FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 5/6/2020

Ημερομηνία: 04-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πού ‘ναι το τρένο;

Κάπως έτσι ξεκινούσε ένα παλαιό σύνθημα του Πανηλειακού, αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό. Έχουμε 5 Ιουνίου σήμερα και σε 10 μέρες υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Το γραφείο όμως που είναι υπεύθυνο για τα εισιτήρια, δεν έχει καμία ενημέρωση για το πότε θα ξαναξεκινήσουν. Μαύρο σκοτάδι. «Πάρτε τηλέφωνο ξανά σε 10 μέρες, δεν ξέρουμε τίποτα τώρα ούτε μας έχουν ειδοποιήσει», ήταν η απάντηση. Κάτι μου λέει ότι θα αργήσει να ξεκινήσει το τρενάκι πάλι. Χθες διάβασα στην ΕΡΑ Πύργου ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ανέφεραν πως, ενώ τα δρομολόγια σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν «ανοίξει», δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την τοπική γραμμή, εκφράζοντας ανησυχία για μελλοντικές αρνητικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα δρομολόγια σταμάτησαν λόγω κορονοϊού, όμως π.χ. στην Αχαΐα ξεκινάνε σιγά σιγά. Αν σταματήσει τώρα  η γραμμή, δύσκολο το βλέπω να την ξαναδούμε…

Η ύφεση και οι «φτωχοί»

Ύφεση 0,9 για το α’ τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Σταϊκούρας ψιλοπανηγύρισε, λέγοντας ότι είναι η χαμηλότερη ύφεση στην Ευρώπη. Βέβαια, μόνο ο μισός Μάρτιος είναι μήνας κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι ούτως ή άλλως δεν πήγαινε και πολύ καλά η οικονομία τους πρώτους μήνες. Δεν υποστηρίζω αυτό που λέει ο Τσακαλώτος, ότι θα είχαμε πάλι ύφεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βαδίζαμε σε ρυθμό ανάπτυξης 3% και 4%. Σε κάνα δυο μήνες θα δούμε και την ύφεση εν μέσω πανδημίας και ας ελπίσουμε ότι δε θα έχει βαθύνει πολύ και δε θα ξεπεράσει το 6%.  Αλλάζοντας θέμα αλλά παραμένοντας στην οικονομία, η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Δασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το 1,5 τρισ. ευρώ που φυλάσσουν σε  offshore οι πολίτες των 28 χωρών της ΕΕ. Οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δις. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και «προηγούνται» των Ιταλών και Ισπανών. Πρώτοι στη λίστα οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες περί τα 330 δις. ευρώ, με δεύτερους τους Γάλλους με 277 και τρίτους τους Βρετανούς με 218.

Επιστολή στον ΕΛΓΑ 

Τη μέριμνα του ΕΛΓΑ για την καταγραφή της ζημιάς στα λιοστάσια από τον καύσωνα του Μαΐου και την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών, δεδομένου ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση στην ανθοφορία των ελιών, ζητά από τη διοίκηση του οργανισμού ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος. Όπως επισημαίνει, οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου 2020, χουν προξενήσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους ελαιώνες του Δήμου στην πιο κρίσιμη περίοδο για την ανθοφορία-καρπόδεση των ελαιόδεντρων με συνέπεια τη μείωση  της παραγωγής τους.

Παρέμβαση για τα φανάρια

Επιστολή προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, με την οποία ζητά την άμεση επαναλειτουργία των φαναριών στον κόμβο Κατακόλου 28ης Οκτωβρίου-Ρήγα Φεραίου, καθώς έχουν χαλάσει εδώ και μερικές ημέρες. «Ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος, καθώς διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα και πεζοί. Παρακαλώ για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απογευματινό επισκεπτήριο

Αυστηρά τις απογευματινές ώρες 18:00 έως 20:00 με περιορισμό παρουσίας  ενός επισκέπτη ανά ασθενή θα πραγματοποιείται το επισκεπτήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, κατά τη διάρκεια παρουσίας εντός του Νοσοκομείου, πλην των ασθενών υποχρεούνται να προσέρχονται με  μάσκα προστασίας  όλοι οι επισκέπτες, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Στο επίκεντρο οι υποδομές

Σειρά επαφών για θέματα υποδομών –κυρίως– στην Αθήνα έχει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Από ό,τι έμαθα, επιχειρεί να επιταχύνει μελέτες για σημαντικά έργα. Ένα από αυτά είναι η μελέτη για τον δρόμο που ενώνει την Αρχαία Ολυμπία με την ΕΟ Πύργου-Καλού Νερού και τη θάλασσα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και μετά να ξεκινήσει η προσπάθεια για την εξεύρεση της χρηματοδότησης, κάτι όχι εύκολο, αφού θα χρειαστούν 25-30 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο αντιπερ/ρχης πιθανότατα θα συναντηθεί με τον γ.γ. Υποδομών, κ. Καραγιάννη, όπου θα συζητηθεί η πορεία όλων των έργων. Από την αναβάθμιση του νότιου τμήματος της Ηλείας μέχρι –φυσικά– τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου.

Στήριξη στους αγρότες

Τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο της συζήτησης για το αγροτικό νομοσχέδιο. Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική στήριξη, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές από την κλιματική αλλαγή έχουν καταστρέψεις τις καλλιέργειες, ενώ το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η πατάτα συρρικνώνει το εισόδημά τους. Ο Δ. Καλαματιανός ζήτησε επίσης της αναδιάρθρωση της σταφιδοκαλλιέργειας και την αξιοκρατική διανομή των εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες.

Η έρευνα του ΕΒΕ Ηλείας

Έρευνα για την αποτίμηση της δυναμικής δημιουργίας νέων επιχειρηματικών μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής κάνει το Επιμελητήριο Ηλείας, Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INCUBA. Στόχος είναι η ανίχνευση και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και των αδυναμιών των νεοφυών ή / και υφιστάμενων ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μην πάει ο νους σας στον Τύπο…) του Αγροδιατροφικού τομέα της Ηλείας και τη στήριξη και τόνωση της ηλειακής επιχειρηματικότητας. Αλήθεια, την έρευνα ποια εταιρεία την κάνει; Με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της εταιρείας; Με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση; Για να ξέρουμε από ποιον θα ζητήσουμε τα ευρήματα της έρευνας αργότερα και να δούμε πώς εξελίσσεται η επιχειρηματικότητα της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος