Αναγκαία η ανάδειξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ηλεία: Ολοκληρώθηκε χθες στον Πύργο με μεγάλη επιτυχία το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74836″ img_size=”full”][vc_column_text]«Από την Αρχαία Ολυμπία στη Σύγχρονη Ηλεία» ήταν ο τίτλος του Γ΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που ξεκίνησε την Παρασκευή με επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε Ηλείας και ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς εκτός από τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, η άφιξη πολλών εκπροσώπων από περισσότερες από 50 Μητροπόλεις της χώρας, προκάλεσε εντύπωση. Στο συνέδριο συμμετέχουν 100 σύνεδροι από 55 Μητροπόλεις από το σύνολο των 68 της χώρας μας.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου, του Δήμου Πύργου και του ΕΒΕ Ηλείας. Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων πέραν των θρησκευτικών εκπροσώπων και στελέχη του Ελληνικού αλλά και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και της υπουργού Τουρισμού.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με αγιασμό από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο για να ακολουθήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κκ Γερμανός και η σύντομη αναφορά του στα οφέλη της περιήγησης και ιδιαίτερα της θρησκευτικής περιήγησης.
O πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ.Χρυσόστομος, στάθηκε στην θέση την οποία βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια και στην προσπάθεια που καταβάλεται όλο αυτό το διάστημα για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων. «Όταν ξεκίνησα τη διακονία στην εκκλησία, μεταξύ των άλλων πήγα και στην Κίνα όπου εκεί δεν μπορούσαν να μιλήσουν για Χριστιανισμό, διότι απαγορευόταν ρητώς. Τους είπα ελάτε που έχουμε θάλασσα, βουνό και πολιτισμό όπως εσείς και όταν βρίσκεστε στην αναψυχή θα σας θυμίσουμε ότι υπάρχει και η ψυχή. Δεν ήταν εύκολο να το καταλάβουν, αλλά αυξήθηκε κατά 170% η αίτηση βίζας. Αυτό σημαίνει πως αποδίδει η προσπάθεια που αποβλέπει στην πνευματική κατάρτιση των ανθρώπων που επισκέπτονται τα μνημεία μας…”.
Να αναδείξουμε τα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας
O πρόεδρος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οθ διοργανωτές δήλωσε πως “… το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο λιθαράκι που βάζουμε, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε με ένα σύστημα εξωστρέφειας να αναδείξουμε τα θρησκευτικά μνημεία και το θρησκευτικό πλούτο της Ηλείας. Όταν λέω “λιθαράκι”, εννοώ ότι χρειάζονται πολλές προσπάθειες όχι μόνο από εμάς τους ξενοδόχους. Από εδώ και πέρα, μετά το Συνέδριο θα γίνει μια πιο συντονισμένη δουλειά ακόμα και από εμάς, αλλά αν δεν υπάρχει σωστή συνεργασία και συνέργεια μαζί με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μόνο τότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Ένας Σύλλογος όσο μεγάλος ή μικρός και να είναι, σίγουρα δεν είναι ο μόνος λίθος που χρειάζεται για να μπορέσει να χτιστεί κάτι μεγάλο. Εφόσον πιστεύω ότι θα έχουμε και τη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Γερμανού αλλά και τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα, ώστε ο θρησκευτικός προσκυνηματικός και περιηγητικός τουρισμός να έχει ορατά αποτελέσματα στην Ηλεία….»
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γεώργιος Σταύρος Κούρτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «… Τα περισσότερα μοναστήρια της Ηλείας δεν τα γνωρίζουν οι τουρίστες. Αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα όλων οι οποίοι έρχονται και ιδίως έχουμε μεγάλο ρεύμα τουριστών από τους ορθόδοξους λαούς της Ευρώπης. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτό το ρεύμα, να γίνουν γνωστά τα μνημεία και συγχρόνως να γίνει γνωστός και ο ελληνικός μας πολιτισμός. Όλο το έργο αυτό που κάνουμε είναι χωρίς κανένα οικονομικό ώφελος, αλλά επί εθελοντικής βάσεως και είναι πολυεθνικό. Για σκεφτείτε τον τουρίστα που θα έρθει από την μακρινή Ρωσία, την Πολωνία την ορθόδοξη Σερβία κλπ. και να έρθουν για να δουν το θαύμα του Αγίου Διονυσίου, του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα προβληθεί η ορθοδοξία μας, ο λαός μας»… δήλωσε.
Στο Συνέδριο εισηγήσεις αποκλειστικά για τον θρησκευτικό τουρισμό της Ηλείας έκαναν και τοπικοί φορείς όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος που αναφέρθηκε στην επίδραση του θρησκευτικού τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και άλλοι τοπικοί φορείς που τόνισαν ότι με συντονισμένες προσπάθειες μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ο θρησκευτικός πλούτος του νομού.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1541412073560-44c8c7a5-be38-4″ include=”74837,74838,74839,74840″][/vc_column][/vc_row]