FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαιότητα για την Ηλεία τα επιχειρηματικά πάρκα

Ημερομηνία: 29-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Η έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις» επιβεβαιώνει τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και του ΕΒΕ Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αναγκαιότητα βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας αποτελεί η χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου και στην Ηλεία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε χθες η «ΔιαΝΕΟσις», η οποία προτείνει συνολικά 73 πάρκα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Ηλεία ανήκει στις περιοχές όπου οι Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις επιβάλλεται να μετασχηματιστούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα, για να μπει η τοπική και περιφερειακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η πρόταση της εταιρείας Re-De Plan για την Ηλεία αφορά πέντε θέσεις για την ίδρυση δύο επιχειρηματικών πάρκων, με βασικό χωροταξικό επιχείρημα το γεγονός ότι οι διακρίνονται δυο ζώνες ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ηλείας, μία στη ζώνη επιρροής Πύργου-Αμαλιάδας και άλλη μία στη ζώνη Ανδραβίδας- Κυλλήνης- Λεχαινών-Γαστούνης.

Η βασική πρόταση υψηλής προτεραιότητας προβλέπει τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε αδόμητη έκταση 411,26 στρεμμάτων στο Τραγανό του δήμου Πηνειού, με προϋπολογισμό περίπου 4,1 εκατ. ευρώ και μέγιστης θεωρητικής δυναμικότητας 47 επιχειρήσεων.

Μέσης προτεραιότητας είναι η περιοχή στα Λεχαινά, έκτασης 229 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 2,83 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 80 επιχειρήσεων, καθώς και το Επιτάλιο (τύπου agrohub) σε έκταση 170 στρεμμάτων και δυναμικότητας 70 επιχειρήσεων και προϋπολογισμού 2,48 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικές επιλογές χαμηλής προτεραιότητας είναι το Μεσολογγάκι και οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ΑΣΤΕΡΙΣ.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, η Ηλεία έχει για πρώτη φορά έναν «οδικό χάρτη» που επιτρέπει ρεαλιστικό σχεδιασμό για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές, για εμάς, η Δυτική Ελλάδα των χαμένων χρόνων και ευκαιριών ανήκει στο παρελθόν. Η επιχειρηματικότητα σήμερα, δεν λειτουργεί και δεν αναπτύσσεται τυχαία και άναρχα. Τώρα έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη της βιομηχανίας και της μεταποίησης και να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη, σε δύναμη για κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας μας και για κάθε πολίτη της Ηλείας», σημείωσε.

Ανταγωνιστικότητα και φιλοεπενδυτικό κλίμα

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, τόνισε στην «Πρωινή» πως η χωροθέτηση και η ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία αποτελεί πάγιο αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου, καθότι θα μπει σε σειρά το χωροταξικό και ο επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Η λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία είναι σταθερή διεκδίκηση του ΕΒΕ Ηλείας και είναι μια ιδέα που την έχουμε καταθέσει σε κεντρικό επίπεδο, με τη συμβολή του προέδρου Κώστα Νικολούτσου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλία Ξανθούλη, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια με πρωτοβουλίες του έχει επαναφέρει το ζήτημα του επιχειρηματικού πάρκου. Η συγκροτημένη μελέτη της ΔιαΝΕΟσις, η οποία έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της Ηλείας με το πρόγραμμα Ηλεία 2030, με τις προτάσεις της RedePlan επιβεβαιώνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Η ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου θα λύσει ζητήματα στις χρήσεις γης και θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, διότι θα προσφέρει ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργίας με εξοικονόμηση του κόστους».

H γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Ηλεία θα αποκτήσει αναπτυξιακή ώθηση με τη χωροθέτηση και λειτουργία δύο επιχειρηματικών πάρκων, ένα στη ζώνη του Πύργου και ένα στη ζώνη του Κάμπου.

«Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι συνώνυμο της ανταγωνιστικότητας διότι αφενός μειώνει το κόστος λειτουργίας και αφετέρου δημιουργεί φιλοεπενδυτικό κλίμα σε μια περιοχή. Ειδικά στην Ηλεία θα έδινε τεράστια ώθηση, διότι θα έλυνε τα προβλήματα καθορισμού χρήσεων γης και θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την αδειοδότηση για έναν ενδιαφερόμενο επιχειρηματία μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Εάν ένας επενδυτής ξέρει πού μπορεί να δραστηριοποιηθεί με ασφάλεια, θα προσελκυστεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με μια περιοχή που δεν έχει χωροθετημένο επιχειρηματικό πάρκο. Είναι πάγιο αίτημα των Οικονομικών Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot