FOLLOW US: facebook twitter

«Ανακωχή» για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, κατά την χθεσινή του επίσκεψη

-Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην λειτουργία του και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο στο μέλλον

-Ικανοποίηση από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Ισορροπία και κάμψη των αντιδράσεων, που είχαν ανακύψει τους τελευταίους μήνες για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, έφερε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου, την Εισαγγελέα, την Αντιεισαγγελέα, το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου και το προεδρείο των δικαστικών υπαλλήλων.

Δια στόματος Υπουργού ξεκαθαρίστηκε ότι το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας θα συνεχίσει και μετά τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, που τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Δικαστικός χάρτης της χώρας, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή. «Δεν θα καταλάβει κανένας καμία αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας δεν χάνει καμία αρμοδιότητα.

«Δεν αλλάζει τίποτα»

«Στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας θα συνεχίσουν να δικάζονται όλες οι υποθέσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τις ίδιες δικαστικές συνθέσεις που δικάζονται μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια η περιοχή θα συνεχίσει να εξυπηρετείται με τον τρόπο που εξυπηρετείται μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες θα είναι για μια διαρκή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες και όχι βεβαίως την υποβάθμισή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Φλωρίδης αμέσως μετά τη συνάντηση και συμπλήρωσε:  

«Κατά συνέπεια, νομίζω ότι αυτές οι οφειλόμενες διευκρινήσεις αποκαθιστούν τα πράγματα, ενώ είπαμε ακόμη, εάν υπάρχουν κάποια κενά τα οποία χρειάζονται ερμηνεία ή χρειάζονται να διευκρινιστούν ή κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες, αυτά θα τακτοποιηθούν όλα με τη συνεργασία που θα έχουμε από εδώ και πέρα με το Δικηγορικό Σύλλογο, έτσι ώστε από τις 16 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η λειτουργία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, να μην έχουμε κενά.

Θα είμαστε δίπλα στα θέματα, δίπλα στα προβλήματα με διάθεση να επιλύουμε ότι ακριβώς δημιουργείται».

Στο ερώτημα της «Πρωινής», εάν μελλοντικά ενδέχεται να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, ο κ. Φλωρίδης το απέκλεισε κατηγορηματικά:

«Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για το μέλλον. Το Πρωτοδικείο της Ηλείας είναι Πρωτοδικείο Ηλείας, έδρα ο Πύργος, παράλληλη έδρα η Αμαλιάδα. Αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο μέλλον. Η παροχή δικαστικών υπηρεσιών στην Αμαλιάδα, θα συνεχίσει να είναι η ίδια που είναι μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα».

Αναφορικά με το, τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί τέσσερις θέσεις για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας στο διαγωνισμό που ‘τρέχει’ και θα επανεξεταστεί περαιτέρω ενίσχυση με διαγωνισμό το 2025.  

Σε διαρκή επαφή

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό και δήλωσε:

«Πρώτον, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο αναφέρεται σε πλήρη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, αυτός είναι βασικός άξονας του Νομοσχεδίου και βασικό αίτημα δικό μας και δεύτερον, αυτό που μας υποσχέθηκε σήμερα ο Υπουργός, ότι μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, δεν θα καταλάβουμε τίποτα.

Όμως, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μιλήσαμε με τον Υπουργό για κάποιες λεπτομέρειες, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοδικείου, που εύλογα μας απασχολούν γιατί είναι ένας νόμος ο οποίος φέρνει μία μεγάλη τομή στη δικαιοσύνη.

Μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός ότι θα υπάρχει κανονική Εισαγγελική παρουσία στην Αμαλιάδα, κανονική παρουσία της Ανάκρισης, των βουλευμάτων, των δικογραφιών των ποινικών και θα λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα. Μας έδωσε το δικαίωμα ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ενοχλήσουμε το Υπουργείο και να έχουμε καθημερινή επαφή με τις Επιτροπές που συνεδριάζουν μετά τη Δευτέρα, προκειμένου να λύσουμε κάποιες λεπτομέρειες και να μην μείνει κανένα κενό στο νόμο.

Επομένως εγώ και το Συμβούλιο μένουμε στη διαβεβαίωση του Υπουργού και θεωρούμε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να υπάρξει θα επισκεφθούμε τον Υπουργό, ώστε να λυθεί και η παραμικρή παρεξήγηση».

Ο κ. Θεοδόσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υποσχέσεις θα ισχύσουν στο ακέραιο και εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Υπουργό να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Συλλόγου για να επιβραβευθεί με τον καλύτερο τρόπο η λειτουργία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος