FOLLOW US: facebook twitter

Άλυτος γρίφος το Πύργος-Τσακώνα: Δυσκολίες στη χρηματοδότηση του έργου

Ημερομηνία: 04-10-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και καλείται να επιλύσει το υπουργείο Υποδομών σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα στην αναζήτηση χρηματοδοτικής πηγής, κυρίως λόγω του υψηλού κατασκευαστικού κόστους σε συνδυασμό με τον χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος με βάση τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αξιολογείται ως μη βιώσιμος.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δύσκολο να προχωρήσει η κατασκευή του με το μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης, διότι χωρίς μελέτη κόστους-οφέλους είναι σχεδόν ανέφικτη η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προκρίνει πλέον ως προτεραιότητες τα οδικά έργα, αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η εναλλακτική επιλογή είναι η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου ως δημοσίου έργου, ωστόσο το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δύσκολα μπορεί να «σηκώσει» ένα έργο το οποίο αξιολογείται ως ιδιαίτερα ακριβό.

Έγκυρη πηγή του υπουργείου Υποδομών εξήγησε στην Πρωινή ότι το γεωγραφικό ανάγλυφο στην περιοχή κατασκευής του δρόμου, σε συνδυασμό με τους νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010, αποτελούν παραμέτρους που δεν βοηθούν στην αίσια έκβαση.

«Το ύψος των απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν και ο περιβαλλοντικός πλούτος στην περιοχή Ηλείας-Μεσσηνίας απαιτούν προσεκτική χάραξη, με πολλούς περιορισμούς, που εκ των πραγμάτων ανεβάζουν το κόστος κατασκευής. Αν η Πατρών-Πύργου, έργο σε Κάμπο και κατασκευαστικά απλούστερο, κόστισε 350 εκατ. Ευρώ με τιμές προ πληθωριστικής κρίσης, το οδικό τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, είναι σαφέστατα ακριβότερο, οποιαδήποτε χάραξη κι αν επιλεγεί», επισημάνθηκε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot