Αναγκαστικά μονότονα, Νοσοκομειακά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135331″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός
Ήμουν και είμαι υπέρ του ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλλίτερη λειτουργία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δομών, την ολοκλήρωση των δομών και την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα πολλά και μικρά ΔΕΝ είναι αποκέντρωση αλλά πολυδιάσπαση, κατακερματισμός, ,υποβάθμιση, σπατάλη χρημάτων για λειψές υπηρεσίες, γι αυτό και στην Ευρώπη καταργούνται πχ στη Αγγλία τα κομητειακά έχουν καταργηθεί εδώ και πολλές 10ετίες.
Στον νομό μας η κατασκευή ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου με επαρκή αριθμό κλινών, με την παράλληλη μετατροπή των παλιών σε κέντρα υγείας αστικού τύπου και την λειτουργία των υπολοίπων δομών που υπήρχαν αποτελούσε κατά την γνώμη ΑΡΙΣΤΗ λύση γιά τις υγειονομικές ανάγκες του νομού, αλλά και γιά τους κατοίκους όμορων Αρκαδίας, Μεσσηνίας που βρίσκονταν μακρυά από τα δικά τους υγειονομικά κέντρα. Κάποιοι ,γνωστοί σε όλους, καθόσον εκ των υστέρων τιμήθηκαν από τους Ηλείους και έγιναν δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές, υπουργοί, είχαν διαφορετική γνώμη. Για λόγους πιθανόν άγνοιας κυρίως όμως για τοπικιστικούς, οικονομίστικους, ιδιοτελείς, πολιτικάντικους αλλά και πολιτικούς λόγους- έπρεπε να χρεοκοπήσουν τον νομάρχη Ράλλη-εναντιώθηκαν στην δημιουργία του. Κινήθηκαν ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ αλλά και με απειλές γιά καταγγελία στην ΕΕ και απέτρεψαν την δημιουργία του.
Κατασκεύασαν ένα πολύ καλό νοσοκομείο για το Πύργο ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του σεισμόπληκτου Μανωλοπούλειου Το ότι ήταν μικρό και δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του νομού ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ, από την πρώτη στιγμή[ Προσωπικά θυμάμαι τις με πηχαίους τίτλους δηλώσεις του κυβερνητικού νομάρχη Ηλιακόπουλου για την αναγκαιότητα διατήρησης και συμπλήρωσης των κλινών της Αμαλιάδας καθώς και την επιχορήγηση των 2 δις δρχ για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου Αμαλιάδας] Επέλεξαν τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, ένα μοντέλο θνησιγενές, που για να λειτουργήσει θέλει σπατάλες χρημάτων και όχι μόνο, και το οποίο ποτέ δεν στελεχώθηκε επαρκώς και ποτέ δεν λειτούργησε όπως το προπαγάνδιζαν οι θιασώτες του και διαρκώς υπολειτουργούσε. Το κυριότερο δεν υπήρξε ΠΟΙΟΤΙΚΗ αναβάθμιση καθόσον ο λόγος κατασκευής, αντικατάσταση και όχι κατασκευή νέου εμπόδισε την προκήρυξη διευθυντικών θέσεων οι οποίες καταλήφθηκαν από τους τότε υπάρχοντες- σημειωτέον για του αγωνιούντες για την μη προσέλευση γιατρών, η ποιότητα του διευθυντικού επιτελείου είναι βασικός ελκυστικός λόγος.
Το μοντέλο ήταν τόσο θνησιγενές που αμέσως έδειξε τις αδυναμίες του. Προσπάθησαν να το φτιασιδώσουν. Ονόμασαν τα νοσοκομεία νομαρχιακά , συμπληρωματικά, συνδεδεμένα, γιά να τα υπολειτουργήσουν αφαίμαξαν τα κέντρα υγείας του νομού από γιατρούς αχρηστεύοντας την πρωτοβάθμια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η πανδημία αλλά κυρίως η πολιτική υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ χειροτέρευσε τα πράγματα, . Ξεμείναμε από νοσοκομειακούς γιατρούς και οι γιατροί των κέντρων υγείας δεν επαρκούν . Οι τοπικιστές θιασώτες της πολυδιάσπασης , αλλά και πολλοί άλλοι φοβούμενοι τα χειρότερα, άλλαξαν τροπάρι. Τώρα Φταίει η επιλογή τους, πολλά νοσοκομεία και προκρίνουν την λειτουργία ενός.
Ξέχασαν τι έλεγαν για δομές και αριθμό κλινών και επιλέγουν το ‘ μη χείρον βέλτιστον’ . Δεν εξαιρούνται βέβαια και οι τοπικιστές που εξ αρχής ήθελαν και εργάζονταν για το κλείσιμο της Αμαλιάδας και την μετατροπή του νοσοκομείου Πύργου σε Νομαρχιακό.
Όλα αυτά αποτελούν βούτυρο στη πολιτική υγείας της ΝΔ, Τι ΘΈΛΕΙ? δυσφήμηση του ΕΣΥ αποδυνάμωση και μείωση, περισσότερο χώρο για τον ιδιωτικό τομέα, και από πιθανή άγνοια τον ζητάμε και εμείς . Ο εντολοδόχος της κυβέρνησης διοικητής του νοσοκομείου Πύργου εργάζεται νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αποδεκάτισε τα κέντρα υγείας, μετακίνησε προσωπικό από το νοσοκομείο Αμαλιάδας και στο τέλος έκλεισε τις κλινικές του, στερώντας από την περιοχή 89 νοσοκομειακά κρεββάτια.
Εμείς απαθείς, ακούμε τις δικαιολογίες του. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΑ 2ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ 5 ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ; Και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την κ Γκάγκα που κατά την γνώμη μου έρχεται να μονιμοποιήσει και νομιμοποιήσει το απεχθές έργο Χριστόπουλου. Νομίζω ότι σ αυτή την φάση και με την πανδημία σε έξαρση δεν πρέπει να συζητήσουμε γιά υγειονομικό χάρτη. Ευχαρίστως να ακούσουμε την κ Γκάγκα να μας πει τις προτάσεις της[ Εγώ πιστεύω δεν έχει προτάσεις που είναι ανακοινώσιμες στο υς πολίτες της Ηλείας, αυτά υλοποιούνται στα σκοτεινά και στα παρασκήνια] ΑΛΛΑ ΣΤΕΝΑΡΆ ΝΑ ΑΠΑΙΤΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΉΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΏΝ ΑΜΕΣΑ Μ Ε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑ.
Υ.Γ Επειδή υπάρχουν ενστάσεις για τις ανάγκες και τον αριθμό των κλινών και ΓΙΆ ΤΟ ΠΟΎ που νοσηλεύονται οι Ηλείοι παραθέτω μερικά στοιχεία του υπουργείου υγείας για το 2020 πληθυσμιακά ίδιων ή και όμορων νομών:
Ηλεία πληθυσμός193.288 Νοσ. Πύργου 216 κλίνες με 36. 666 ημέρες νοσηλείας Μεσσηνία πληθ176.876 Νοσ. Καλαμάτας κλίνες 387 με 73.688 ημ, νοσηλείας Ιωαννίνων πληθ. 170.239 Νομαρχιακό κλίνες 376 με 64.504 ημέρες νοσηλείας και πανεπιστημιακό 864 κλίνες με 164.341 ημέρες νοσηλείας Μαγνησία πληθ. 206.995 κλίνες 379 με 85450 ημέρες νοσηλείας . Φθιώτιδα πληθ. 178.771 νοσ. Λαμίας κλίνες 394 με ημ. Νοσηλείας 59590.
Σέρρες πληθ200.916 ΓΝ ΣΕΡΡΏΝ κλίνες 420 με 71.628 ημέρες νοσηλείας . Υποβάθμιση…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]