FOLLOW US: facebook twitter

Ακύρωσε όλες τις εργολαβίες στο Πάτρα – Πύργος ο Καραμανλής

Ημερομηνία: 30-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108459″ img_size=”full”][vc_column_text]

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

-Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
-Ποντάρει στον…κορονοϊό για να πάρει έγκριση από την Κομισιόν

Έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους στον διαγωνισμό της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, αφού ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, υλοποίησε την απόφαση που είχε προαναγγέλλει από τον Ιανουάριο και ακύρωσε τις υφιστάμενες εργολαβίες, βάζοντας σε περιπέτειες το σημαντικότερο έργο που αφορά την Ηλεία και τους πολίτες της, καθώς δεν έχουν απαντηθεί ακόμα τα τρία «Αν» που είχε θέσει η «Πρωινή» από τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή η έγκριση της Κομισιόν, η μη προσφυγή των εργολάβων στα δικαστήρια και οι «εξωγενείς παράγοντες» που είχε επικαλεστεί ο ίδιος ο υπουργός.

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής αναρτήθηκαν στη Διαύγεια τέσσερα έγγραφα που προβλέπουν τη διάλυση των συμβάσεων για το 2ο (Αμαλιάδα- Δουναίικα) με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το 5ο Βάρδα- Σαγαίικα με ανάδοχο την κοινοπραξία Ξανθάκης ΑΤΕ- Ιντερκάτ (Αφοί Παπαιωάννου) το 6ο Σαγαίικα- Κάτω Αχαΐα με ανάδοχο την GD Infrastrutture και το 7ο τμήμα ΒΙΠΕ- Κάτω Αχαΐα με ανάδοχο την Ιντερκάτ (Αφοί Παπαιωάννου), ύστερα από τη σχετική εντολή που δόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών στις 23 Μαρτίου.  Όσον αφορά την 8η εργολαβία, ο ανάδοχος είχε κηρυχθεί έκπτωτος από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Δυτικής Ελλάδας πριν από μερικές ημέρες.

Πλέον, ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2016 και έβαλε το έργο ξανά σε τροχιά υλοποίησης με τη εξασφάλιση 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι παρελθόν και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους ευρωπαϊκούς πόρους και αν παραμένουν διασφαλισμένοι, τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν για την ολοκλήρωση του έργου και τι ποσό θα διαθέσει για αποζημιώσεις στους εργολάβους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το υπουργείο Υποδομών ποντάρει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον κορονοϊό, για να αποσπάσει την έγκριση της Κομισιόν για την επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, καθώς αναμένεται να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, υπάρχει ο αστερίσκος των καταγγελιών του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, εκπροσώπου της ιταλικής GDInfrastutture, που ήταν ανάδοχος σε δυο εργολαβίες, ο οποίος καταλόγισε στον υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή πρόθεση σύστασης άτυπου κατασκευαστικού καρτέλ και έχει προαναγγείλει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κάτι που θα οδηγήσει σε πολυετές βάλτωμα του έργου.

Αν τελικά δεν εγκριθεί από την Κομισιόν ο σχεδιασμός, το υπουργείο Υποδομών θα επαναδημοπρατήσει την κατασκευή του δρόμου ως δημοσίου έργου σε μία εργολαβία, κάτι που επίσης έχει αρκετές δυσκολίες ως προς τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.

Δ. Καλαματιανός: «Η Ηλεία στο περιθώριο με υπογραφή Καραμανλή»

«Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται, λέει ο σοφός λαός και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής βρήκε την ιδανική συγκυρία για να βάλει την ταφόπλακα στο υπό κατασκευή έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.Τις δύσκολες αυτές ώρες που η Χώρα και ο νομός μας δοκιμάζεται από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση του κορονοϊού, ο κ. Καραμανλής, με την απόλυτη κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφασίζει τη διάλυση όλων των εργολαβικών συμβάσεων του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος».

Πριν ακόμη απαντήσουν οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές για το αν εγκρίνουν την πρόθεσή του να αναθέσει το έργο στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός»,πριν εγκρίνει η Ευρώπη τη χρηματοδότηση για αυτά τα σχέδια του Υπουργού,πριν λάβει γραπτή αποδοχή της κατασκευής του έργου από την ανωτέρω κοινοπραξία ή έστω επίσημη τοποθέτηση των εκπροσώπων της,ο Υπουργός Υποδομών σπεύδει και διαλύει ένα εγκεκριμένο, χρηματοδοτημένο και κατασκευαζόμενο Ευρωπαϊκό έργο.

Ο Υπουργός είναι προφανές ότι μας εμπαίζει. Αδιαφορεί για τις έντονες αντιδράσεις του λαού της Ηλείας, αδιαφορεί για τις θέσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, αδιαφορεί για τις τραγικές επιπτώσεις των επιλογών του. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι η όποια δικαστική διεκδίκηση θα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που τουλάχιστον μια εταιρία που κατασκεύαζε τον αυτοκινητόδρομο έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει κατά των παράνομων αποφάσεων του Υπουργού.

Το συμφέρον του τόπου αλλά και η κοινή λογική υπαγορεύουν μιαν άλλη διαχείριση, με ορθολογισμό, με ρεαλισμό, με σωφροσύνη, αν και αποδεικνύεται ότι ο κ. Καραμανλής είναι εμμονικά αδιάλλακτος στην εξυπηρέτηση του σχεδίου του. Όφειλε να συνεχίσει το έργο, να επιβλέψει με αυστηρότητα την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής έως το 2023, από τις εργολαβίες που εργάζονταν και να προχωρήσει την ανάθεση των εργολαβιών που απέμεναν στους επόμενους μειοδότες. Θα είχαμε ήδη κερδίσει αρκετό χρόνο, με απόλυτα διασφαλισμένες τις χρηματοδοτήσεις και χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο εμπαιγμός, όμως, του κ. Καραμανλή έχει και προεκτάσεις. Αφενός, στερεί από τους Ηλείους ένα τόσο απαραίτητο έργο ζωής, παρατείνοντας την ύπαρξη ενός δρόμου – σφαγείου, ο οποίος αν ποτέ γίνει κανονικός αυτοκινητόδρομος, θα έχει κόστος λόγω των διοδίων, που θα “καρπώνεται” η εργολαβική κοινοπραξία. Αφετέρου ζημιώνει το κράτος, που καλείται, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, να αποζημιώσει τους εργολάβους με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο κ. Καραμανλής δυστυχώς με την απόφασή του αυτή καταδικάζει έναν ολόκληρο νομό στην υπανάπτυξη, που σε συνδυασμό με τις δραματικές συνέπειες που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού, θέτουν την Ηλεία στο περιθώριο.

Με αυτή την επιλογή, για χρόνια δεν θα έχουμε αυτοκινητόδρομο. Για χρόνια, θα είμαστε καταδικασμένοι σε υπανάπτυξη. Για χρόνια, θα μετράμε νεκρούς και ανάπηρους στο δρόμο του θανάτου. Η ευθύνη βαραίνει τον Υπουργό και την Κυβέρνηση της ΝΔ».

Μ. Κατρίνης: Πότε θα ξεκινήσει το «Πάτρα-Πύργος» κ. Καραμανλή; Έχετε απάντηση;

Σε σχέση με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών όσον αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O κ. Καραμανλής δημοσίευσε χθες την προειλημμένη απόφασή του για τη διάλυση των εργολαβιών του έργου Πάτρα-Πύργος. Τη σχετική απόφαση είχε λάβει στις 11 Ιουλίου του 2019, όταν ανέστειλε τις προκαταβολές στους αναδόχους, ενώ την ανακοίνωσε αρκετούς μήνες αργότερα.

Αυτό που αποφεύγει να ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής είναι, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, αφού, αυτή τη στιγμή, το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Αν και πότε θα ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας.Με δεδομένο ότι μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, είναι σαφές ότι η χθεσινή επιλογή του κύριου Καραμανλή είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Και αυτό με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την έγκριση του μοντέλου υλοποίησης (σύμβαση παραχώρησης), αλλά και τη συνέχιση χρηματοδότησης του έργου.Ταυτόχρονα, η επιλογή διάλυσης των εργολαβιών εικάζεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους αναδόχους και δικαστικές προσφυγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, αλλά και καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Οι πολίτες της Ηλείας περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις: πότε ξεκινάει και πότε θα ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος;Ο κ. Καραμανλής οφείλει να δώσει αυτές τις απαντήσεις, τις οποίες επιμελώς, εδώ και πολύ καιρό, αποφεύγει».

Τ.Αντωνακόπουλος: «Προβλέψαμε έγκαιρα το ναυάγιο»

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε: Δεν παριστάνουμε τους σοφούς, ούτε τους προφήτες. Έγκαιρα και μόνον εμείς στο προσκήνιο, αγωνιζόμενοι διαμαρτυρόμαστε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε,προβλέψαμε σωστά. Το ναυάγιο στο έργο  ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ. Οι πρόθυμοι,κρυπτόμενοι παράγοντες της Ηλείας συνεχίζουν να κρύβονται. Μα τόση δουλοπρέπεια και δειλία!»

Μ. Μπαλαούρας: «O Καραμανλής στέλνει στα αζήτητα το δρόμο Πατρών – Πύργου

Μέσα στον ορυμαγδό της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Καραμανλής εξοφλεί τα γραμμάτια του. Με απόφαση του τίθεται εκτός κάθε δραστηριότητας η κατασκευή του δρόμου και προχωρά ο σχεδιασμός του για τη παραχώρηση του έργου, στους γνωστούς «Εθνικούς Εργολάβους» της κοινοπραξίας της «Ολυμπία Οδού».
1.Δε μας λέει όμως πόσο θα καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών, αν η «Μηχανική–GD Infrastrutture» (Εμφιετζόγλου) προσφύγει στα δικαστήρια. Θυμίζω ότι πρόσφατα, η ίδια εταιρία κέρδισε προσωρινά μέτρα στα δικαστήρια, σύμφωνα με την οποία πάγωσαν οι εργασίες της «Οδικής Σύνδεσης Ακτίου με το δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου», μέχρι να εκδικαστεί η κύρια υπόθεση της αγωγής. Πάλι θα πληρώσει ο λαός μας τις αποζημιώσεις θα πάρει η εταιρία…
2.Αν θα πάρει και πότε (ήδη πέρασαν 9 μήνες!), την έγκριση της Κομισιόν και ποιος θα πληρώσει το κόστος του έργου. Το κράτος, δηλαδή ο ελληνικός λαός ή μέσω ΕΣΠΑ;
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Γ. Κουτσούκος: Ατελείωτο και θανατηφόρο σήριαλ ο δρόμος Πάτρα–Πύργος

Τα έχουμε δει όλα, από το 2008 μέχρι σήμερα, σ’ αυτό το ατελείωτο και θανατηφόρο σήριαλ του δρόμου Πάτρα –Πύργος.Ότι θα διέλυαν, όμως, υπάρχουσες εργολαβίες χωρίς να έχουν δώσει στη δημοσιότητα – επίσημα και με υπογραφές, όχι με δηλώσεις- το εναλλακτικό, αξιόπιστο και κοστολογημένο σενάριο για την υλοποίηση του έργου, φαντάζει και είναι αδιανόητο.

Προφανώς, τούτες τις δύσκολες για την πατρίδα μας και τον κόσμο όλο ώρες, η προτεραιότητα όλων μας, ατομική και συλλογική είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον κ. Καραμανλή, που εργάσθηκε για τη διάλυση των εργολαβιών, να δώσει τις απαντήσεις που απαιτεί ο λαός της Ηλείας και όχι μόνο, για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου, το κόστος για το δημόσιο και τους πολίτες και τις νομικές δεσμεύσεις που αφορούν τον τρόπο της υλοποίησής του και το δημόσιο χαρακτήρα του.Με την ευχή να τελειώσει το γρηγορότερο και με τις λιγότερες απώλειες η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, διαμηνύουμε στον κ. Καραμανλή, ότι όπως έδειξε η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση των φορέων της Ηλείας, δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή σε πειραματισμούς και νέες χαμένες ευκαιρίες.

Απ. Κατσιφάρας: «Η κυβέρνηση βάζει την Πατρών-Πύργου σε καραντίνα και η Περιφερειακή αρχή στέκεται ως αμέτοχος παρατηρητής»

Η κυβέρνηση διαλύει τις υφιστάμενες εργολαβίες για το δρόμο Πατρών-Πύργου χωρίς να έχει ολοκληρώσει καμία από τις ενέργειες για τις οποίες είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου.Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το πολύπαθο έργο της Πατρών-Πύργου γίνεται αντικείμενο πολιτικών ελιγμών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη γενικότερη κατάσταση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για την πρόταση της σχετικά με τη μετατροπή του έργου σε ΣΔΙΤ και κατά συνέπεια να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δημιουργεί τετελεσμένα, ώστε να παρουσιάσει την πρόταση της ως μονόδρομο πλέον.Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Περιφερειακή Αρχή στέκεται ως αμέτοχος παρατηρητής εκτός και εάν συντάσσεται με την ακολουθούμενη πολιτική αλλά κρύβεται πίσω από αυτήν.Δεν αξίζει στη Δυτική Ελλάδα αυτή η αντιμετώπιση.

«Η έκπτωτη στάση της ΝΔ»

Κοινή ανακοίνωση για το Πάτρα-Πύργος εξέδωσαν οι Οργανώσεις Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και Αχαΐας.«Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο «μάτι» του COVID-19. Τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας είναι υποστελεχομένα και λείπουν για το υγειονομικό προσωπικό τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ). Οι «πληγές» που έχουν ανοίξει στους αγρότες και τους επαγγελματίες η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να τις επουλώσει. Οι πληθώρες και κάθε άλλο άριστες επιλογές των Υπουργών της ΝΔ δεν σταματούν ούτε τώρα. Εχθές 27 Μαρτίου με απόφασή του, ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής διέλυσε όλες τις εργολαβίες ακόμα και εκείνες που λειτουργούσαν κανονικά. Δηλαδή εκεί που το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη.

Με αυτή τη μονομερή κίνηση του Υπουργού Υποδομών εγείρονται μείζονα ερωτήματα. Τι θα συμβεί, αν οι ανάδοχες εταιρείες ασκήσουν τα νόμιμα και έννομα συμφέροντά τους και προχωρήσουν με προσφυγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, αφού οι συμβάσεις λύονται μονομερώς; Ας απαντήσουν ακόμα στο ερώτημα τα στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν την απένταξη του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος και να χαθεί οριστικά η χρηματοδότηση 293 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Με την πλέον τιμωρητική στάση της, η ΝΔ, δείχνει εμφανώς τις διαθέσεις της. Ένα έργο πνοής που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε, να προχωρήσει με μεγάλες εκπτώσεις και χωρίς διόδια, τώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε και τις αποζημιώσεις των εργολάβων αλλά και τα διόδια αν τυχόν και προχωρήσει ο δρόμος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot