Ακόμη και ο ΟΟΣΑ ζητά επενδύσεις σε υγειονομικό προσωπικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122624″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι φρικτές ελλείψεις στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας που αποκαλύφθηκαν στην ολότητά τους μέσα από την πανδημία του κορονοϊού αναγκάζουν ακόμη και τον πλέον νεοφιλελεύθερο θεσμό να ζητά περαιτέρω επενδύσεις στον κομβικό αυτό τομέα.
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ σε τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθούν προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης».
Για τις νοσοκομειακές κλίνες, οι «ευέλικτες λύσεις» που εφαρμόστηκαν από πολλές χώρες από την άνοιξη (συμβατικές κλίνες που μετατράπηκαν σε κλίνες εντατικής θεραπείας, νοσοκομεία εκστρατείας, διακομιδές ασθενών) προτιμήθηκαν μάλλον παρά «μόνιμες αυξήσεις που θα ήταν πολυδάπανες».
«Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού ήταν ωστόσο ένας πιο ισχυρός περιορισμός», γιατί «η εκπαίδευση προσοντούχων υγειονομικών απαιτεί περισσότερο χρόνο από τη δημιουργία προσωρινών ικανοτήτων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει, θέτοντας τη Γαλλία ως παράδειγμα, την κινητοποίηση επιπλέον δυναμικού μέσω εφεδρικών καταλόγων, όμως υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν απαλλάσσει τα κράτη από την υποχρέωση να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους», το οποίο η υγειονομική κρίση υπέβαλε σε «οριακές πιέσεις».
Παράλληλα, αναφέρει τα παραδείγματα της Νορβηγίας και της Φινλανδίας ως τις χώρες που ήταν καλύτερα προετοιμασμένες και με μια «αποτελεσματική στρατηγική ιχνηλάτησης, παρακολούθησης ασθενών και εντοπισμού επαφών».
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]