FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαία η διεύρυνση των μέτρων στήριξης: Να καλυφθούν όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις, ζητούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας

Ημερομηνία: 20-03-2020 | Συντάκτης:

Την ανάγκη να διευρυνθούν τα μέτρα και να καλύψουν όλες τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις επισημαίνουν στην Πρωινή εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα μέτρα αφορούν κατά βάση τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν θα ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν και καθημερινά ζημιώνονται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι μέχρι τώρα κανένα ανακοινωθέν μέτρο δεν καλύπτει τον ξενοδοχειακό κλάδο, με συνέπεια να τρέχουν διαρκώς τα έξοδα και να μην υπάρχει καμία μέριμνα για την πορεία τους.

«Είμαστε ακόμα στην αναμονή. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δεν αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον τουρισμό γενικότερα. Διανύουμε την έβδομη μέρα με μηδενική πληρότητα και στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ειδικά για εμάς στην Ηλεία η ζημιά ξεκίνησε από τις 3 του Μάρτη και ακυρώθηκαν όλες οι αφίξεις που είχαμε ενόψει της τελετής Αφής. Ο Μάρτιος είναι νεκρός, χάθηκε όλο το εισόδημα. Επίσης οι τραπεζικέ ρυθμίσεις δεν αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις  καθώς εξαιρούνται από τα μέτρα χιλιάδες οικογενειακές ξενοδοχειακές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν νομική μορφή λειτουργίας ως Α.Ε. και Ε.Π.Ε. κατά συνέπεια είμαστε ο κλάδος που έχει υποστεί τη σοβαρότερη οικονομική ζημιά και μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης για να μην καταρρεύσουμε. Πρέπει να ληφθούν μέτρα που να εξυπηρετούν την ισοτιμία και ισονομία του συνόλου των πληττομένων επιχειρήσεων του Τουρισμού», εξήγησε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης τόνισε στην «Πρωινή» πως θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα στήριξης και ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

«Τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται διευκρινίσεις για το ποιους αφορά, και οπωσδήποτε διεύρυνση και των χρημάτων και των επιχειρήσεων που θα πρέπει να καλυφθούν. Είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν όλοι οι κλάδοι που επλήγη ο τζίρος τους και όχι μόνο όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή. Έγινε μια αρχή, αλλά τα χρήματα που διατέθηκαν, είναι λίγα και θεωρώ ότι θα χρειαστεί να συμπληρωθούν και με περισσότερα ποσά. Επίσης, η αναστολή πληρωμών φόρων θα πρέπει να επανεξεταστεί αρχές Απριλίου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χρειαστεί να παραταθεί η περίοδος της αναστολής, διότι θα συσσωρευτούν αρκετές υποχρεώσεις που δεν θα είναι εύκολα εξυπηρετήσιμες», τόνισε ο κ. Καρυώτης και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν κι άλλα εργαλεία στήριξης του εμπορικού κόσμου, όπως το Ταμείο Ανεργίας Αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΔ, που συστάθηκε το 2011 για να αντιμετωπιστούν τότε οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

«Η κατάσταση τώρα είναι ακόμα δυσκολότερη από το 2011 και εφόσον υπάρχει κι αυτό το ταμείο, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να στηρίξει τους εμπόρους που δοκιμάζονται», ανέφερε.

«Να στηριχθούν όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, επισήμανε ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να διευρυνθούν και να καλύψουν όλες τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς η ανάκαμψη θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια.

«Μελετάμε προσεκτικά τα μέτρα και διαμορφώνουμε την άποψή μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι θα πράξουν οι τράπεζες και διατηρούμε μια επιφύλαξη επ΄ αυτού. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης θα πρέπει να διευρυνθούν και να καλύψουν όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, διότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι πληγείσες επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, σημειώνοντας ότι η αλληλεπίδραση στην οικονομία δεν έχει αφήσει κάποιο κλάδο ανεπηρέαστο και ελλοχεύει κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει και οι λογιστές να στηριχθούν, διότι συνεχίζουν να εργάζονται με περιορισμούς λόγω του κορονοϊού διεκπεραιώνοντας εργασίες δηλωτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανόν να αποδειχθούν άνευ νοήματος.

«Περιμένουμε διευκρινίσεις σχετικά με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης αλλά και σχετικά με τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληγείσες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης διότι έχουμε ήδη 40.000 απολύσεις και θα πρέπει να συγκρατηθεί η ανεργία. Παράλληλα, και οι λογιστές πρέπει να στηριχθούν από την κυβέρνηση, διότι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορονοϊού και εργάζονται με πολλούς περιορισμούς για να προλάβουν προθεσμίες για τις οποίες δεν έχει προβλεφθεί παράταση», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος