FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαίο το σχέδιο «Ηλεία 2:0»: Ίση μεταχείριση και επιπλέον μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών του νομού ζητούν οι φορείς της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”142939″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Aπαιτείται ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο, καθώς οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες» δηλώνει στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β.Γιαννόπουλος
Δέσμη στοχευμένων μέτρων προτείνει το Επιμελητήριο
-Αισιοδοξία Γεωργιόπουλου για ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχ. Ολυμπίας
-Διαδοχικές συσκέψεις για την καταγραφή των ζημιών

[/vc_column_text][vc_column_text]Ίση μεταχείριση και επιπλέον μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών ζητούν οι φορείς της Ηλείας μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία δημιούργησε αίσθημα αδικίας στους πολίτες του νομού.

Η τεράστια καταστροφή στον πρωτογενή τομέα και στο φυσικό περιβάλλον της Ηλείας, σε συνδυασμό με την αυτοψία που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πληγείσες περιοχές, δημιούργησε την προσδοκία πως αυτή τη φορά η πολιτεία θα πράξει τα δέοντα και θα δρομολογήσει την εφαρμογή ολιστικού αναπτυξιακού πλάνου, αντάξιου του ονόματος που φέρει η Αρχαία Ολυμπία και που θα ξαναθέσει τις πυρόπληκτες περιοχές σε τροχιά ανάκαμψης, στα πρότυπα του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2:0».[/vc_column_text][vc_single_image image=”122349″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως τόνισε με δήλωσή του στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης, απαιτείται ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο στήριξης, καθώς οι συνέπειες της πυρκαγιάς θα είναι μακροχρόνιες.

«Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά. Το πλήγμα για τον τόπο μας είναι τεράστιο, και με δεδομένο ότι η φωτιά συνεχίζει να σιγοκαίει για 8η συνεχή ημέρα, είναι αδύνατον, ακόμα και σήμερα, να έχουμε πλήρη και ακριβή εικόνα για το συνολικό μέγεθος της καταστροφής. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για όλους τους Ηλείους και δη για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων –κατά κύριο λόγο ελαιόδεντρα, αμπέλια και καρποφόρα δέντρα-, βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν γίνει στάχτη. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα αποκλειστικά εισοδήματα των οποίων προέρχονταν από την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από κεντρικό κράτος», ανέφερε και υπογράμμισε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης.

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν –οικονομικά και φορολογικά- είναι προς την κατεύθυνση στήριξης, πλην όμως, απαιτείται ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο, καθώς οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφάπαξ οικονομικές παροχές.    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι, ναι μεν θα αποζημιωθούν για τα καμένα δέντρα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους, πλην όμως, ικανοποιητική ποσότητα ελαιοκάρπου θα μπορούν να έχουν μετά από 6-7 χρόνια από την φύτευση. Μέχρι τότε, θα στερηθούν πολύ μεγάλο μέρος του βασικού τους εισοδήματος. Κατακόρυφη πτώση όμως στο εισόδημά τους, θα έχουν αντίστοιχα και οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στις καμένες περιοχές, των οποίων δεν καταστράφηκαν οι κτιριακές υποδομές, ωστόσο θα χάσουν μεγάλο μέρος του αντικειμένου εργασίας τους. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τους κτηνοτρόφους. Ακόμα και αν κάποιοι κατάφεραν να σώσουν τα αιγοπρόβατά τους, είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτούν για τη συντήρησή τους, αφού έχουν καταστραφεί οι βοσκότοποι, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από την προμήθεια ζωοτροφών».[/vc_column_text][vc_single_image image=”132381″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητά το Επιμελητήριο Ηλείας

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηλείας, μετά την προσωρινή ύφεση του μετώπου της πυρκαγιάς και πάντα με την αγωνία για τις αναζωπυρώσεις, συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να ζητήσει την υπαγωγή όλου του Δ. Πύργου και όλου του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την εφαρμογή των μέτρων αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης  για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα τριών μηνών.

«Θεωρούμε αδιανόητο μέχρι σήμερα και με βάση την επανάληψη του φαινομένου του 2007, με την ευτυχή συγκύρια την μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, να μην έχει εγκύψει ακόμα η πολιτεία στο μεγάλο θέμα των πυρόπληκτων δανείων που η σημερινή συγκυρία τα επαναφέρει. Είναι αναγκαίες άμεσες ενέργειες για τις επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν άμεσα αλλά υπέστησαν καθολική οικονομική καταστροφή όπως οι Τουριστικές επιχειρήσεις, τα Ελαιοτριβεία, τα συσκευαστήρια Ελαιόλαδου και ελιάς, τα Πυρηνελαιουργεία, Τυροκομεία και γενικά το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτόγεννους τομέα. Εκτιμάται ότι στην ελαιοπαραγωγή το 80% του φυτικού κεφαλαίου κατεστράφη, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις βοσκήσιμες εκτάσεις με τραγικές συνέπειές στο αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο και την μελισσοκομία. Αναμένουμε την καταλυτική παρέμβαση των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και από την Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας και τους αυτοδιοικητικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», επισημαίνουν τα μέλη της Επιτροπής στη σχετική ανακοίνωση και θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για τις ευθύνες κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών ενώ θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά ο σχεδιασμός της πυροπροστασίας.

Δυστυχώς είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνεται μετά από 14 χρόνια η ίδια ακριβώς ιστορία με τα ιδία αποτελέσματα.Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την θλίψη μας για τη μη αξιοποίηση και μη διοχέτευση έγκαιρα και στοχευμένα των ιδιωτικών δωρεών του ταμείου Μολυβιάτη. Εφιστούμε την προσοχή των αυτοδιοικητικών αρχών για τις περιοχές που δεν επλήγησαν και παρακαλούμε για τις επιβαλλόμενες ενέργειες καθότι βιώνουμε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας. Τραγικός επίλογος η σημαντική μείωση του πληθυσμού μας και η ασυγκράτητη πτώση των δεικτών ευημερίας. Το Επιμελητηριο Ηλείας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συνάντησης των αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων, προκείμενου να εξετάσουμε το σύνολο των προτάσεων και των μέτρων για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου, ώστε να αποφύγουμε τους μεγαλόσχημους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του 2007 που δεν επέφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ηλείας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116140″ img_size=”full”][vc_column_text]Και η Ολυμπία στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης;

Η Αρχαία Ολυμπία φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, που εκφράστηκαν τόσο με τις παρεμβάσεις του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου στην Κυβέρνηση (με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό) και σε άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες της Κυβέρνησης, με αντίστοιχη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, αλλά και συνεντεύξεις του Δημάρχου σε εθνικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όσο και με δηλώσεις άλλων πολιτικών προσώπων, εξετάζεται σοβαρά από πλευράς Κυβέρνησης η ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, μεγάλο πλεονέκτημα για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί η σχέση συνεργασίας με τον τοποθετηθέντα από τον Πρωθυπουργό, επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας, κ. Σταύρο Μπένο. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπένος συμμετέχει, ως πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» στην εκπόνηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αρχαία Ολυμπία, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο κ. Μπένος ξέρει πάρα πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και την ανασυγκρότησή της μετά την καταστροφική πυρκαγιά, έτσι η γνώση του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”142937″ img_size=”full”][vc_column_text]Διαδοχικές συσκέψεις για την καταγραφή των ζημιών

Υπηρεσιακές συσκέψεις με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων, πραγματοποίησε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν ο συντονισμός των δράσεων της Π.Ε Ηλείας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Περιφερειακό Συντονιστή Κρατικής Αρωγής για την Π.Ε Ηλείας Κώστα Μπαλκάμο και τον αναπλ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε Ηλείας Απόστολο Ιωαννίδη, δίνοντας εντολή για άμεση συγκρότηση Επιτροπών καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Διαδικασία η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, θέλει και πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου γρήγορα να προχωρήσουν και οι διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”142938″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή επίσης του κ. Μπαλκάμου, των προϊσταμένων των τμημάτων Συγκοινωνιακών Έργων και Δομών Περιβάλλοντος Νίκου Μπούλιαρη και Κατερίνας Αρκουμάνη αντίστοιχα, καθώς και του Ειδικού Συνεργάτη του κ. Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαμπρόπουλου για την διενέργεια – από σήμερα κιόλας – αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για την αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα οδικά δίκτυα, αλλά και για να διαπιστωθεί η κατάσταση των ποταμών και των ρεμάτων. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα ζητηθεί οικονομική στήριξη από το Κεντρικό Κράτος προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καταστροφών από τις πυρκαγιές. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος, «…μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειες μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών. Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και δει στον Αλφειό».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia