FOLLOW US: facebook twitter

«Ακαρπία» και στις αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 23-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ τη ζημιά στα λιοστάσια της Ηλείας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανήσυχοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς η φετινή παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη λόγω της ακαρπίας, η οποία δεν καλύπτεται από τον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν έρθει λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τοπική οικονομία θα δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα, αφού η παραγωγή και η εμπορία ελαιολάδου είναι ζωτικός πυλώνας της Ηλείας.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, στους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, Νίκο Έξαρχο και Νίκο Παπαναστάσης,

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

«Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στις Π.Ε. Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας από τους γεωτεχνικούς του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ακαρπία των ελαιοδένδρων, οφειλόμενη σε μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, σύμφωνα με τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ακαρπία δεν ανήκει στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημίες. Ωστόσο, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη της καλλιέργειας και συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση. Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που μας δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot