Άμεση αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα μετά το πρωτοσέλιδο της Πρωινής για τα πυροδάνεια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98873″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Ανταπαντά με νέα ερώτηση στη διφορούμενη απάντηση του ΥΠΟΙΚ
«Οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των πυροπλήκτων της Ηλείας, να τιμήσουμε τις κρατικές αποφάσεις προστασίας από τη θεομηνία των πυρκαγιών του 2007 και να μετριάσουμε τα προνόμια των τραπεζών»
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ηλείας και πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Πρωινής με τίτλο «Στο ‘δόκανο’ της Εφορείας τα πυροδάνεια», όπου με δύο αποφάσεις του ο υφ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ακυρώνει την απόφαση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Γ. Χουλιαράκη και δρομολογεί την είσπραξη των πυρόπληκτων δανείων μέσω Δ.Ο.Υ. Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας ανταπαντά με νέα ερώτηση στην διφορούμενη απάντηση του ΥΠΟΙΚ και ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
«Την ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της δυστυχίας των Ηλείων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, μετά την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην ερώτησή του σχετικά με τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πυρόπληκτους πολίτες. Μια απάντηση που μάλλον ευνοεί τη συμβατική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών και όχι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος που έχει προκύψει και απασχολεί χιλιάδες πυρόπληκτους στην Ηλεία και σε άλλα μέρη.
Στην επιλογή αυτή φαίνεται να καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών, διότι όπως αναφέρει η απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά επισήμως αν η παροχή εγγύησης του Δημοσίου υπέρ των πυροπλήκτων θεωρείται κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.
Την εκδοχή αυτή όμως αντικρούει ως αβάσιμη και αναληθή οΚώστας Τζαβάρας, γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Ελληνικό Δημόσιο με την παροχή της εγγύησής του για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, είχε αποφασίσει την οικονομική στήριξη των πυροπλήκτων, είτε γιατί έχασαν συνανθρώπους τους είτε γιατί καταστράφηκε η περιουσία τους είτε γιατί μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος των επιχειρήσεών τους, λόγω του κλονισμού της τοπικής οικονομίας από τη θεομηνία.
Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν μπορεί η παροχή των κρατικών αυτών εγγυήσεων να θεωρείται ανεπίτρεπτη κρατική ενίσχυση που παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, όταν μάλιστα προβλέπεται από το άρθρο 107 της Γενικής Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κρατικές ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών από θεομηνίες είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά και εξαιρούνται από τις κρατικές ενισχύσεις. Επιπλέον, ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε το 2014, ορίζει με σαφήνεια ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια θα πρέπει να θεωρούνται γεγονότα που συνιστούν θεομηνία, και μάλιστα με τους όρους που σχετίζονται με την επίσημη αναγνώριση από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών του χαρακτήρα του εν λόγω γεγονότος ως θεομηνίας.
Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς, ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας θα κατάθεσει αύριο νέα ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου το υπουργείο να αποσαφηνίσει τη θέση του απέναντι στις συγκεκριμένες παραδοχές και να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαπραγματευθεί απέναντι στην Κομισιόν την τελική δικαίωση των πυροπλήκτων πολιτών της Ηλείας, που το 2008 το κράτος, ως κράτος πρόνοιας, έκρινε άξιους προστασίας λόγω της θεομηνίας που έπληξε την Ηλεία με τη μορφή των φονικών πυρκαγιών και σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των επικείμενων αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ) που προτίθενται να πάρουν εναντίον τους οι τράπεζες.
«Οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των πολιτών που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να τιμήσουμε τις κρατικές αποφάσεις προστασίας των πυροπλήκτωνκαι να μετριάσουμε τα προνόμια των τραπεζών, που με αχαλίνωτο τρόπο στρέφονται ήδη εναντίον της», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]