FOLLOW US: facebook twitter

Αμφιλεγόμενη πρόταση ρίψης σιδήρου στους ωκεανούς για να μπλοκαριστεί η κλιματική αλλαγή

Ημερομηνία: 17-09-2024 | Συντάκτης:

Πρόκειται για μια μέθοδο γεωμηχανικής που προκαλεί αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα

Η γεωμηχανική είναι ένας σχετικά νέος τομέας ο οποίος προτείνει διαφόρων ειδών επεμβάσεις στην φύση για να μεταβάλλονται οι συνθήκες που επικρατούν είτε σε τοπικό είτε σε ευρύτερο πλανητικό επίπεδο.

Αρχικά υπήρξε θετική ανταπόκριση από διάφορες πλευρές στις προτάσεις της γεωμηχανικής ειδικά για την προσπάθεια περιορισμού ή ακόμη και αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όμως τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει πολλές αρνητικές πλευρές και παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι μέθοδοι γεωμηχανικής. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι παρενέργειες αυτών των μεθόδων θα έχουν συνέπειες  παρόμοιες ή και μεγαλύτερες από εκείνες που θεωρητικά θα αντιμετωπίζουν.

Επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ExOIS ο οποίος ασχολείται με την έρευνα χρήσης σιδήρου στους ωκεανού παρουσίασαν ένα σχέδιο ρίψης σιδήρου στη θάλασσα ώστε να αυξηθεί η παραγωγή φυτοπλαγκτόν το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία φυσικά φίλτρα του πλανήτη αφού απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η ιδέα και οι αντιρρήσεις

Το σχέδιο που βασίζεται σε προσομοιώσεις κάνει λόγο για ρίψη κάθε χρόνο δύο εκατομμυρίων τόνων στο βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η αύξηση του φυτοπλαγκτόν θα οδηγήσει σύμφωνα με το σχέδιο αυτό σε απορρόφηση περίπου 50 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος του αιώνα. Μάλιστα οι επιστήμονες του ExOIS έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας μιας μορφής σιδήρου που θα μπορεί να διοχετευθεί στον ωκεανό αν το σχέδιο εγκριθεί. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σίδηρο σε μορφή σκόνης.

Όμως κάποιοι ειδικοί αντέδρασαν άμεσα σε αυτή την ιδέα υποστηρίζοντας ότι αυτή η παρέμβαση, οι τεράστιες ποσότητες σιδήρου είναι πολύ πιθανό να μεταβάλει τη χημεία των υδάτων με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν ουσίες που λειτουργούν ως θρεπτικά συστατικά για πολλά θαλάσσια είδη καταστρέφοντας τη διατροφική αλυσίδα των θαλασσών με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Αναφέρουν επίσης ότι η ρίψη του σιδήρου μπορεί να έχει και άλλες καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα που δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot