και περικλείονται από νέα κυλινδρικά τοιχία από σκυρόδεμα ύψους 0.45 μέτρων τα οποία θα έχουν και χρήση καθιστικών.

Ανάπλαση στην πλατεία Καραμαλλούς

Η  πλατεία Καραμαλλούς θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα, λόγω της -μικρής αλλά όχι αμελητέας- υψομετρικής διαφοράς η οποία προκύπτει από τις εισόδους των κτιρίων στην Ανατολική πλευρά (ψηλότερο σημείο) και αυτών της Δυτικής (χαμηλότερο σημείο) όπου και τα στόμια του αγωγού ομβρίων. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί -πόσο μάλλον να αγνοηθεί- χωρίς σημαντικά προβλήματα πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους ή χωρίς να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Περιμετρικά του πυρήνα της πλατείας υπάρχει «πεζοδρόμιο» -σε επαφή με τις οδούς που την περιτρέχουν- που αποτελεί την προσφορότερη περιμετρική όδευση. Η εν λόγω όδευση λόγω των ήπιων κλίσεων προσφέρεται και για χρήση από τα ΑμεΑ, για τα οποία θα δημιουργηθούν ράμπες ανόδου (και καθόδου) από το οδόστρωμα.

Το ανώτερο υψομετρικά τμήμα της πλατείας θα δαπεδοστρωθεί με βοτσαλωτές πλάκες πεζοδρομίου σε διάταξη σκακιέρας. Οι ίδιες πλάκες θα τοποθετηθούν και στα απέναντι της πλατείας πεζοδρόμια. Σημαντική έκταση της πλατείας θα καταλαμβάνει η ζώνη πρασίνου, η οποία αποτελεί και τη μεταβατική ζώνη μεταξύ των δύο επιπέδων, μια και στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ήπιας κλίσης φυτεμένα πρανή. Στο μεγαλύτερο μέρος τους περικλείονται από τοιχία από εμφανή λιθοδομή σε χαμηλό ύψος. τέτοιο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως καθιστικά.  Προβλέπονται επίσης δύο σειρές λίθινων κερκίδων-καθιστικών σε διάταξη ημικυκλικού θεάτρου, που θα λειτουργούν ως χώρος συναθροίσεων-συναναστροφών των κατοίκων της συνοικίας, ως καθιστικό και ως τόπος παιχνιδιού για τα παιδιά. Η κυκλική ορχήστρα θα επιστρωθεί σε διάταξη ομόκεντρων κύκλων από σχιστόλιθους -πλάκες Πηλίου- σε ορθογώνιο ή ακανόνιστο σχήμα, καθώς και από επιμήκη φιλέτα μαρμάρου. Τα στοιχεία εξοπλισμού και των δύο πλατειών περιλαμβάνουν παγκάκια από ξύλο και μέταλλο, στύλους φωτισμού και καλάθια απορριμμάτων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε έξι  μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot