Αν. Νικολακόπουλος: Για πρώτη φορά Οργανωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης για τον τόπο μας
Για επιστημονική δουλειά από την «διαΝΕΟσις»: Μας δίνει πολλές δυνατότητες και «ευκαιρίες» ανάπτυξης
Για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και μια διαδικασία που θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε όλοι με τον πιο ιδανικό τρόπο στην προσπάθεια μιας ολιστικής μελέτης για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας ειδικά τώρα που επιδιώκουμε την ανασυγκρότηση μετά από περίοδο κρίσεων αλλά και έντονων φυσικών καταστροφών…
Την επισήμανση αυτή έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στην διευρυμένου χαρακτήρα συνάντηση των φορέων του Νομού μας με την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ως ένα πρώτο βήμα η «διαΝΕΟσις» η οποία ως γνωστόν έχει αναλάβει την σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο σκοπό.
Έχουμε μπροστά μας – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος- μια δυνατή και αξιόπιστη επιστημονική ομάδα που αναλύει όλα τα δεδομένα και τις υφιστάμενες καταστάσεις και σε πρώτη φάση διαγνωστικά μας ετοιμάζει τις προτάσεις της για τις επόμενες κινήσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Και δίνει σαφώς την δυνατότητα να εργασθούμε μεθοδικά να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και επιδιώξεις πάνω σε ρεαλιστικά πρότυπα και να δούμε τί είναι αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά για την Ηλεία και την προοπτική της.
Άλλωστε όπως ήδη διαπιστώθηκε και από το πρώτο μέρος αυτής της παρουσίασης υπάρχουν πολλοί τομείς για τους οποίους είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν αναγνωρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικών και μεγάλων έργων που έχουν σχέση με τις υποδομές και την ανάπτυξη μας.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ηλείος βουλευτής το χρονικό διάστημα της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει πάρει πρωτοβουλίες για τέτοια ζητήματα που το Σχέδιο της μελέτης περιλαμβάνει όπως το μεγάλο ζήτημα της χωροταξικής οργάνωσης και τακτοποίησης με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο αλλά και τα Τοπικά Σχέδια με το μείζον θέμα της τουριστικής ανάδειξης του , όπως και της σύνδεσης του με τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα, την περαιτέρω τουριστική εξέλιξη με άξονες τους θαλάσσιους χώρους, όπως τα λιμάνια τη λίμνη Καϊάφα, και το Φράγμα Πηνειού, το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης ή ακόμη και τον εκσυγχρονισμό τομέων που αφορούν την αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, την αναβάθμιση του Φράγματος Πηνειού, την «Έξυπνη Γεωργία» και την αγροτική κατάρτιση και εκπαίδευση.
Είναι μια καλή βάση όλη αυτή η εικόνα και αναμφιβόλως έχει γίνει πολύ δουλειά και προετοιμασία για να «υποδεχθούμε» τέτοια έργα στο πλαίσιο αυτής της ανασυγκρότησης σημειώνει ο κ. Νικολακόπουλος και προσθέτει :
« Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει και πρόκειται για «ευκαιρία» που όχι μόνο μπορεί να επουλώσει «πληγές» αλλά με σύγχρονες προσεγγίσεις και στέρεες διεκδικήσεις θα έχει σύντομα ευεργετικά αποτελέσματα στην Ηλεία. Μην ξεχνάμε ότι γίνεται μελέτη και πάνω σε χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε πετυχαίνοντας και τις ανάλογες απορροφήσεις στα προτεινόμενα έργα. Αυτό δε είναι ένα κρίσιμο σημείο αφού η χαμηλή απορρόφηση πιστώσεων που δυστυχώς δεν ξεπερνούσε το 24 % στην περιοχή μας δείχνει και την απογοητευτική εικόνα του παρελθόντος. Και αυτό τώρα είναι επιβεβλημένο να αλλάξει. Να βελτιώσουμε αυτό τον «κομβικό» για την ανάπτυξή μας δείκτη, κάτι που θα γίνει με την ορθολογική και έγκαιρη αξιοποίηση του σχεδίου στην τελική του μορφή.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να λειτουργήσουμε μεθοδικά και υπεύθυνα και με την διάθεση της Πολιτείας που έχει σήμερα την πολιτική βούληση να αλλάξει πολλά στο Νομό μας και να «τρέξει» την υπόθεση της ανάπτυξης, να προχωρήσουμε σταθερά στα επόμενα βήματά μας.
Χρειάζεται ωστόσο ενότητα, κατάλληλη συνεργασία, ετοιμότητα και συμφωνία ότι μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε σε ένα νέο πλαίσιο δράσης συμβάλλοντας εποικοδομητικά στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο δείχνοντας εμπιστοσύνη στις επιστημονικές προδιαγραφές του και στους ανθρώπους της «διαΝΕΟσις» που το επεξεργάζονται με εντολή Πρωθυπουργού για ουσιαστική, διευρυμένη και αποτελεσματική ανασυγκρότηση
Είναι καιρός εξάλλου, να αφήσουμε πίσω μας μικροπολιτικές προσεγγίσεις και όποιες αντιπαραθέσεις μας άφηναν σε «στάσιμα νερά» μιζέριας και γρίνιας και να κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά με σύμπνοια και συνεννόηση…».