FOLLOW US: facebook twitter

Άλματα προόδου

Ημερομηνία: 02-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Ν. Φαρμάκης: “Ισχυρό  το αποτύπωμα του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και την μείωση της ανεργίας”

Tο 83% έχει ξεπεράσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανέλθει στο 90%, δεδομένα που συνθέτουν σε ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα με ισχυρό αποτύπωμα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την κοινωνία της. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στο Αγρίνιο, όπου έγινε για πρώτη φορά, εκτός της έδρας της Περιφέρειας, η συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τρέχον πρόγραμμα είναι ενταγμένα 7.497 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 830,3 εκ. ευρώ.

«Τα τελευταία 4 χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά άλματα προόδου. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη ξεπεράσει το 83% και κάθε μέρα ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Είμαστε βέβαιοι πλέον για την επιτυχή ολοκλήρωσή του και χαρούμενοι που μέσα από την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, ξεμπλόκαραν πολλές εκκρεμότητες και καταφέραμε να βάλουμε πολλά εμπόδια στην άκρη, ώστε να μην χαθούν πόροι για την Περιφέρειά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Νεκτάριος Φαρμάκης και συνεχίζοντας τόνισε:
«Ο προϋπολογισμός των νέων έργων και των εντάξεων που έγιναν από το 2020 και μετά, υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες που ανέκυψαν από την πανδημία, στρέφοντας πόρους προς την ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας, αλλά και την οικονομική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων».

Όπως παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης μέσα από τους πόρους του Ε.Π δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα στην απώλεια θέσεων εργασίας στη φάση της πανδημίας και επιπλέον, μέσω άλλων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 1.000.

«Το αποτύπωμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας φαίνεται και στους δείκτες της ανεργίας, που στο διάστημα από το 2019 μέχρι και το 2022, έπεσε κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε ολόκληρη την χώρα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αντικειμενικά είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης» Συνεχίζοντας η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιωάννα Φαναριώτου, εξειδίκευσε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης το ύψος των δαπανών ανερχόταν στα 318,3 εκ ευρώ, ποσοστό 71% του προϋπολογισμού και σήμερα το ποσό αυτό έχει διαμορφωθεί στα 376,1 εκ ευρώ που ήδη αντιστοιχεί στο 84% του προϋπολογισμού. «Σχεδόν το ένα τρίτο των πράξεων έχει ήδη ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο, ενώ περίπου το ένα τέταρτο έχει ολοκληρωθεί και διαχειριστικά» πρόσθεσε.

Β. Γιαννόπουλος: Οι στόχοι των ΟΧΕ 2021-2027 για την Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Tους βασικούς άξονες των Ολοκληρωμένων Χωρικών  Επενδύσεων (ΟΧΕ) 2021-2027 παρουσίασε χθες στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», στο Αγρίνιο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης, Γιαννόπουλος, κάνοντας και έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης περιόδου 2014-2020.

Όπως επισήμανε, το σημαντικότερο κεφάλαιο της ΟΧΕ είναι η ενίσχυση δράσεων και δημιουργικών επιχειρήσεων καθώς και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα έργα υποδομών, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας.

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει ξεκινήσει και έχει προχωρήσει σε καλό βαθμό τις προετοιμασίες για τη νέα ΟΧΕ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το προηγούμενο διάστημα, είχα συναντήσεις συνεργασίας με τους Δημάρχους των δήμων που είναι δικαιούχοι των ΟΧΕ, ενόψει της εκκίνησής τους, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.   Στην παρούσα Στρατηγική ΟΧΕ εντάσσονται οι Δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Έτσι, αξιοποιείται ταυτόχρονα και ουσιαστικά ο ιστορικός, πολιτιστικός, τουριστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της περιοχής, με αιχμή του δόρατος την Αρχαία Ολυμπία, η οποία αποτελεί από τους πλέον ελκυστικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Βασικές αξίες του οράματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και περιβάλλοντος, για αυτό και παραμένουν μακροπρόθεσμα οι καλύτεροι εγγυητές της αναπτυξιακής στρατηγικής, ειδικά στον από κάθε άποψη ευαίσθητο χώρο του Ολυμπιακού τοπίου», δήλωσε.

Ο απολογισμός της περιόδου 2014-2020

Σε ό,τι αφορά την ΟΧΕ 2014-2020, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως η σημερινή περιφερειακή αρχή κατάφερα να επιλύσει νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα σε διάφορά έργα, αποτρέποντας τον κίνδυνο απένταξης, και δρομολόγησε την ωρίμανση και τη συμβασιοποίησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την περιοχή Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας ανέρχεται στο ποσό των 41.623.952,91 ευρώ (ΕΤΠΑ 40.943.952,91 ευρώ,  ΕΚΤ 600.000 ευρώ , Τ.Β. 80.0000 ευρώ).Εντάχθηκαν  31 συνολικά πράξεις (11 πράξεις αφορούν υποδομές – προμήθειες – υπηρεσίες πλην κρατικών ενισχύσεων και 20 αφορούν πράξεις κρατικών ενισχύσεων)  με Π/Υ 20,7 εκ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί  31 πράξεις με συνολικό Π/Υ 18 εκ. €, οι πληρωμές ανέρχονται στο ποσό των 4,2 εκ. €.Το ποσοστό συμβασιοποίησης αγγίζει το 90 % των ενταγμένων έργων ενώ το ποσοστό δαπανών το 21,6 %).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος