FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση Οπτικών Καταστημάτων Πύργου: Αποζημίωση οπτικών ειδών

Ημερομηνία: 30-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά άρθρα σχετικά με το νέο τρόπο αποζημίωσης των Οπτικών Ειδών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ που προωθεί ο οργανισμός και τον οποίο εκβιαστικά προσπαθεί να επιβάλλει στους επαγγελματίες οπτικούς. Θεωρήσαμε επιβεβλημένο να ακουστεί και η δική μας πλευρά στο θέμα για λόγους ηθικής τάξης.

Ο υπουργός δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού απέναντι στους επαγγελματίες παραλείπει όμως να αναφερθεί στις οφειλές του ΟΠΑΔ από τη συγχώνευση του οποίου και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων προέκυψε ο ΕΟΠΠΥ. Ως εκ τούτου, οι οφειλές των ταμείων αυτών βαρύνουν τον ΕΟΠΠΥ και υπάρχουν από το 2011 προς τους οπτικούς χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα εξοφληθεί. Το γεγονός αυτό αλλά και η μέχρι τώρα εμπειρία μας σε ότι αφορά στις συναλλαγές μας με το δημόσιο, μας έχει δείξει ότι πρόκειται για αφερέγγυο συνεργάτη. Το ότι το υπουργείο λοιπόν διατείνεται πως η αποζημίωση των οπτικών θα γίνεται εντός 2μηνών, δε μας πείθει. Επίσης, ορίζει ότι τα voucher θα κατατίθενται προς είσπραξη από τους οπτικού μετά τις 20 κάθε μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι voucher 20 και πλέον ημερών δε θα εισπραχθούν ποτέ από τους οπτικούς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΕΟΠΠΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό σε ότι αφορά στα οπτικά είδη, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ξεπεραστεί πριν το τέλος του έτους απλά οι οπτικοί δε θα αποζημιωθούν.

Και όλα αυτά, ενώ έχουν πληρώσει Φ.Π.Α, φόρο προκαταβολικά πέραν του ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουν το εμπόρευμα που έχουν εκχωρήσει στους ασφαλισμένους, να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, πάγια, όλα αυτά με ίδια κεφάλαια.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο, εν μέσω οικονομικής κρίσης προσπαθεί να μετακυλίσει το βάρος της παροχής οπτικών ειδών στους επαγγελματίες οπτικούς με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τον κλάδο. Βέβαια, επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους και να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των κατά τόπους γραφείων του ΕΟΠΠΥ. Και σε αυτό είχαμε προτάσεις τις οποίες θέσαμε υπ’ όψιν του υπουργείου αλλά δεν έγιναν δεκτές, δείγμα ότι ο σκοπός ήταν άλλος από αυτόν που δημόσια εκφραζόταν.

Εκτός αυτού, ο νόμος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 2315/19.06.2018 που εξηγεί την διαδικασία των voucher λέει επίσης ,”Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους αν δεν υπάρχουν συμβάσεις με τους παρόχους.”Ο ΕΟΠΠΥ όμως αρνείται να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους όπως λέει ο νόμος καθώς πανελλαδικά δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις!

Κλείνοντας, πρόσφατα ο Υπουργός ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα νομιμότητα των οπτικών καταστημάτων και ότι με το νέο σύστημα θα “μπει μια σειρά” σε αυτό. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον υπουργό αλλά και τους ασφαλισμένους ότι τα οπτικά καταστήματα λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και ότι και με το παλιό σύστημα αποζημιώνονταν μόνο οι δαπάνες προερχόμενες από νόμιμα λειτουργούντα οπτικά καταστήματα.

Εν κατακλείδι, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την παροχή οπτικών ειδών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, δεν είμαστε εμείς οι οπτικοί οι αδιάλλακτοι, όπως θέλει να μας παρουσιάσει το υπουργείο, αλλά το υπουργείο, το οποίο αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασφαλισμένους. Εμείς, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αλλά δε θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα.

Εκ μέρους των οπτικών καταστημάτων του Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος