FOLLOW US: facebook twitter

Ανάλυση της νέας εποχής από τον Ηλείο καθηγητή  Εργατικού Δικαίου κ. Αλ. Μητρόπουλο

Ημερομηνία: 27-09-2024 | Συντάκτης:

Με επιτυχία έγινε η ημερίδα του συλλόγου ΟΤΑ για την εργασία και το ασφαλιστικό στο πάρκο Ξυστρή Πύργο

«Να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης»

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη  μη αύξησης των ορίων  συνταξιοδότησης, τα επόμενα χρόνια από την κυβέρνηση λόγω πληθυσμιακής κατάρρευσης  στη χώρα μας, ο Ηλείος καθηγητής  Εργατικού Δικαίου κ. Αλ. Μητρόπουλος, στη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο σύλλογος εργαζομένων  δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως, στην αίθουσα του θεματικού πάρκου Ξυστρή.

Αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας ήταν  «αγορά εργασίας και ασφαλιστικό» και  «το παρόν και το μέλλον των συντάξεων», με παρεμβάσεις, τοποθετήσεις αλλά και πολλές ερωτήσεις από τους εργαζόμενους και φορείς, που κατέκλυσαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του θεματικού πάρκου Ξυστρή.

Αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου  εργαζομένων των παραπάνω ΟΤΑ  κ. Χρ. Γαρύφαλλος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους στην ημερίδα,  που είχε αντικείμενο  τα ζητήματα του  ασφαλιστικού  και της  αγοράς εργασίας,  τα οποία χαρακτήρισε ως πολύ  κρίσιμα για το μέλλον και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

«Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων, δημιουργούν  μία δυσκολία στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια, οι χαμηλοί μισθοί, των πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων.

Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει διότι οι κοινωνίες και οι οικονομίες θα πληρώσουν για δεύτερη φορά και κυρίως  οι λαοί των χωρών που περάσανε από τις μνημονιακές πολιτικές. Μέχρι τώρα λέγανε στους λαούς βάλτε πλάτη για να βγούμε από τα μνημόνια, τώρα τους  λένε βάλτε πλάτη για να μην ξαναβγούμε από τα μνημόνια. Συνεπώς  για 10-20 χρόνια όσο βλέπουμε ορατά μέχρι τώρα, πληρώνουμε τις ουρές και των τριών μνημονίων» υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος.

Ακόμα επεσήμανε ότι  «κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις, δεν έχει εξωμνημονιακή θέση. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως του 2ου μνημονίου του 2012 και με μία ρύθμιση του χρέους που φτάνει το 2032 και θα πάει και αρκετά πίσω. Συνεπώς αν δεν αναθεωρηθεί η ισχύουσα σύμβαση με το χρέος, οι λαοί θα δουν μια περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, δεδομένου ότι ο λογαριασμός στάλθηκε στο λαό».

Τα όρια συνταξιοδότησης

Εξάλλου ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, αναφορικά με τις αλλαγές των ορίων συνταξιοδότησης, ανέφερε τα εξής:

«Θεωρώ ότι  το 2027 επειδή υπάρχει ψηφισμένος Νόμος η κυβέρνηση θα κληθεί αν θα τον εφαρμόσει, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά υπάρχει ένας περιορισμός που όμως δεν ακούγεται: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λέει ο νόμος του 2015 πρέπει να αυξηθούν αν αυξηθεί το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Τα χρόνια των  μνημονίων ωστόσο  έπεσε το προσδόκιμο γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το 2027 αλλά και τότε για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας πέρα από τα 67 και τα 62, πρέπει να αυξηθεί το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Αυτό είναι ένα ζητούμενο που θα δούμε πως θα το εφαρμόσουν. Εύχομαι να μην το εφαρμόσουν κυρίως επειδή η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση και το 2022-23 έχουμε  τις λιγότερες γεννήσεις και διπλάσιους θανάτους στη μεταπολεμική Ελλάδα.  Θεωρώ ότι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό, όχι μόνο να εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους, αλλά να στηριχτεί και η οικογένεια που δεν έχει παιδιά και αυτή που έχει 1,2 και περισσότερα. Το δημογραφικό μαζί με το εθνικό είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος».

Τοποθέτηση  εξάλλου έγινε και  από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημ. Βερβεσό,   ο οποίος με τη σειρά του ανέλυσε τη νέα εποχή του ασφαλιστικού και εργασιακού, ενώ διατυπώθηκαν και πολλές ερωτήσεις γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι  κ.κ. Νικ. Θεοδώρου και Β. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημ. Δημητρουλόπουλος, εκπρόσωποι του υφυπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρ. Νικολακόπουλου, των βουλευτών κ.κ. Διον. Καλαματιανού και Μιχ. Κατρίνη,  της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συλλόγων, φορέων και αρχών κ.α.
 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot