FOLLOW US: facebook twitter

Άμεσες αποζημιώσεις λόγω παγετού έταξε ο Λιβανός

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
Τι απάντησε ο ΥΠΑΑΤ στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλου

Γρήγορες και επαρκείς αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον παγετό αγρότες της Ηλείας θα καταβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημιώσεων από εθνικούς πόρους.  στους πληγέντες του παγετού, πάντα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Και άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθεισών ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο», αναφέρει ο κ. Λιβανός, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.

Τι θα γίνει με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Οσον αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία για για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

«Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή», δήλωσε σχετικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος