Ακονίζουν τα μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ – Οι εξελίξεις που έρχονται
Σε ρευστό και τοξικό τοπίο συνεχίζει να βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έλαβε χώρα σε κλίμα ακραίας έντασης και επιπλέον έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα αμφισβητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου οι αποφάσεις του οργάνου για τον οδικό χάρτη ανάδειξης νέας ηγεσίας.
Επίσης, μπορεί να μην άλλαξαν, σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία πριν από έναν χρόνο, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία, ωστόσο στο κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, η οποία θα έχει και τον τελικό αποφασιστικό χαρακτήρα, εμπεριέχεται μια φράση, η οποία μοιάζει να διατηρεί «το πιστόλι πάνω στο τραπέζι» έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.
Χωρίς αλλαγές στις τυπικές προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα, ως τυπική προϋπόθεση τέθηκαν οι 30 υπογραφές μελών της ΚΕ, ενώ το Σάββατο θα συζητηθεί αν σε αυτές θα μπορούν να προσμετρώνται και υπογραφές βουλευτών. Επίσης, τα μέλη της ΚΕ θα μπορούν να υπογράφουν για παραπάνω από μία υποψηφιότητες.
Η φράση για τις «αξίες», τις «αρχές» και τις «αποφάσεις των συλλογικών οργάνων»
Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο κείμενο εισήγησης της ΠΓ προς την ΚΕ πέρασε και η εξής φράση: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων”. Η εν λόγω αναφορά μοιάζει να φωτογραφίζει την έως τώρα επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να αμφισβητεί την απόφαση καθαίρεσης του από την ΚΕ, χρησιμοποιώντας δε φράσεις, όπως «πραξικόπημα» και «κουκούλες».
Το πιστόλι πάνω στο τραπέζι
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο όργανο το οποίο δύναται να κρίνει ότι ένα πρόσωπο και η ρητορική του δεν συνάδουν με τις «αρχές και τις αξίες» του κόμματος, είναι το Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου, το οποίο θα εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες.
Με αυτό το δεδομένο, η πλευρά της ευρύτατης, αλλά ανομοιογενούς πλειοψηφίας, της ΠΓ φαίνεται ότι επιχειρεί να θέσει όρια τον Στέφανο Κασσελάκη, να τον εκθέσει στα μάτια της βάσης του κόμματος για την επιλογή του να μην δέχεται τις εις βάρος του αποφάσεις των οργάνων, αλλά και να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην του επιτραπεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, αν ο ίδιος επιμείνει σε μια ακραία συγκρουσιακή στρατηγική, όπως μέχρι τώρα. Πάντως, από την πλευρά των 87, ξεκαθαρίζουν ότι δεν επέμειναν σε τυπικά κριτήρια, πάρα το γεγονός ότι είναι απαραίτητα για «κανονικά κόμματα», γιατί θέλουν όλοι να κριθούν στη βάση των μελών.
Ένταση για τα κριτήρια
Σε σχέση με αυτό το ζήτημα προκλήθηκε ένταση και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εν μέσω της οποίας η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε αυτοπροσώπως τους δημοσιογράφους ότι δεν ισχύουν οι διαρροές που την εμφανίζουν να επιμένει στο να οριστούν κριτήρια πόθεν έσχες για τους υποψηφίους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να πρότεινε το όριο των υπογραφών να είναι στις 50 και να μπει στις προϋποθέσεις και το λευκό ποινικό μητρώο.
Ο Πολάκης επιμένει σε διαφορετικό οδικό χάρτη
Παράλληλα, ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο και την εκλογή νέας ηγεσίας αμφισβητείται από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος, λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΠΓ, δημοσιοποίησε την πρόταση που θα κάνει στην ΚΕ για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος και τροποποιήσεις στον χαρακτήρα του Συνεδρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πώς δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ, ακόμη και αν συνταχθεί μαζί του το κασσελακικό στρατόπεδο.
Συνεχείς αλληλοκατηγορίες για το bullying
Τέλος, ορθάνοιχτο για αντιπαραθέσεις στο μέλλον μοιάζει να είναι και το ζήτημα των εκατέρωθεν καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές. Η σύγκρουση χθες το πρωί μέσω δημόσιων δηλώσεων της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση, συνεχίστηκε με ανακοινώσεις-δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, φτάνοντας μέχρι την περίοδο που και οι δύο ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου.
Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σφοδρή σύγκρουση υπήρξε μεταξύ τους και μέσα στη συνεδρίαση στην οποία αμφότερα τα δύο στελέχη συμμετείχαν διαδικτυακά. Για το ίδιο ζήτημα, εκκρεμεί η δημόσια τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τiς καταγγελίες που έχει δεχτεί από την Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και την Όλγα Γεροβασίλη και τον Γιάννη Ραγκούση για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος άλλων προσώπων από τον ίδιο και συνεργάτες του.
dnews.gr