FOLLOW US: facebook twitter

«Αμφικτυονία Επειών Γη» – Η ισχύς εν τη ενώσει

Ημερομηνία: 28-05-2024 | Συντάκτης:

-Πρωτοβουλία-ορόσημο για την Ηλεία

-Πρώτη συνεδρίαση στην Αρχαία Ολυμπία με συμβολικό χαρακτήρα

-Πρόεδρος στο νεοσύστατο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας

-Το μήνυμα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου

Από την Οικουμενική Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε το “ταξίδι” της η νεοσυσταθείσα, μη κερδοσκοπικού σκοπού, Εταιρεία με την επωνυμία «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ», έχοντας ως βασικό της σύνθημα το ρητό «Η Ισχύς εν τη ενώσει» και στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ηλείας, με πρώτο της πρόεδρο τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ., η συγκρότησή του σε Σώμα και η υπογραφή του καταστατικού της εταιρείας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ», με τους συμμετέχοντες σε αυτή, και όλους όσοι τη στηρίζουν, να προσδοκούν σε σημαντικά οφέλη για  το Νομό τα επόμενα χρόνια, μέσα από την προσπάθεια διεκδίκησης διασυνοριακών προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικό της ενωτικής προσπάθειας το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι των Δήμων που συμμετέχουν (Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου) συμφώνησαν να «σπάσει» η Προεδρία σε τρία μέρη καθώς δεν είναι η αυτοσκοπός ο τίτλος αλλά πρωτεύει η συνεργασία.

Το νέο Δ.Σ.

Έτσι, μετά από κλήρωση που διενεργήθηκε, πρώτος αναλαμβάνει την Προεδρία της εταιρείας ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, θα ακολουθήσει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος και τέλος ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

Πρόεδρος: Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Αντιπρόεδρος: Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Γραμματέας: Στάθης Καννής, Δήμαρχος Πύργου

Ταμίας: Γιάννης Γαρύφαλλος, Πρόεδρος Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης Ευρωπαϊκών Συνεργειών»

Μέλη: Επίσκοπος Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος  Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’, ο οποίος ευλόγησε την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι η ενότητα και η συνεργασία αποτελούν απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία για την επιτυχία τους εγχειρήματος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Επίσκοπος Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος και ο Πρόεδρος του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας οι οποίοι εκπροσωπούν θεσμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  και συμμετέχουν στην κοινοπραξία των Δήμων, ενώνοντας δυνάμεις με τους Δημάρχους, προκειμένου, μέσα από την διαρκή και μεθοδική δουλειά, να αξιοποιηθούν οι όποιες  αναπτυξιακές ευκαιρίες για την τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Α. Νικολακόπουλος: «Ο τόπος θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη»

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη-Βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την δημιουργία της Εταιρείας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ», ωστόσο απέστειλε επιστολή επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο νομός τα επόμενα χρόνια,  μέσα από την προσπάθεια διεκδίκησης σημαντικών διασυνοριακών προγραμμάτων, που πρόκειται να εφαρμοστούν μεταξύ του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, των Δήμων Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας, από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του, γιατί μέσα από τις στοχευμένες ενέργειες των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την συνάντηση με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, δημιουργήθηκε και επίσημα η «μαγιά»για την σύσταση μίας εταιρείας, που θα έχει ως κυρίαρχο στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του «ευλογημένου» τόπου μας. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ. και τόνισε ότι θα είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης σε όλες εκείνες τις ανάγκες και κυρίως τις δράσεις, μέσω των οποίων θα γίνει η Ηλεία «πηγή» ανάπτυξης και προόδου.

Διεθνής βηματισμός

Να σημειωθεί ότι με την υπογραφή του καταστατικού και την εκλογή Προέδρου σηματοδοτήθηκε από  την  Αρχαία Ολυμπία ο διεθνής βηματισμός της εταιρείας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» με πρόσημο  οικολογικό , πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό.

Παράλληλα εστάλη προς πάσα κατεύθυνση σαφέστατο μήνυμα ότι ο σκοπός της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται κερδοσκοπικός-εμπορικός. Η εταιρεία σκοπεύει στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών προκειμένου να καταστεί η έγκυρη φωνή της προώθησης Ευρωπαϊκών συνεργειών σε θέματα  τεχνολογίας, Τουριστικής, Αθλητικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στη πρώτη αυτή συνεδρίαση παρέστη επίσης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης ο οποίος σε δήλωσή του εξήρε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία – σύμπραξη των τριών Δημάρχων σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το εγχείρημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος