FOLLOW US: facebook twitter

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» επιλέξιμος και ο αγροτικός τομέας

Ημερομηνία: 26-09-2024 | Συντάκτης:

-Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση της προκήρυξης του Προγράμματος με τίτλο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Επιλέξιμες είναι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώντας «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Αντικείμενο του Προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Μέσω του Προγράμματος, παρέχεται ενίσχυση στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού:
Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).

  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.

Βασικός στόχος του Προγράμματος (του οποίου η τήρηση είναι αναγκαία) αποτελεί η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 30%, είτε συνολικά της συμμετέχουσας επιχείρησης είτε σημειακά ως προς τις υλοποιημένες παρεμβάσεις.

Επιλέξιμες δαπάνες – Επιλέξιμος εξοπλισμός

Επιλέξιμες δαπάνες
Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση:

i) δαπάνης Εξοπλισμού:

  • της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας,
  • της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης,
  • της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  • των δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για την μείωση κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ΖΝΧ και, των δαπανών παρεμβάσεων ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού που συνδέεται με την παραγωγή (ήτοι στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών).

ii) δαπανών Υπηρεσιών:

  • της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.),
  • της δαπάνης για την έκδοση δύο (2) Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης – ΠΕΑ) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Προσοχή τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν είναι επιλέξιμα από το Πρόγραμμα ούτε οι συσκευές που κάνουν χρήση φυσικού αερίου.

agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot