FOLLOW US: facebook twitter

Άμεσες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Ημερομηνία: 11-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση, Ηλεία, Νέα

Ευρεία σύσκεψη  με τους προέδρους Τ.Κ. έγινε υπό το δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Αναφορά στις νέες αρμοδιότητες που λαμβάνουν οι δήμοι γύρω από τις φωτιές, έγινε από τον Σάκη Μπαλιούκο

Η  σωστή οργάνωση και συντονισμός,  για την αντιμετώπιση  πιθανών δασικών πυρκαγιών κατά  το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή προέδρων Τ.Κ. του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  που έγινε  στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κρεστένων.


Στη σύσκεψη που έγινε υπό το δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκο, συμμετείχαν  οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιαν. Δάγκαρης και Αν. Καρνάρος, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, καθώς και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων από την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της λήψης μέτρων  πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ο δήμαρχος  Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εστίασε τις  άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στη συγκρότηση Ομάδων Πυρασφάλειας  σε όλες τις κοινότητες, στην καταγραφή των δημοτών που βρίσκονται σε αδυναμία μετακίνησης, καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών, των οποίων  ήταν καταλυτική η παρουσία τους  σε   γεγονότα πυρκαγιών κατά το παρελθόν.

Εξάλλου ο κ. Μπαλιούκος αναφέρθηκε στις νέες αρμοδιότητες που προστίθενται στους δήμους, μετά τα αλλεπάλληλα τραγικά  γεγονότα των τελευταίων χρόνων, κάνοντας γνωστό πως αρμόδιος  πλέον σε επίπεδο δήμου να μετακινήσει  τον οικισμό σε ασφαλές σημείο,  είναι ο δήμαρχος, μετά από την εισήγηση που θα του κάνει  ο υπεύθυνος  για την  κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ακόμα διευκρίνισε ότι το καινούργιο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι δήμοι είναι  η έκδοση  διάταξης με χρόνο  εφαρμογής το 2024,  βάσει της οποίας  μπαίνει διαδικασία ελέγχου όλων των ιδιωτικών κατοικιών που είναι στις παρυφές δάσους για να λάβουν  μέτρα, να έχουν δηλαδή  εξοπλίσει τα σπίτια τους με τέτοιο τρόπο που να μην κινδυνεύουν με φωτιά.

Σε άλλο σημείο  ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι η παρουσία στη σύσκεψη μελών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αποσκοπεί  στην καταγραφή των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα ή  είναι κατάκοιτοι, για να ληφθεί  μέριμνα όταν χρειαστεί να γίνει η μετακίνησή τους,  αλλά και για να βρεθούν  οι κατάλληλοι  χώροι που θα μεταφερθούν.

Ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Σ.τ.Ο. το επόμενο διάστημα, ενώ όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων «ο καιρός μας πήγε πολύ πίσω φέτος, χάσαμε ένα μήνα από την προετοιμασία καθαρισμού, αλλά και λόγω  των βροχοπτώσεων είναι τεράστια η πύκνωση της βλάστησης».

Τέλος ανέφερε ότι ο δήμος έχει προσλάβει απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση του αγροτικού δικτύου, που όμως είναι τεράστιας έκτασης και καλό θα είναι στα χωριά να γίνουν παραινέσεις στους ιδιώτες, προκειμένου  να καθαρίζουν πλήρως τις ιδιοκτησίες τους.

Την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλων χώρων και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, εξέφρασε ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και πρόεδρος της Δ.Κ. Κρεστένων κ. Κώστας Δρακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot