Αναγκαία και επείγουσα η επαναφορά της ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών
Επιστολή Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας προς τους Βουλευτές του Νομού ζητώντας τους να παρέμβουν στο ΥΠΕΝ
Στο ζήτημα επαναφοράς της δυνατότητας ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών της Κατηγορίας 5 (κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις) η οποία έχει λήξει από τις 30/9/2020, επανέρχεται η Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας με επιστολή της προς τους Ηλείους Βουλευτές, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία όσο και επείγουσα για λόγους ασφαλείας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, πρόκειται για ένα αίτημα στο οποίο συντάσσεται το σύνολο του τεχνικού κόσμου όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιστημονικοί φορείς, ΠΟΜΙΔΑ, Ο.Τ.Α. κ.α.) καθώς έχουν δημιουργηθεί τεράστια αδιέξοδα σε διαδικασίες μεταβιβάσεων, αδειοδότησης, ενεργειακής αναβάθμισης (κ.α.) ιδιωτικών αλλά και δημόσιων κτιρίων.
«Δεν πρέπει να διαγράφουμε από τη μνήμη μας το καταστροφικό σεισμικό συμβάν στην γείτονα χώρα στις αρχές του έτους και το οποίο μας θα πρέπει να μας ανησυχεί σε σχέση με τις αντοχές του κτιριακού αποθέματος στον Ελλαδικό χώρο. Ως γνωστόν, ο αριθμός των αυθαιρέτων παρεμβάσεων όπως και των εξ’ολοκλήρου αυθαιρέτων κατασκευών στη χώρα μας είναι τέτοιος που διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θολό τοπίο σε σχέση με την πραγματική στατική επάρκεια των κτιρίων που διαθέτει η χώρα. Η ρύθμιση του Ν.4495/17 προβλέπει στις περιπτώσεις των “μεγάλων” αυθαιρέτων κατασκευών (Κατηγορίας 5) την υποχρεωτική υποβολή Μελέτης Στατικής Επάρκειας στα δικαιολογητικά στοιχεία του φακέλου και την διαδικασία στατικής ενίσχυσης αυτών στην περίπτωση που αποδειχθούν μή επαρκή. Εκτός αυτού δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση επισκευής ή ενίσχυσης των εν λόγω κατασκευών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί υπαγόμενα στις διατάξεις του Ν.4495/17. Κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν είναι εκ του νόμου εφικτό καθώς έχει λήξει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 από τις 30/09/2020» σημειώνει και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή, ο τεράστιος αριθμός των αρρύθμιστων κτιρίων στη χώρα μας, ειδικότερα των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 του Ν.4495/17 είναι τέτοιος που καθιστά το ζήτημα της επαναφοράς της δυνατότητας ρύθμισης αυτών αναγκαία όσο και επείγουσα για λόγους ασφαλείας.
Παράλληλα, θέτουν ακόμα ένα ζήτημα ως πολύ σημαντικό και δίκαιο, που είναι η επανεξέταση του συντελεστή υπολογισμού του προστίμου για τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί χρονικά το διάστημα 1983-1992. «Σας ενημερώνουμε ότι οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες για την απόδειξη παλαιότητας των κτισμάτων στο διάστημα 1980 – 1983 είναι εξαιρετικά λίγες στο σύνολο της επικράτειας ενώ κατά το έτος 1990 υπάρχει σχεδόν πλήρης κάλυψη. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμα και εάν μια αυθαίρετη κατασκευή είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1980-1983 να μην μπορεί να αποδειχθεί και αναγκαστικά να εισάγεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία υπολογισμού προστίμου (1983-1993) όπου διατίθενται αεροφωτογραφίες και να επιβαρύνεται με πρόστιμο τέσσερις (4) φορές μεγαλύτερο. Για αυτό το λόγο προτείνουμε ως ένα δίκαιο μέτρο λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία, την τροποποίηση του υψηλού συντελεστή υπολογισμού προστίμου του Παραρτήματος Α του ν.4495/17 – (12γ) από 0.60 σε 0.20 πάλι μεγαλύτερος του συντελεστή (12β=0,15) της κατηγορίας ετών 1975-1983 αλλά όχι τετραπλάσιος όπως ισχύει σήμερα.
Αξιότιμοι κυρία και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, ζητούμε την άμεση και ταχεία παρέμβασή σας προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΝ προκειμένου να προωθηθεί νομοθετικά :
α)η επαναφορά της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων υπαγωγής σε ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών Κατηγορίας 5 του Άρθρου 96 του Ν.4495/17 (ΦΕΚ 167/Α/3.12.2017)
β) η τροποποίηση του Παραρτήματος Α του Ν.4495/17 και ειδικότερα του συντελεστή (12γ) από 0.60 σε 0.30».
Κ.Κολοβέρου