FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαίο ένα ακόμα Anti-Nero στην Ηλεία

Ημερομηνία: 20-02-2024 | Συντάκτης:

– Τις προκλήσεις και τις ανάγκες του δασικού πλούτου ανέλυσε ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αξιολόγησης Πολιτικής Προστασίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τις προκλήσεις και τις ανάγκες του δασικού πλούτου του Πύργου παρουσίασε ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κινδύνου καταστροφών που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM). 

Όπως τόνισε ο κ. Λάττας στην εισήγησή του, η κλιματική αλλαγή παραμένει η σημαντικότερη απειλή για όλα τα δάση της Μεσογείου, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ασταθείς βροχοπτώσεις και οι παρατεταμένες ξηρασίες θα αλλάξουν ριζικά τη δασική κάλυψη και κατανομή τα επόμενα χρόνια στις Μεσογειακές Χώρες.

«Οι δασικές πυρκαγιές είναι σήμερα το πιο γνωστό και κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δασικά φυσικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η περιοχή μας, την οποία εξυπηρετώ 25 χρόνια, έχει καεί από πυρκαγιές τρεις φορές, το 1998, το 2007 και το 2021. Συνεργαζόμαστε ασταμάτητα με συγκεκριμένους δημόσιους τομείς για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα Antinero υλοποιεί δράσεις για την απομάκρυνση της εύφλεκτης βιομάζας με στόχο την πρόληψη του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς με διάφορες τεχνικές όπως καθαρισμός, κλάδεμα, αραίωση και τεμαχισμός.

«Επίσης, το Antinero δημιουργεί νέες ζώνες πυρκαγιάς και προστατευμένες πυροσβεστικές ζώνες που βοηθούν τους πυροσβέστες, τα πυροσβεστικά οχήματα ακόμη και τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας να μετακινηθούν άμεσα στο σημείο της πυρκαγιάς», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος με εμπλουτισμό των δράσεων.

«Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ένα νέο πρόγραμμα Antinero θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, το οποίο σίγουρα θα βελτιώσει τη διαχείριση των δασών και θα αναβαθμίσει τα δασικά οδικά δίκτυα, ώστε άνθρωποι και οχήματα να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια χωρίς ετήσιο κόστος συντήρησης όλο το χρόνο. γύρος. Επίσης, το νέο αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατασκευή νέων, ανοιχτών δεξαμενών νερού και τεχνολογικά εξοπλισμένων καταστρωμάτων παρατήρησης, καθώς και κατάλληλα εκπαιδευμένους παρατηρητές που θα βοηθούσαν στον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό δασικών πυρκαγιών», εξήγησε.

Παράλληλα, επισήμανε πως νέες ειδικές δράσεις για ακόμα πιο αποτελεσματική πρόληψη των δασών, όπως η δασική αναψυχή, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των σχολείων, η δημιουργία δικτύων δασικών μονοπατιών και ακόμη και η ανάπτυξη της βόσκησης, θα δημιουργήσουν πολύ ισχυρά δάση και λιβάδια, τα οποία θα δεν απειλούνται από δασικές πυρκαγιές και σίγουρα θα προκαλούσαν λιγότερα προβλήματα τόσο στις κοινότητες όσο και στην κυβέρνηση.

Το χρήσιμο εργαλείο των δασικών χαρτών

Επιπλέον, ο δασάρχης Πύργου στάθηκε στη σπουδαιότητα των δασικών χαρτών, αναφέροντας ότι είναι ένα μεγάλο έργο που δίνει καθαρή εικόνα της ελληνικής γης.

«Πιστεύω ότι οι δασικοί χάρτες είναι το μεγαλύτερο έργο που κάνει πράξη η χώρα μου γιατί καταγράφει την κατάσταση της Ελληνικής Γης διαθέτοντας ποιες είναι δασικές και ποιες αγροτικές περιοχές. Οι δασικοί χάρτες θα είναι το κύριο μέτρο κατά των δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από τον άνθρωπο, επειδή οι αγρότες και οι άνθρωποι που εργάζονται στη γη θέλουν να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους», τόνισε.

Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων διαχείρισης του κινδύνου δασικών πυρκαγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και αποτελεί μια ευκαιρία για τον εντοπισμό ορθών πρακτικών και τομέων που θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω εστιάζοντας στη συνολική διακυβέρνηση του κινδύνου. Γενικός στόχος είναι ο εντοπισμός τομέων που επιδέχονται βελτιώσεις στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης κινδύνων πυρκαγιάς και πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα είναι οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης της Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων της Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, κάνοντας απολογισμό των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών και διατυπώνοντας συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους. Η τελική έκθεση θα συνταχθεί και θα παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση τον Μάιο του 2024.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot