FOLLOW US: facebook twitter

Ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021!

Ημερομηνία: 29-08-2024 | Συντάκτης:

Πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι Ηλείας- Αχαίας

  • Σύσκεψη της ΟΑΣΗ το βράδυ της Δευτέρας στο Λάλα

Με την αγωνία της… επόμενης μέρας μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που υπέστησαν οι περιοχές τους και τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ζουν εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Στα προβλήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν την επιβίωση στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και τα προϊόντα τους να μπορούν να καταναλωθούν από τα λαϊκά στρώματα, της γενικευμένης ακρίβειας έρχονται να προστεθούν με «βίαιο» τρόπο οι ζημιές από τις πυρκαγιές, πρόσφατα και από την πανώλη, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την επιβίωσή τους.

Έμειναν στην «αρωγή»

Στην Ηλεία, σε προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στο Λάλα, αναφορά έγινε ακόμη μία φορά στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021! 

Τρία χρόνια μετά, στους πληγέντες, έχουν δοθεί μόνο οι προκαταβολές της επονομαζόμενης τότε «αρωγής» των 27 ευρώ ανά αρνί και 80 ευρώ ανά έγκυο προβατίνα, ενώ το κόστος τους υπολογιζόταν τότε, τουλάχιστον για τη δεύτερη περίπτωση, στα 350 ευρώ! Για τα ελαιόδεντρα, που η ζημιά τους φαίνεται και σε βάθος χρόνου, η προκαταβολή αποζημίωσης ήταν 40-50 ευρώ ανά δέντρο, χωρίς καμιά πρόβλεψη για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω έλλειψης παραγωγής.

Ακόμη και τα συγκεκριμένα μικρά ποσά δεν τα έλαβαν όλοι οι παραγωγοί, αφού εξαιρέθηκαν όσων οι ζημιές σε περιουσίες δεν είχαν καταγραφεί από το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις περιοχής της Πηνείας στον Δήμο Ήλιδας, δύο και πλέον μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιούνη φέτος. Υπογραμμίστηκε ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αποζημιώσεων για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η κατάσταση επιβαρύνθηκε για τους δεύτερους, με την πανώλη και τα αναγκαία μέτρα αποφυγής εξάπλωσής της.

Υπογραμμίστηκε ότι οι διαδικασίες καθυστερούν, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν συστηματική πληροφόρηση και ουσιαστικά μέτρα για την πανώλη. Μόνο στην περιοχή του Λάλα, για έναν κτηνοτρόφο θανατώθηκαν 400 πρόβατα, χωρίς καμιά πρόβλεψη αποζημίωσής του, όταν η Ομοσπονδία απαιτεί 300 ευρώ ανά ζώο και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΗ) σημειώθηκε ότι οι ενημερώσεις – συσκέψεις θα συνεχιστούν και για την κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης των αγροτοκτηνοτρόφων, σε κοινή δράση με τους Αγροτικούς Συλλόγους, ώστε άμεσα να δρομολογηθούν κινητοποιήσεις. Υπογραμμίστηκε, επιπλέον, η ανάγκη δημιουργίας Συλλόγων σε περιοχές που ως και σήμερα δεν «καλύπτονται» και για τον καλύτερο συντονισμό με την Ομοσπονδία.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί εφόσον ο ΕΛΓΑ δεν πραγματοποιεί ελέγχους για τις ζημιές, με το αιτιολογικό ότι αυτοί πρέπει να γίνουν την περίοδο της άνοιξης όταν υπάρχει άνθος στα δέντρα και μένοντας αυτά ως έχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα θα παραμείνουν για τα ελαιόδεντρα για δύο και πλέον χρόνια, αφού εκτός του ότι χάνεται η φετινή χρονιά, το ίδιο θα ισχύει και για την επόμενη, εάν τα δέντρα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση για να εκτιμηθεί η ζημιά τους.

Πρόκειται για προβλήματα που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, εφόσον ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, τόσο τους κτηνοτρόφους για τις πραγματικές ζημιές στα κοπάδια τους όσο και τους παραγωγούς, ιδιαίτερα για ζημιές που δεν είναι μεγαλύτερες του 70% στις καλλιέργειες ελιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia