FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγές στην Παιδεία: Ποιοι δεν θα δίνουν Πανελλήνιες

Ημερομηνία: 21-12-2018 | Συντάκτης:
-Οι 15.000 προσλήψεις και το σύστημα διορισμού

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Παιδεία, μετά τις δηλώσεις Γαβρόγλου, τόσο για τις 15.000 προσλήψεις όσο και για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Αναλυτικότερα, αναμένονται για το 2019, 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ για το 2020 και 2021 προβλέπονται 10.500 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια).

Το σύστημα διορισμού θα βασίζεται στους εξής άξονες:

1) Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων

2) Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.

3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προϋπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία. Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα.

β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα και

γ) Τα κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την δεύτερη απόφαση που λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά στην μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές στα νηπιαγωγεία μειώνονται από 25 μαθητές σε 22, ενώ ορίζονται οι 25 μαθητές ανά τάξη στην γ’ τάξη του Λυκείου.

«Πράσινες» και «κόκκινες» σχολές

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα, που θα ισχύει για την ένταξη στα Πανεπιστήμια. Ειδικότερα θα υπάρχουν σχολές, που ανάλογα με τη ζήτηση, θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Προσοχή χρειάζεται, καθώς οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος