FOLLOW US: facebook twitter

Η καταστροφή της φράουλας πλήγμα για όλη την οικονομία: Υπόμνημα Α. Νικολακόπουλου στους Υπ. Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Ημερομηνία: 31-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει ότι λόγω της εξάπλωσης του κορονοιού στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

“Η φράουλα- επισημαίνει ο βουλευτής-  καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95% στην Ηλεία και σε περιοχή της Αχαΐας, με συνολική κάλυψη που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και- κυρίως- στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η καλλιέργεια της φράουλας προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. ευρώ ενώ  οι παραγωγοί μας έχουν αναπτύξει διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ως απόρροια και της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία, και τα χρήματα που εισρέουν επενδύονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος