FOLLOW US: facebook twitter

Αναμονή για τις απαλλοτριώσεις της Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 25-07-2024 | Συντάκτης:

-Τι απάντησε το υπουργείο Υποδομών στον βουλευτή Ηλείας, Μιχ. Κατρίνη

Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται η πληρωμή των απαλλοτριώσεων ακινήτων στην Ηλεία, τα οποία αφορούν τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, το Γραφείο Γενικής Διευθύντριας Προδιαγραφών, Μητρώων & Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών, για το τμήμα της Βουπρασίας ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης σύμφωνα με το δεύτερο διορθωτικό κτηματολόγιο από την υπ’. αρ 208/2013 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από την Υπηρεσία.

Όσον αφορά το τμήμα Πηνειού, η υπηρεσία αναμένει τη σύνταξη διορθωτικών κτηματολογίων (σχετικό έγγραφο το υπ’ αρ 14810/18.01.2024 προς Ε.Υ.Δ.Ε/Κ.Σ.Σ.Υ) προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της υπ’.αρ 136/2021 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πατρών.

Για το τμήμα Ροΐτικα -Μονοδένδρι -Βραχνέικα -Τσουκαλέικα -Καμίνια, σε ό,τι αφορά στην απόφαση 223/2022 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση 222/2022 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται επίσης σε στάδιο επεξεργασίας. Για το τμήμα Αλισσός -Κάτω Αχαΐα, σε ό,τι αφορά στην υπ.’αρ 174/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών έχει αποσταλεί ο πίνακας παρακατάθεσης οριστικής αποζημίωσης με το υπ’αρ 334407/07.11.2023 έγγραφο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Αθήνας.

Μετά την υπ’ αρ 98/2022 Γνωμοδότηση και την υπ’ αρ 68647/05.03.2024 ( ΑΔΑ :9ΡΑ2465ΧΘΞ-6ΑΧ) αποδοχή της η υπηρεσία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την παρακατάθεση της αποζημίωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κατρίνης στην ερώτησή του τόνιζε πως οι καθυστερήσεις είσπραξης των νόμιμων αποζημιώσεων, σε σημείο που να ελέγχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα ως παραβαίνουσες το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη λόγω εύλογης υπέρβασης του χρόνου διάρκειας της δίκης, ζημιώνουν διπλά το ελληνικό Δημόσιο.

«Αφενός επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα που επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό, αφετέρου σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων μετά την παρέλευση εξαμήνου από την έκδοση απόφασης καθορισμού της οριστικής αποζημίωσης η αξίωση του πολίτη τοκίζεται με τόκο υπερημερίας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος μέχρι το έτος 2019 ήταν 6% και σήμερα ανέρχεται σε 7%», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot