FOLLOW US: facebook twitter

Αλ. Καστρινός: «Σας θέλουμε συνεργάτες και συνοδοιπόρους»

Ημερομηνία: 28-06-2024 | Συντάκτης:

Έκκληση Δημάρχου Πηνειού προς τους δημότες για ένα Δήμο Καθαρό

  • «Με υπομονή, σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους θα αλλάξουμε την τραγική κατάσταση που παραλάβαμε και έφερε το δήμο πολλά χρόνια πίσω»

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Δημόσια έκκληση, προς όλους τους δημότες, να βοηθήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Πηνειού ώστε να διατηρηθούν οι δημοτικές ενότητες και τα χωριά, καθαρά, απεύθυνε χθες ο Δήμαρχος Αλέξη Καστρινός. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μιχάλη Καλαρίτη, ο Δήμαρχος Πηνειού επισήμανε σε όλους τους τόνους, πως θα πρέπει «να γίνουμε νοικοκύρηδες, να αλλάξουμε νοοτροπία και να συμμετέχουμε όλοι μαζί για έναν Δήμο καθαρότερο» τονίζοντας πως μόνο με συνεργασία μπορούν να το πετύχουν.

Παράλληλα διαβεβαίωσε, με αφορμή την τραγική κατάσταση που όπως είπε βρήκε σε όλους τους τομείς από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που «έφερε το Δήμο πολλά χρόνια πίσω» ότι «κοιτάμε να τα αλλάξουμε όλα και θα τα αλλάξουμε όλα, με υπομονή, σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους. Όλα στην ώρα τους!».

Αρχικά ο κ. Καστρινός ανέφερε ότι επί της προηγούμενης του θητείας στο Δήμο, το 2017 έφτιαξαν τον Κανονισμό Καθαριότητας ενώ έφεραν μπλε, καφέ και πράσινους κάδους και μάλιστα ήταν από τους πρώτους Δήμους που είχαν ξεκινήσει ανακύκλωση και τόνισε πως θα προχωρήσουν σε αναδιανομή κάδων και στην τοποθέτηση τους «όπου πρέπει» ανεξάρτητα αν κάποιοι το θέλουν ή όχι. «Έχουμε πολλές φορείς πει στο παρελθόν και το ξαναλέμε ότι οι δημότες μας θα πρέπει να μας βοηθήσουνε, να μην περιμένουμε τα πάντα από το δήμο αλλά να είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι στην όποια προσπάθεια κάνουμε  για να έχουμε ένα δήμο καθαρό».

Σοβαρό πρόβλημα με τα ογκώδη

Το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία Καθαριότητας, όπως εξήγησε ο κ. Καστρινός, έχει να κάνει με τα ογκώδη (στρώματα, καναπέδες κτλ.) για τα οποία δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος οπότε και δεν είναι δυνατή η συλλογή τους. «Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα της θητείας μας και ακόμα και στο θέμα των μηχανημάτων, η κατάσταση που βρήκαμε ήταν τραγική, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την διαδικασία της συλλογής.

Δεν διεκδικήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή καμία χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορεί να έχει υπάρξει ένα μέρος για να γίνει πράσινο σημείο κάτι που προβλεπόταν στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που είχαμε συντάξει από το 2015 και προβλεπόταν και στον εθνικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί λοιπόν ο καθένας, να τα εναποθέτει όποτε και όπως θέλει στους κοινόχρηστους χώρους. Ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμα και αναγκαζόμαστε να πούμε ότι η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει άλλο μέτρο συνεννόησης.

Γιατί δεν μπορεί τις αργίες και τα τριήμερα π.χ. που ο Δήμος μας είναι επισκέψιμος, να έρχονται άνθρωποι και να βλέπουν από τους δικούς μας τους δημότες, να έχουν ογκώδη αντικείμενα πεταμένα έξω για τα οποία ως δήμος δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε. Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να πετάνε μέσα στο δάσος και δίπλα σε κάδους ογκώδη απορρίμματα. Αυτό που πρέπει να καταφέρουμε και για να είμαστε λάτρεις της περιοχής μας είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον μόνοι μας».

Ο κ. Καστρινός σημείωσε ακόμα ότι ο μοναδικό οδηγός μηχανήματος έργων απουσιάζει λόγω σοβαρού προσωπικού του ζητήματος και πως έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες μέσω της ΔΥΠΑ για να βρουν χειριστή ενώ έχουν λάβει και απόφαση για την πρόσληψη 4μηνίτη ώστε να διευθετήσουν τα προβλήματα με τα σωρευμένα απορρίμματα στις τουριστικές περιοχές του δήμου.

Μάλιστα κάλεσε τους δημότες να συνεννοούνται με την υπηρεσία για τα ογκώδη απορρίμματα τονίζοντας ότι θα βγει και πρόγραμμα όπου ανά 15 μέρες θα μαζεύονται κάποια πράγματα και από τις τρεις έδρες, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Τραγανό ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καθαρότερη την περιοχή.

Καθαρισμός οικοπέδων

Αναφερόμενος στον καθαρισμό των οικοπέδων, επισήμανε ότι οι δημότες είναι  υποχρεωμένοι από το Νομό να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ξεπεραστεί η λάθος νοοτροπία που πολλά χρόνια είχαν και που ανάγκαζε το δήμο να μαζεύει κλαδιά».  «Υπάρχει και πλατφόρμα οπού θα δούμε ποια οικόπεδα είναι καθαρά ποια όχι και από εκεί και πέρα θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο νομός.

Στην Τριανταφυλλιά δεν είναι εύκολη η μεταφορά. Δεν υπάρχουν φορτηγά. Κοιτάμε να διευρύνουμε το μηχανολογικό εξοπλισμό μας, είμαστε στη διαδικασία για χρηματοδοτήσεις προς την κατεύθυνση αυτή αλλά αυτά δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ζητάμε συνεργάτες, συνοδοιπόρους για να έχουμε δήμο καθαρό».

Μάλιστα πρόσθεσε πως ότι πάει στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς το πληρώνουν οι δημότες σημειώνοντας πως η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε τα ανταποδοτικά τέλη σε ιδιώτη για 12 χρόνια, μια πράξη πολιτικά εγκληματική οπότε είναι πολύ δύσκολο για το δήμο να βρει χρήματα για να πληρώνει το εργοστάσιο.

«Για τι μιλάνε οι προηγούμενοι όταν δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για πράσινο σημείο, έχουν διαλύσει όλο μηχανολογικό εξοπλισμό, όταν δεν έχουν καμία λογική στο προσωπικό και κυριαρχούσε μια ασυδοσία πλήρη. Κοιτάμε να τα αλλάξουμε όλα και θα τα αλλάξουμε όλα. Αυτή την εντολή μας έδωσε ο κόσμος. Θα πάμε με υπομονή, και με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους και ας μη βιάζονται κάποιοι. Όλα στην ώρα τους. Εμείς κάνουμε έκκληση, ο αντιδήμαρχος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, λάθη όλοι κάνουμε, από εκεί και πέρα όλοι μας στο δήμο κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έχουμε το δυνατότερο αποτέλεσμα».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος κ. Καλαρίτης, απεύθυνε και αυτός από την πλευρά του έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. «Είναι επικίνδυνο να εναποθέτουν απορρίμματα και κλαριά ανεξέλεγκτα και επειδή είναι δύσκολη η περίοδος, καλώ όλους τους δημότες να ενημερώνουν την υπηρεσία και να λαμβάνουν τα μέτρα τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος