FOLLOW US: facebook twitter

Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον ζητά η ΕΛΜΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 05-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28986″ img_size=”full”][vc_column_text]Την άμεση απόσυρση του «περιβαλλοντοκτόνου» όπως το χαρακτηρίζει Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ζητά με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ηλείας. Όπως τονίζει, εν μέσω πανδημίας κι ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να ασκήσουν μια σειρά από συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και η Βουλή υπολειτουργεί, η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να αλλάξει τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία σε βάρος του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ψηφιστεί.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο:

1) Ως προς τη διαδικασία: δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για περιορισμένο χρόνο με 66 άρθρα και κατατέθηκε στη Βουλή με 130, ενέργεια που πλήττει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς.

2) Ως προς το περιεχόμενο:

α. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, επιτρέποντας χρήσεις γης που ισχύουν για πολεοδομία και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

β. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Δημιουργεί κεντρικό οργανισμό που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και καταργεί το δικαίωμα των κατά τόπους Φορέων να γνωμοδοτούν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης έργων στις προστατευόμενες περιοχές. Επίσης περιορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.

  1. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των επενδύσεων, εκχωρώντας τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο επενδυτής, απαλείφοντας κρίσιμα περιβαλλοντικά στοιχεία από τους φακέλους αδειοδότησης και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, τις οποίες ακόμα και σε έργα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθιστά μη υποχρεωτικές.
  2. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  3. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα.
  4. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  5. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις και έχει δεχτεί τα πυρά όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλήθους επιστημονικών φορέων.

Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του κορονοϊού, την οποία μελέτες συνδέουν με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, και οι επιπτώσεις που έχουν στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθιστούν κρίσιμης σημασίας τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι πάνω από τα κέρδη![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot