FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: «Το παιχνίδι γυρίζει»

Ημερομηνία: 25-06-2019 | Συντάκτης:

Επιδιώκοντας να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσήλθαν στις κάλπες αλλά και όσους επέλεξαν µικρότερακόµµατα, ο πρωθυπουργός στέλνει το µήνυµα ότι το εκλογικό παιχνίδι παραµένει ανοιχτό

«Ναι, και πάλι ναι» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτηµα εάν το «παιχνίδι γυρίζει», µέσα από τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός πιστεύει σε µια ανατροπή των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών τη νύχτα της 7ηςΙουλίου και επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους πως οι κάλπες θα είναι άδειες για να γεµίσουν από την αρχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχίαγνωρίζει τις αντιξοότητες µιας εκλογικής αναµέτρησηςστην οποία κατεβαίνει έχοντας χάσει προσφάτως από τη Νέα Δηµοκρατίαµε µια µεγάλη διαφορά. Θεωρεί όµως ότι πολλοί παράγοντες µπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσµα µε καθοριστικό αυτόν της αποχής. Αλλωστε η εµπειρία της 26ης Μαΐου έδειξε ότι 600.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέµβρη του 2015 δεν πήγαν στα εκλογικά τµήµατα για να ψηφίσουν.

Είναι κόσµος που επέλεξε την αποχή της τιµωρίας και της απογοήτευσης ή στήριξε µικρότερακόµµατα, αλλά τώρα µπορεί να κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει την παλινόρθωση, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Στον δρόµο της µάχης για τις επικείµενες εκλογές, ο κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι ασφαλώς η πρωτιά και η ανατροπή όλων των προγνωστικών. Αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες, στο Μαξίµου και στην Κουµουνδούρου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σηµαντική στόχευση την αποτροπή της αυτοδυναµίας της Νέας Δηµοκρατίας.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόµµα, τότε ανεξαρτήτως των επιδόσεών του είναι άλλα τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηµατίσει κυβέρνηση χωρίς να απευθυνθεί σε άλλα κόµµατα για µια αναγκαία µετεκλογική συνεργασία. Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται µε τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η ίδια η Πειραιώς και ο δεύτερος µε τον αριθµό των κοµµάτων που θα εξασφαλίσουν είσοδο στη Βουλή ή αλλιώς µε το άθροισµα των ποσοστών των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Για παράδειγµα, η ΝΔ µε βάση και την πρόσφατη µέτρηση της Alcoγια το Openθα µπορούσε µε ποσοστό 38% να είναι αυτοδύναµη εφόσον το άθροισµα των εκτός Βουλής κοµµάτων ήταν στο 6%. Αυτό σηµαίνει ότι στη Βουλή θα έχουν µπει περισσότερα από πέντε κόµµατα.

Οι µετρήσεις

Ενας ακόµη µείζων στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν µεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού. Οι µετρήσεις της κοινής γνώµης δείχνουν µεν άνοδο των ποσοστών της Ν∆ µετά τις ευρωεκλογές, όµως αντιστοίχως δείχνουν ανοδική τάση και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία µε βάση τα µέχρι τώρα δηµοσκοπικάδεδοµένα µπορούν να αγγίξουν και το 30%.

∆ιότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία εδραιώνεται ως ο δεύτερος µεγάλος πολιτικός πόλος που µπορεί να χτίσει πάνω στο αφήγηµα της συγκρότησης της µεγάλης προοδευτικής παράταξης. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του είπε ότι «θα διαφυλάξουµε την Προοδευτική Συµµαχία ως κόρη οφθαλµού και θα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να τη διευρύνουµε».

«Οι γδάρτες της μεσαίας τάξης, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές»

Μιλώντας με αφορμή τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι παράλογο να επενδύει κανείς ελπίδες σε αυτούς που οδήγησαν στα 300.000 λουκέτα και στο 1 εκατ. ανέργους».

Εξήγησε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης που με βάση τα εισοδήματα τους πέρασαν στην κατώτερη τάξη από το 2010 έως το ‘14. «Οι υπόλοιποι που έμειναν στη μεσαία τάξη την περίοδο ‘10-’15 είδαν απώλεια του εισοδήματος τους 35%, δηλαδή καταγράφηκε μέση απώλεια 5.280 ευρώ ετησίως για τη μεσαία οικογένεια» είπε. Αντίθετα, πρόσθεσε ότι από το ‘15 έως το ‘17 -χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ‘18 και το ‘19, «όπου έχουμε πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης»-, «όχι μόνο σταμάτησε η απώλεια εισοδήματος, αλλά είχαμε αύξηση κατά 680 ευρώ ετησίως του μέσου εισοδήματος».

Είπε κατόπιν αυτών ότι «τη μεγάλη λεηλασία της μεσαίας τάξης την είδαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά και ΝΔ, και τώρα έρχονται οι γδάρτες της μεσαίας τάξης να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές και αυτοί που οδήγησαν σε μια φορολογική λεηλασία βάζοντας το 83% των φόρων, να παρουσιάζονται ως σωτήρες».

Επέκταση των 120 δόσεων και για επιχειρήσεις, ακόμα και τώρα με ΠΝΠ αν συμφωνούν τα άλλα κόμματα

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές ακόμα δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση των πολιτικών του αντιπάλων για τις 120 δόσεις. «Είναι μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη για να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ», είπε και σημείωσε: «Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, αυτό είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια ΠΝΠ, να νομοθετηθεί». Προσέθεσε ότι αν υπάρχει διαφωνία «να μας εξηγήσουν γιατί διαφωνούν» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «επιτέλους στο θέμα των 120 δόσεων να πάρει θέση, γιατί άφησε υπονοούμενα σε συνέντευξή του ότι όσοι μπήκαν-μπήκαν, θα καταργηθούν οι 120 δόσεις αν εκλεγεί».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος