Αναδρομικά: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επιστροφή κύριων και επικουρικών συντάξεων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69470″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναδρομικά που ισοδυναμούν με την επιστροφή 3 μηνιαίων επικουρικών συντάξεων και έως 6 μηνιαίων κύριων συντάξεων φέρνει για 1,5 εκατ. συνταξιούχους η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στις επικουρικές, περίπου 500.000 ως 600.000 συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 620 ευρώ αναδρομικά για ένα έτος, ποσό που ισοδυναμεί με 3 συντάξεις των 200 ευρώ. Αν μπουν και τα «Δώρα» θα πάρουν 2 επιπλέον συντάξεις από αναδρομικά.
Στις κύριες συντάξεις, περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι βγαίνει να παίρνουν αναδρομικά για ένα 10μηνο ως 7.300 ευρώ, μαζί με το Δώρο, ποσό που ισοδυναμεί με επιστροφή 6 μηνιαίων συντάξεων των 1.200 ευρώ. Αν δεν επιστραφεί το Δώρο, που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργησή του, τότε το 10μηνο των αναδρομικών θα έχει επιστροφή 4 ως 5 μηνιαίων συντάξεων.
Η απόφαση κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματικό το νόμο «Κατρούγκαλου» στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αντισυνταγματικό στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θέτει ζήτημα αλλαγών και βελτιώσεων στα ποσοστά υπολογισμού των νέων συντάξεων.
Για τα αναδρομικά που είναι το πιο καίριο ζήτημα, φαίνεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι (ανεξάρτητα από το αν έχουν προβεί σε δικαστικές προσφυγές) κερδίζουν επιστροφές τουλάχιστον ενός 10μήνου, και θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση της απόφασης αν έχουν ελπίδες και για αναδρομικά πέραν του 10μήνου όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Το 10μηνο αυτό είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση που έβγαλε το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, λέγοντας ότι οι μειώσεις των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να διακοπούν από τον Ιούλιο του 2015.
Μεσολάβησε όμως τον Μάιο του 2016 ο Νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι συμμορφώθηκε με τις επιταγές του ΣτΕ καθώς προέβλεψε επανυπολογισμό των συντάξεων, καταργώντας τις παράνομες μειώσεις από τα νέα ποσά. Ομως ο επανυπολογισμός έγινε την 1η/1/2019, οπότε και εξαλείφθηκαν στην πράξη οι παράνομες μειώσεις γιατί τα νέα ποσά είναι μικρότερα από τα παλιά. Στην πραγματικότητα ο επανυπολογισμός συμπεριέλαβε τις παράνομες μειώσεις, ενώ δεν θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομες.
Υπάρχουν λοιπόν τα εξής παράδοξα:
Το ΣτΕ να έχει πει «στοπ» στις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.
Η προηγούμενη κυβέρνηση να έχει ισχυριστεί ότι με το νόμο Κατρούγκαλου, από Μάιο 2016 και μετά, οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν σε μικρότερα ποσά, και εξ αυτού του λόγου «καταργήθηκαν» όλες οι παλιές μειώσεις (παράνομες και μη).
Τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις που επισήμως αναγνωρίζονται να είναι για τους μήνες από Ιούνιο 2015 (απόφαση ΣτΕ) ως Απρίλιο 2016 (πριν από το νόμο Κατρούγκαλου).
Οι συνταξιούχοι να εξακολουθούν όμως να έχουν τις παράνομες μειώσεις των δύο νόμων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα δικαστήρια να έχουν ήδη εκδώσει εκατοντάδες αποφάσεις για αναδρομικά από Ιούνιο 2015 ως και Νοέμβριο 2018.
Αν λοιπόν έρθει τώρα το ΣτΕ και πει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι συνταγματικός στον επανυπολογισμό, αυτομάτως κλείνει την πόρτα σε διεκδικήσεις αναδρομικών μετά τον Μάιο του 2016 και αντιθέτως, σύμφωνα με την αρχική απόφαση, αναδρομικά θα υπάρξουν μόνο για 10 μήνες (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016).
Οσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και έχουν πάρει ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά πέραν του 2016, πιθανότατα θα δικαιωθούν και στο Εφετείο.
Οσοι κάνουν προσφυγή μετά τη νέα απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου δεν θα έχουν περιθώριο διεκδικήσεων για αναδρομικά από 2016 και μετά.
Τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις
Στις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά για ένα 10μηνο ανέρχονται συνολικά στα 1,75 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, που έχουν είτε μόνον κύρια σύνταξη όπως οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ είτε παίρνουν και επικουρική όπως οι περισσότεροι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΕΤΑΑ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]