FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 7/5/2020

Ημερομηνία: 07-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεύτερος γύρος κόντρας

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κόντρα Φαρμάκη-Σπίρτζη, αυτή τη φορά με αφορμή τον σιδηρόδρομο. Ο πρώην υπουργός έγραψε στο τουίτερ ότι «Τα ψέματα της ΝΔ και η λάσπη έχουν κοντά ποδάρια», καταλόγισε στον περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας ότι ειναι εκλωβισμένος στα ψέματα και στον λαϊκισμό και ότι «οφείλει να τιμά τον θεσμίκο του ρόλο». Τα… σκάγια στόχευαν και στον Σπηλιόπουλο. Από την πλευρά του ο Φαρμάκης αρχικά του καταλόγισε εμμέσως πλην σαφώς καθεστωτική νοοτροπία και εν συνεχεία πλήρη απραξία για τη Δυτική Ελλάδα όσον αφορά τα έργα υποδομής, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά πολιτική παρρησία». Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, προβλέπεται και 3ος γύρος κόντρας λίαν συντόμως.

Μαύρες προβλέψεις

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για τη Μεγάλη Ύφεση του κορονοϊού επιβεβαιώνουν το πιο δύσκολο σενάριο για την Ελλάδα, διαψεύδουν τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και εκθέτουν τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα χτυπηθεί περισσότερο από όλες από την πανδημία, προεξοφλεί ύφεση 9,75% για εφέτος –βαθύτερη ακόμη και από την Ιταλία– και περιμένει ότι θα χαθούν 160.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να φθάνει στο 20%. Βλέπει επίσης αποπληθωρισμό, έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ και καθίζηση των επενδύσεων κατά 30%. Η Κομισιόν δείχνει μερική ανάκαμψη το 2021, οι προβλέψεις της όμως για εφέτος δίνουν ύφεση πολύ ισχυρότερης έντασης από εκείνη των εγχώριων προβλέψεων – όπως το 4% που υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Ταυτόχρονα, εκθέτουν και την υποκριτική διγλωσσία του ΥΠΟΙΚ, το οποίο στην μεν… ελληνική εκδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας παρουσιάζει μόνον ένα ήπιο σενάριο για ύφεση 4,7%, στην δε αγγλική βερσιόν προσθέτει ως δυσμενέστερο σενάριο οικονομική συρρίκνωση κατά 7,9%.

Έμμεσο κάλεσμα

Ο Αλέξης Χαρίτσης σήκωσε το «γάντι» των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι ειναι σενάριο της κυβέρνησης είτε για να αποδράσει από τις ευθύνες της είτε για να προλάβει τις συνέπειες των επιλογών της. Παράλληλα, τόνισε ότι με την απλή αναλογίκή παρουσιάζεται η ευκαιρία για «κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης». Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κόμματα, αλλά εξέφρασε έμμεση ικανοποίηση για την αριστερή στροφή της Φώφης, σημειώνοντας ότι  η λύση ειναι «η συμμαχία των οικολογικών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών δυνάμεων».

Αρμενίζει στραβά

Σοβαρό κίνδυνο οι 100.000 κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να εγκαταλείψουν το επάγγελμα επισημαίνει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα δεν έχει κάνει κάτι. Έτρεξε ο Βορίδης να ανακοινώσει κονδύλι για την ανθοκομία, ενώ για την κτηνοτροφία μόλις χθες είπε στη Βουλή ότι  τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Αυτό με τη μεθοδολογία δε μου ακούστηκε καλά, αλλά ας μην είμαι προκατειλημμένος. Πάντως, στη δημοφιλία τελευταίος είναι, οπότε καλό είναι να αλλάξει πλεύση.

Δημοφιλέστερος

Πρώτος σε δημοφιλία πολιτικών προσώπων του ΚΙΝΑΛ, πλην των επικεφαλής, ειναι ο Νίκος Ανδρουλακης, σύμφωνα με την PRO RATA. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έχει μακράν του δεύτερου το υψηλότερο ποσοστό εντός του κόμματος, με 81%, αφού ακολουθούν ο Λοβέρδος έχει 69% και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μόλις 65%. Ο Ν. Ανδρουλακης χθες στηλίτευσε την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  με την αγορά κρατικών ομολόγων από την EKT (QE), υπερβαίνει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς ανοίγε την πόρτα στα κράτη να παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή του για τα έργα στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μανωλάδας εξέφρασε ο περ/κός σύμβουλος Παν. Μπράμος, τονίζοντας ότι η επένδυση στην εκπαίδευση είναι επένδυση στο μέλλον, και ανέφερε ότι το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας το 2018, με συνολική δημόσια δαπάνη πράξης 3,1 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό, πάντως, να υπάρχει συνέχεια στην Περιφέρεια και να μην ακυρώνει ο ένας έργα του άλλου, όπως βλέπαμε παλαιότερα σε κάποιους δήμους ή και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Υστερούν οι δεξιοί

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας της PRORATA στις δημοφιλίες των πολιτικών προσώπων, πλην των επικεφαλής. Στη Νέα Δημοκρατία ο δημοφιλέστερος είναι ο Δένδιας, ακολουθεί ο Χρυσοχοΐδης και μετά ο Χατζηδάκης. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Χρυσοχοΐδης είναι δημοφιλέστερος στο κοινό της ΝΔ και από τους δύο! Τέταρτος είναι ο Κικίλιας, αλλά για υπουργός Υγείας εν μέσω κορονοϊού, θα έπρεπε να είναι ψηλότερα. Τη χαμηλότερη δημοφιλία μεταξύ των υπουργών ξέρετε ποιοι την έχουν; Ο Γεωργιάδης, ο Βρούτσης και ο Βορίδης! Δύσκολο καιροί για δεξιούς, τους έχουν πάρει φαλάγγι οι πασόκοι και οι φιλελεύθεροι!

Τα δύο Έψιλον

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου είναι οι δύο πρώτοι, χτυπώντας μάλιστα 90άρια στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενο και για τους δύο, διότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι εξαιρετικός στην αντιπολίτευση και έχει στριμώξει τον Σταϊκούρα. Η Αχτσιόγλου έχει κάνει καλή δουλειά απέναντι στον Βρούτση και, όπως και να το κάνουμε, συμβολίζει την ανανέωση της πολιτικής. Ακολουθούν ο Δραγασάκης και ο Βίτσας, αλλά αρκετά χαμηλότερα. Αξίζει να σημειώσουμως πως οι πασοκογενείς Σπίρτης, Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου είναι σχετικά χαμηλά, στα ίδια περίπου με Πολάκη και Παππά, με τελευταίους τη Γεροβασίλη και τον Κατρούγκαλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος