FOLLOW US: facebook twitter

Αλληλεπίδραση Τουρισμού και Πολιτισμού

Ημερομηνία: 02-06-2016 | Συντάκτης:

tei-imerida-politsmou-tourismΟλοκληρώθηκαν για φέτος οι Επιστημονικές ημερίδες στο ΤΕΙ Πύργου

Στη γόνιμη αλληλεπίδραση Τουρισμού και Πολιτισμού, αλλά και στην παράλληλη ανάπτυξη των δυο τομέων ως ανεξάρτητων μηχανισμών παραγωγικότητας στην Ηλεία, επικεντρώθηκε η 3η και τελευταία για φέτος, Επιστημονική Ημερίδα του τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Πύργου. Στη διάρκεια της, προσεγγίστηκε η τουριστική και πολιτιστική εικόνα της Ηλείας, μέσα από το πρίσμα των τοπικών φορέων και των ειδικών, σε θέματα που άπτονται της δραστηριότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και του επιχειρηματικού σχεδιασμού, ενώ παράλληλα, το ενδιαφέρον στράφηκε και στη σχέση Πολιτισμού-Τουρισμού με τον τρόπο που αυτή αναδεικνύεται από πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδας Βαρουξής μίλησε για την προσφορά του λιμένος Κατακόλου στον τουρισμό και την τοπική οικονομία ενώ αμέσως μετά την τοποθέτηση του, εξέφρασε με δηλώσεις του, τη χαρά του για την τιμητική πρόσκληση που δέχτηκε. «Ωραιότερο κίνητρο από το να λαμβάνεις μια τιμητική πρόσκληση να μιλήσεις μπροστά σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στην καρδιά τους συναίσθημα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, δεν μπορεί κάποιος να νιώσει. Ένιωσα πολύ όμορφα που μίλησα παρουσία των νέων φοιτητών του ΤΕΙ μας και εύχομαι η επαινετή αυτή προσπάθεια του κ. Παναγιωτόπουλου να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή κι άλλων τοπικών φορέων ώστε να γίνει κάποια εκδήλωση, όπως έχει ο ίδιος στόχο σε ετήσια βάση, για να υπάρξουν και πιο σημαντικά αποτελέσματα καθότι το τμήμα του Τουρισμού είναι ένα τμήμα το οποίο δεν υπάρχει σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου και είναι κάτι μοναδικό. Εμείς σαν Νομός, τουρισμό έχουμε, προσφέρουμε και εξάγουμε και η εισήγησή μου αφορούσε τη συνεισφορά του τουριστικού λιμένος του Κατακόλου μέσω της κρουαζιέρας και τα οφέλη του τουρισμού στην τοπική οικονομία».

Το μέλλον της Ηλείας ο Τουριστικός πολιτισμός

Ακολούθως μίλησε ο Μουσικοσυνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας κ. Γιώργος Βούκανος. «Είναι ουσιαστικό να γίνονται ημερίδες που αφορούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό και μπράβο στο ΤΕΙ ΔΟΕΠ & ΤΜ γιατί πραγματικά θεωρώ ότι ο τουριστικός πολιτισμός είναι το μέλλον και η κινητήρια οικονομική δύναμη αυτού του τόπου. Είναι σημαντικό το ότι ακροατήριό μας είναι οι νέοι άνθρωποι, το μέλλον, αυτοί που θα διαχειριστούν τον τουριστικό πολιτισμό τα επόμενα χρόνια. Το θέμα που ανέπτυξα ήταν το «Ταξίδι των Ηρώων» στην ιερά πόλη της εκεχειρίας, την Αρχαία Ήλιδα, ενταγμένο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το Ταξίδι των Ηρώων, βραβευμένο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ICE., είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο, να ενώσει και να αναδείξει το τουριστικό πολιτισμό με δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την περιοχή του δήμου Ήλιδας. Προσπάθησα να δείξω τη σχέση που έχει η τοπική κοινωνία, οι τουριστικές μονάδες και ο εμπορικός κόσμος μαζί με τους επισκέπτες. Εκείνο που πάντα θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι ο τουριστικός πολιτισμός έχει άμεση σχέση και συνάρτηση και με τη δράση και την προοπτική των νέων εμπειριών που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει σε αυτό το ονειρικό τόπο στον οποίο έχουμε την τύχη να είμαστε».

Στη δημιουργία, τοπικής ατζέντας Τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στην Ηλεία, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σπυράτος, Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας του τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού. Όπως είπε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τουρισμό, μπορούν από κοινού να αποφασίσουν ποια είναι η στρατηγική τουρισμού, στη περιοχή του Νομού Ηλείας και κατ’ επέκταση και στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του θεματικού τουρισμού που είναι και το πρόγραμμα του 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. «Θεωρείται ότι υστερούμε σαν Νομός στο σχεδιασμό και στο κοινό στόχο για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος; Γενικώς βρισκόμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Ο Νομός Ηλείας τώρα προσπαθεί να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα στο τουρισμό και αυτό βοηθάει και το τμήμα Δυτικής Ελλάδας εδώ, που μπορεί να δώσει και τις δικές του γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον κ. Διονύση Βορίση, Υποψήφιο Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο οποίος παρουσίασε  το «Business Plan στην Πολιτιστική και Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού Ηλείας». Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ένα business plan στο τουρισμό για το πώς δένει το τουριστικό προϊόν με το πολιτισμό και πως αυτό το προϊόν μπορεί να γίνει αναπτυξιακό. «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τους φοιτητές και τους παραβρισκόμενους να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να αναπτύξουν γενικότερα όλες αυτές τις δραστηριότητες που άπτονται στο αντικείμενό τους. Θεωρείται ότι υστερούμε στο σχεδιασμό του Πολιτισμού με του Τουρισμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο προϊόν, το οποίο θα προωθηθεί; Λόγω της εποχής και της συγκυρίας δε ξέρω να πω με σαφήνεια αν υστερούμε αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες ακόμα για να φθάσουμε στο σημείο που θέλουμε, σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος